KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Farid Isaev: Ukrayna Rusya’nın petrol endüstrisini yok ediyor

Farid Isaev: Ukrayna Rusya’nın petrol endüstrisini yok ediyor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
25 0

Ukrayna uzun menzilli insansız hava araçlarıyla Rus petrol rafinerilerine yönelik düzenli saldırılar gerçekleştiriyor. 2024’ün başından yana bu saldırılar askeri operasyonların önemli bir parçası haline geldi. Önümüzdeki günlerde Rusya’nın verilen zararı azaltmaya, Ukrayna’nın ise artırmaya çalışacağı açıktır. Buhareketlilik önümüzdeki aylarda ve orta vadede savaşın doğasını büyük ölçüde belirleyecek.

Berlin Carnegie Merkezinden Petrol ve gaz alanında uzman olan Sergei Vakulenko, Ukraynanın pahalı petrol arıtma ekipmanlarına ucuz insansız hava araçlarıyla saldırması oldukça önemli fakat bunu daha önce kullanmayı düşünen aslında dünya denizciliğinin şu anda sekteye uğratan Husiler olduğuna dikkat çekiyor.
Bir imha aracı olarak dronlar artık ölümcül evrimlerinin yalnızca başlangıç aşamasındadır
14 Eylül 2019’da Abqaiq’teki petrol rafineri tesislerine ve Suudi Arabistan’ın Khurais sahasına 18 drone ve görünüşe göre İran yapımı ve Allah bilir hangi kalitede 7 seyir füzesi fırlatıldı ve orada konuşlandırılan hava savunma sistemleri bu saldırıyla başa çıkamadı. Hızlı bir şekilde müdahale ile oluşan yangınlar nispeten söndürülse de dünya petrol üretiminin yüzde 5’ini oluşturan Suudi petrol üretiminde yarı yarıya geçici bir düşüş yaşandı. Silahların maliyetiyle ile ortaya çıkan hasarın oranı inanılmaz!

Ukrayna’nın gerçekleştirdiği İHA saldırıları nedeniyle Rusya’nın petrol rafine etme kapasitesindeki mevcut düşüş farklı değerlendiriliyor.

Gunvor Group Ltd’nin direktörü Torbjorn Tornqvist, Bloomberg’in haberine göre bu dsaldırılardan etkilenen üretimin günlük 600 bin varil olduğununu açıkladı. Bunun yanında JPMorgan Chase analistleri çok daha yüksek bir rakam söylüyor: günde yaklaşık 900 bin varil.

Sergey Vakulenko, “insansız hava araçlarıyla yapılan saldırıların fabrikaları toptan yok etmediğine yalnızca onlara küçük ama etkili zararlar verdiğine dikkat çekiyor. Bu tür silahların savaş başlığının düşük, isabetin ise yüksek oranlı olduğu söyleniyor. Öte yandan, saldıran dron sürünün küçük bir kısmının hedefe ulaştığı dikkate alındığında bile, dronların maliyeti, verilen hasarı gidermenin maliyetinden çok daha ucuzdur.

İlk başarılı saldırı dizisinin ardından SBU liderliği ve Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü, sonuçları dikkatlice analiz edecek ve gerekli ayarlamaları yapacaktır.
Uzman, Rusya’daki petrol rafinerisinin yüzde 40’ının Ukrayna insansız hava araçlarının ulaşamayacağı bir yerde olmasına rağmen, Rusya’daki yakıt sıkıntısının teorik olarak bu insansız hava araçları ve Belarus fabrikalarından yapılan ithalat yoluyla kapatılabileceğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda, Rus yetkililer bir dizi zor sorunla karşı karşıya kalacak: birincisi, zaten aşırı yüklenmiş demiryolları ve ikincisi, rasyonel yakıt tüketiminin getirilmesi ihtiyacı. Büyük olasılıkla, düşen arz ile talebi dengelemek için fiyatlarda önemli bir artıştan kaçınılamaz.

Günümüzde dronlar esas olarak birincil petrol işleme tesislerini hedef alıyor; saldırılar için daha büyük ve daha görünür hedeflerdir, ancak aynı zamanda onarımları da çok zordur. Vakulenko, geri dönüşüm, akaryakıttan hafif yağ ürünlerinin üretimi veya pompalar için daha karmaşık tesislerin restore edilmesinin çok daha sorunlu olacağına inanıyor.

Açıkçası, ilk başarılı saldırı dizisinin ardından SBU liderliği ve Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü, sonuçları dikkatlice analiz edecek ve gerekli ayarlamaları yapacak. Düşmanın zayıf halkasını tespit eden Ukraynalı uzmanlar, verilen hasarı artırmaya çalışacak. Bir imha aracı olarak dronlar artık ölümcül evrimlerinin yalnızca başlangıç aşamasındadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir