“Uygulanmayan bir şey nasıl uzatılabilir ki?” yanıtını veren Lavrov, paket anlaşmanın Rus gübresi ve gıda ürünlerinin ihracatıyla ilgili yarısının ‘yerinden hiç kıpırmadığının’ altını çizdi.
Anlaşmanın sadece Ukrayna kısmının uygulandığını ancak bunun en yoksul ülkelerin ihtiyaçlarını karşılama amacıyla değil, ticari kâr amacıyla sürdürüldüğünü vurgulayan Lavrov, Ukrayna’nın gönderdiği ürünlerin sadece yüzde 3’ten azının en yoksul ülkelere ulaştırıldığı eleştirisini getirdi.
Gıda krizi yaşayan ülkelere, Rus ve Ukrayna tahılını ulaştırmayı amaçlayan ve 22 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren Tahıl Koridoru’nun Rus tahıl ve gübresinin ihracatıyla ilgili bölümün uygulanmasındaki kusurlar, Rosselhozbank’ın SWIFT sistemine dahil edilmemesi sonucu yaşanan ödeme sıkıntıları ve Rus gemilerine yönelik sigorta yaptırımlarından dolayı sevkiyatların aksaması gibi problemler nedeniyle uzatılıp uzatılamayacağı merak konusu olmuştu.
17 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın ‘herhangi bir değişiklik olmaksızın’ 17 Temmuz’a kadar uzatıldığını söylemişti.