Son zamanlarda uluslararası arenada yapılan politikalar, konuşmalar ve stratejiler yeni bir birliğin doğum habercisidir. Birliğin, kimler tarafından oluşturulacağı ve hangi stratejileri izleyeceği merak konusu olmuşken, devlet liderlerinin son zamanlarda yaptığı açıklamalar bu konudaki merakımızı biraz olsun gidermektedir. Rus lider Putin, G7 benzeri bir oluşum kurulabileceğini belirterek “Türkiye, Hindistan ve Çin G7’deki geniş bir ülke grubunun üyeleri olabilir” ve “Batı hükümdarlığının sona gelindiği açıktır. Türkiye, Hindistan ve Çin’in de içerisinde yer alacağı G7’ye benzer bir grup kurulabilir. Bu ülkelerin olmadığı bir birlik dünyaya barış getirmez” ifadelerini kullandı. Daha önce de doları kenara bırakarak ticarette ulusal paralar kullanılması için çalışmaların başlatıldığı duyurulmuştu. Geçtiğimiz yıl Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve dünya ekonomisinde yüzde 25 pay sahibi olan BRICS (Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika) ülkeleri zirvesine katılan Türkiye, Avrupalı hiçbir ülke ile yeni büyük anlaşmalarda bulunmazken, Doğu ülkeleriyle birçok alanda ittifak kurma aşamasındadır. Türkiye, Çin ile ilişkilerini düzeltiyor, Rusya ile askeri iş birliğinin ötesine geçip birçok ekonomik ve teknolojik alanda birlik içerisine gidiyor. Pakistan ve Hindistan iki yıl önce Şangay İşbirliği Örgütüne üye olmuştur. Rusya, Pakistan ile Hindistan arasındaki kriz nedeniyle her zaman Pakistan’a mesafeli davranmıştır. Çin ise 1962’de Hindistan’daki savaş ve Keşmir sorunu olaylarından ötürü Pakistan ile beraber paralel bir politika izliyor ve her platformda Yeni Delhi yönetiminin karşısında duruyor. Türkiye ise Keşmir sorununda Pakistan hükümetinin yanında yer alarak safını açık bir şekilde belirttiği görülüyor. Ayrıca Türkiye, Avrupa ile ekonomik anlamda sağlam adımlar atılmasına rağmen askeri ve diplomatik ilişkilerde Doğu ülkeleri olan Rusya, İran ve Çin gibi stratejik hamleler atarak güvenlik konusunda denge politikasını izlemektedir. Türkiye, Suriye ve Güvenli bölge oluşturma konusunda NATO ve AB ülkelerine büyük tepkiler göstererek güvenli bölge oluşturma konusunda tek başına veya Rusya ile hareket edebileceğinin izlenimlerini vermektedir. Bu izlenimler Batı medyasında tepkilere yol açsa da Türkiye güvenli bölge oluşturma konusunda ısrarcı olduğunu göstermektedir. Türkiye bu stratejik hareketlerle bölgesinde etkin bir ülke konumunda olmak istiyor. Peki Türkiye bu stratejik hareketlerle 20 yıl sonra hangi konumda olacak?
http://www.haber7.com/guncel/haber/2894106-putinin-onerisi-sonrasi-turkiyeden-ilk-aciklama
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/putinden-g7ye-turkiye-onerisi-41322832
İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 4.sınıf öğrencisi ve Kafkassam Stajyeri Mücahit Pıçak
Yeni Bir Şangay Örgütü mü Doğuyor?
340 0
EtiketlerYeni Bir Şangay Örgütü mü Doğuyor?
Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.