KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. IRAK TÜRKMENLERİ YİNE YOK SAYILIYOR

IRAK TÜRKMENLERİ YİNE YOK SAYILIYOR

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
241 0


Irak Türkmenleri 7. yüzyıldan itibaren yaşamaya başladıkları ve 20. yüzyılın başlarına kadar tam 1300 yıl idare ettikleri vatanlarında; 1926 anlaşması ile Türkiye’den koparılmaları ile birlikte esir hayatına başlamışlardır.
Aslında bu anlaşma da 75 kilometre karelik bir derinlikte Türkiye’nin ulusal güvenlik hinterlantı tesbit edilmiş ve Atatürk döneminde bu bölge ile yakından ilgilenilmiştir.
1932 ve 1946 anlaşmaları ile de Türkmenler için eğitim ve kültürel anlamda ciddi kazanımlar sağlandığı gibi uluslararası anlaşma ile Türkmen varlığı bu coğrafyada tescil edilmiştir.
Ancak bu tarihten sonra Türkmenler için katliamlar sürgünler hatta soykırımlar yaşanmaya başlanmış ve Türkiye de bu süreci resmi anlamda bugün olduğu gibi görmemezlikten gelmiştir.

Irak’ta 1946 tarihli Kerkük katliamı(20 sivil ), 1959 tarihli Kerkük katliamı (üç gün üç gece devam etmiş 70 Türkmen evi yağmalanmış onlarca Türkmen katledilmiştir.), 1961 ve 1962 yıllarında Kerkük Türklerine yönelik suikast girişimleri, 1980 yılında Irak Türkmenlerinin 4 liderinin idam edilmesi(Emekli Albay Abdullah Abdurrahman, Doç. Dr. Necdet Koçak, Rıza Demirci, Adil Şerif), 1991 Altun köprü Katliamı(100 civarında Türk kurşuna dizilmiştir.) gerçekleşmiştir.
Erbil’deki Türkmen Kongresi’ne müdahil olunmuş, Ağustos 1996 tarihinde Dohuk’a taşınan Türkmeneli Partisinin binasını basılmış ve 10 Ağustos 1998 tarihinde Irak Kürdistan Demokratik Partisi’ne bağlı güçler Erbil’deki Türkmenlere ve Türkmen binalarına saldırmıştır. Amaç; 11. yüzyıldan itibaren Türkmen yurdu olan ve Türkmen hakimiyetinde bulunan Erbil’i Türkmensiz hale getirmekti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti resmi anlamda üzüntülerini belirtse de fiil bir duruma geçemedi.
11 Temmuz 2000 tarihin de tekrar Barzani yönetimindeki Peşmergeler Erbil’deki Türkmenlere saldırdı.
Türkiye’nin 1 Mart 2003 tezkeresini red etmesi Irak’ın geleciği ile ilgili kararları da etkiledi. 1 Mart 2003 tarihinde Selahaddin şehrinde toplanan Iraklı muhalifler 6 kişilik Başkanlık Konseyi kurdular ve Türkmenleri bu konseye almadılar.
23 Nisan 2003 tarihinde ise Amerikalı Emekli Korgeneral Jay Garner Kerkük’ün bir Kürt şehri olduğunu açıkladı.
22 Mayıs 2003 tarihinde Kerkük valiliğine Kürt Aday Abdurrahman Mustafa seçildi.
Irak’ta yeni geçici Anayasa 2004 yılında hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Anayasa’ya göre Kürtlere federasyon hakkı verirken Türkmenler yok sayılmıştır. Türkmenler bu konuya büyük tepki gösterdiler. Irak Türkmenlerine suikastlar düzenlenmeye ve öldürülmeye başlandı. Musul’da bir iş adamımı Kerkük’te iki Türkmen ve Tuzhurmatu’da Irak Türkmen Cephesi Liderlerinden Mustafa Kemal Yayçılı suikast sonucu öldürüldü.

Son dönemde yaşanan IŞİD ve arkasından Barzani Teröristinin bölgedeki faaliyetlerinde de binlerce Türkmen katledilmiştir.
12 Mayıs 2018 tarihinde yapılan genel seçimler sürecinde yine suikast ve silahlı saldırılar yaşanmıştır.
Bütün bu engellemelere rağmen seçimlere katılan Türkmenlerin bu defada seçim sonuçları elektronik ortamda yapılan hileler ile yok edilmiştir.
Özellikle Kerkük, Altın Köprü ve Dakuk seçimlerinde hilelerin yapıldığı ortaya çıkmış ve Türkmenler sokaklara inerek olayı protesto etmiştir.
Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi Irak Merkezi yönetimini müdehaleye çağırmıştır.
Bütün bunlar yaşanırken Türkiye yine sessiz ve umarsamaz yaklaşımına devam etmektedir.
Geçmişte olduğu gibi Türkmenlerin yok edilmesine seyirci kalmaktadır.
Ancak bilinsin ki artık Türkmenlerin dayanacak gücü kalmadı. Bu sefer de yok edilmesine göz yumarsanız yarın sahip çıkacak Türkmen bulamazsınız.
Prof.Dr.Selçuk Duman

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir