KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Kim Sengupta: Kırım Köprüsü saldırısı Ukrayna’nın karşı saldırısı açısından ne anlama geliyor?

Kim Sengupta: Kırım Köprüsü saldırısı Ukrayna’nın karşı saldırısı açısından ne anlama geliyor?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
83 0

Kerç Boğazı Köprüsü bu savaşta en son 9 ay önce, Vladimir Putin’in 70. doğum gününün ertesi günü saldırıya uğramıştı. Ukraynalılar, arka plandaki alevler ve enkaz görüntüleri eşliğinde Marilyn Monroe’nun Happy Birthday, Mr President’ı (Mutlu yıllar Sayın Başkan) söylediği bir video yayımlamıştı.
Misilleme, nispeten sakin geçen birkaç haftanın ardından Kiev’i vuran drone akını ve Donbas’taki S-300 füze saldırıları şeklinde gerçekleşmişti. Sloviansk kasabasında, oraya cepheden kaçıp giden genç bir ailenin cesetlerini görmüştük.
Ruslar, istila sonrası Moskova güçleri için kilit bir lojistik güzergah halini alan ve Rusya Devlet Başkanı’nın gösterişçi projelerinden birinde meydana gelen patlamadan, Batılı ülkelerin özel kuvvetlerini, özellikle de Britanya’yı sorumlu tutmuştu.
Son saldırı, köprünün Rus güçlerinin daha az kullandığı ama yine de önemli bir bağlantı işlevi gören bir bölümüne yapıldı. Yerel yetkililere göre sınıra yakın Belgorod bölgesinde bir çift öldü ve kızları da yaralandı.
Putin’in, süregelen karşı saldırıda Ukrayna güçlerinin “yıkıcı düzeyde” kayıplar verdiğini iddia etmesinden ve Rusya’nın sınırlarını korumak için daha fazla toprağın ele geçirilmesi emrini verebileceğini ısrarla belirtmesinden sadece birkaç hafta sonra bu saldırı gerçekleşti. Putin, “Topraklarımıza saldırmasını önlemek için Ukrayna’da sıhhi bölge oluşturmayı değerlendirmemiz gerekecek” uyarısında bulunmuştu.
Köprüye yapılan saldırı yeni bir “sıhhi bölge” kurulsa bile bunun, Batı’dan gelen modern drone’lar, füzeler ve toplarla donanmış Ukrayna’nın Rusya içinde yıkıma yol açmasını durdurmaya yetmeyeceğini gösteriyor.
Ukrayna ordusu, saldırının SBU (Ukrayna istihbarat servisi) ve donanmanın ortak operasyonu olduğunu belirtti. Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak şöyle tweet attı:

Rusya’nın toplu katliam araçlarını taşımada kullanılan yasadışı tüm yapılar mutlaka kısa ömürlü oluyor…
Kremlin’in Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova yaşananları “terörist” bir eylem diye tanımladı. Zaharova şöyle ekledi:
Kararlar Ukraynalı yetkililer ve ordu tarafından, ABD ve Britanya istihbarat örgütleri ve siyasetçilerinin doğrudan katılımıyla alınıyor. ABD ve Britanya terörist bir devlet yapısını yönetiyor.
Ukrayna’nın Kremlin’e yönelik drone saldırıları, sürgündeki Rus paramiliterlerinin baskınları ve Yevgeni Prigojin’in Wagner savaşçılarının Moskova’ya yaptığı olağanüstü yürüyüş girişimi, Rusya’daki halkın savaşın ciddiyetini anlamasını sağladı. Köprü saldırısı, çatışmanın yabancı topraklarla sınırlı olmadığını bir kez daha hatırlattı.
Kremlin’in 9 yıl önce Kırım’ı yasadışı ilhakından bu yana yaklaşık 800 bin Rus buraya yerleşirken, Ukrayna ve Tatar topluluklarından çok sayıda kişi bölgeyi terk etti.
Çatışmalar sürerken buradaki Rusların bir kısmı daha güvenli bölgelere gitmek üzere Kırım’dan ayrıldı. Ukraynalı yetkililer, Kırım kurtarıldığında geride kalanların sınır dışı edileceğini söylüyor.
Ukrayna’nın Kırım’ı geri alacağı hiç de kesin değil. Ama sınırlı ve yavaş bir şekilde toprakları geri kazandıran mevcut saldırı ağır ağır ilerlerken, Kerç saldırısı güçlü bir sembol ve moralleri yükseltecektir.

Kim Sengupta

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir