Türkiye devam eden Irak ve Suriye savaşlarındaki stratejik sessizliğini ‘Fırat Kalkan’ı harekâtı ile bozduğundan beri, öngörülemeyen çıkışları nedeniyle bölgede askeri güç bulunduran ülke istihbaratları tarafından mercek altında tutuluyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dün gece bir süredir hazırlığı yapılan Irak’ın Şengal/Sincar ve Suriye’nin Karaçok Dağı’na yönelik hava harekâtı hem iç politikada hem uluslararası alanda farklı tepkilerle karşılaştı. Türkiye’nin, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yapılanmaya çalışan terör örgütü PKK’ya düzenlediği hava operasyonlarına önce İbadi yönetimi destekçisi İran, ardından da Esed rejimi destekçisi Rusya tepki gösterdi. Moskova’nın ardından Washington yönetimi de Türkiye’nin Sincar ve Karaçok’a yönelik hava harekâtını olumsuzladı.
Rus Dışişleri harekât için ‘kabul edilemez’ ifadesini kullanırken, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, Türkiye’nin kendilerine geç haber verdiğini söyledi. Dorrian, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde PKK terör örgütünün varlığının farkında olduklarını ancak Türkiye’nin kendilerini Sincar ve Karaçok dağına yapılan hava harekâtından çok kısa bir süre önce bilgilendirmesi nedeniyle müttefik kuvvetleri (YPG ve SDG) bölgeden çekmek için yeterli zaman olmadığından dolayı harekâtın sorunlu olduğunu savundu. Dorrian “Sahadaki kuvvetlerimizin güvenliğini temin etmek için verilen zaman yeterli değildi.” dedi. (Bkz. http://www.komplohaber.com/dunya/amerikali-albay-dorrian-turkiye-bizi-gec-bilgilendirdi-h31384.html)
Türkiye’nin Sincar’a düzenlediği ilk hava operasyonunun büyük yankı uyandırmasının nedeni, Sincar’ı ikinci Kandil yapmak isteyen PKK’nın bölgeye konuşlandırdığı 2 bin 500 teröristin hedef alınmasıydı. Türkiye’nin Sincar ve Karaçok’taki operasyonunda 70 PKK’lı terörist öldürülmüş; operasyondan önce ABD, Rusya ve Kuzey Irak yönetimlerine haber verilmesine rağmen PKK’lıların nasıl olup da bilgilendirilmediği ve teröristlerin bölgeyi neden terk etmediği Amerikalı yetkililerin açıklamasıyla anlaşılabildi. Albay John Dorrian’ın bizzat kendi açıklamasına göre, kendilerine çok kısa bir sürede haber verildiğinden, ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerince müttefik kuvvetleri kabul edilen YPG ve Suriye Demokratik Güçlerinin bölgeden çekilmesi için yeterli zaman bulunamamıştı.
PKK’nın Suriye kolu YPG’nin, başta ABD olmak üzere bazı ülkeler tarafından yapılan yardımlarla küçük bir ordunun envanterine sahip olduğu belirtiliyor. YPG’nin söz konusu silah ve mühimmatı, ABD’nin, Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde terör örgütü DEAŞ ile mücadeleye yönelik yaptığı yardımlar kapsamında aldığı ifade ediliyor. ABD Savunma Bakanlığı, Ekim 2015’te PYD’ye yaklaşık 50 ton mühimmat gönderildiğini kabul etmişti. Suriye yerel kaynakları da 2 Aralık 2015’te Rusya’ya ait askeri kargo uçağının, Halep’in kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesine 5 ton mühimmat bıraktığını uluslararası basına rapor etmişti. (Bkz. http://www.avazturk.com/haber-pkk-nin-silahlari-abd-den-28735.html )
Türkiye’nin kime gözdağı verdiğini anlamak isteyen, Türkiye Silahlı Kuvvetleri’nin gece saatlerinde düzenlediği hava harekâtında vurduğu Suriye’nin kuzeyindeki YPG hedeflerini kimin ziyaret ettiğine baksın. Vurulan YPG hedeflerini kim ziyaret ettiği biliyor musunuz? Amerikan askerleri ziyaret etti. Hem çok üzülmüşler hem de çok bozulmuşlar. Nitekim ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Irak’ın kuzeyinde yer alan Sincar Dağı ile Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Karaçok Dağı bölgelerinde PKK’ya ait hedeflere düzenlenen hava harekatının ardından, Türkiye’nin artık ABD’nin ortağı olamayacağını söyledi. Peh peh peh! Bende derim ki bir atım var ala paça, koy vermiyor kır at geçe! (Bkz. http://odatv.com/turkiye-abdnin-asla-ortagi-olamaz-2704171200.html )
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de Türkiye’nin düzenlediği operasyonla ilgili “Kaygılıyız” açıklaması yapmıştı. Toner “Bu saldırılar koalisyon tarafından onaylanmadı ve partnerimiz olan güçlerin talihsiz kayıplarına yol açtı” demişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terör operasyonları sonrasında Sincar’ı ziyaret eden Amerikalı üst düzey bir askerin terör örgütü PKK üyeleriyle görüşmediğini iddia etti. Bu sefer gerçekten atı alan Üsküdar’ı geçti. Çünkü Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Sincar’a düzenlenen hava saldırısına ilişkin “Bu operasyon ön uyarı mıydı?” sorusuna, kestirmeden cevap verdi, “Önü-arkası yok. Vurduk” deyiverdi.
Türkiye Fırat Kalkanı harekâtından sonra stratejik sessizliğini neden bozmuş olabilir? Bence bu hamur daha çok su kaldırır. Lakin benim görüşüm, ABD’nin bir türlü gündeminden düşürmediği Rakka operasyonu ile ilgili olabilir. Neden mi? Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim, ABD ile yakın bir zamanda Rakka’ya operasyon düzenleyeceklerini açıkladı. Müslim, “ABD ve uluslararası koalisyon ve bizim kendi güçlerimizle birlikte operasyon olacak” dedi. Türkiye cevabını verdi ve Rakka operasyonuna bakış açısını Irak’ın Şengal/Sincar ve Suriye’nin Karaçok Dağı’na yönelik hava harekâtıyla ortaya koydu. Bundan sonrası onların bileceği durum!
Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com