İrakli Margaryan: Ermenistan-Türkiye sınır kapıları açılmaya hazır mı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Khaçaturyan: Ermenistan-Türkiye sınır kapıları açılmaya hazır

Ermenistan, Türkiye ile sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin kurulması için gerekli hazırlıkları sürdürüyor.

Armenpress’in haberine göre, Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khaçaturyan, Çekya’ya gerçekleştirdiği resmî ziyaretin sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşme süreci ve sınırın açılmasına ilişkin beklentiler hakkındaki sorusunu yanıtladı.

Khaçaturyan, sınır kapılarında gerekli çalışmaların tamamlandığını ve **insanların, malların ve araçların geçişini sağlayacak durumda olduklarını** belirtti.

Cumhurbaşkanı, “Hem sınırların fiilen açılması hem de diplomatik ilişkilerin kurulması için her şeyi yapıyoruz. Bir diplomatik duraklama yaşandı. Ancak yalnızca Ermenistan-Türkiye ilişkilerini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda genel olarak bölgede barışın tesisine katkı sağlayacak bir çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Khaçaturyan’a göre Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşme süreci, aynı zamanda Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi ve bölgede kalıcı barışın sağlanması bağlamında değerlendiriliyor.

Ermenistan’ın Türkiye ile sınırını açmaya hazır olduğunu vurgulayan Khaçaturyan, sınır altyapısında gerekli çalışmaların yapıldığını ve sınır kapılarının insanların, malların ve araçların geçişini sağlayabilecek durumda olduğunu söyledi.

Khaçaturyan, “Her an, hatta şu anda bile sınırı açmaya hazırız. Bildiğiniz gibi sınır kapılarında gerekli çalışmalar yapıldı ve insanların, malların ve araçların geçişini sağlamaya hazır durumdalar” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı ayrıca Ermenistan’ın Türkiye-Ermenistan sınırının aşamalı olarak açılması için daha önce çeşitli öneriler sunduğunu hatırlattı. Bu öneriler arasında diplomatik pasaport sahipleri ile üçüncü ülke vatandaşlarının sınırdan geçişine izin verilmesi de bulunuyor.

Khaçaturyan şöyle konuştu:

“Diplomatik pasaport sahiplerinin ziyaret gerçekleştirebilmesi ve üçüncü ülke vatandaşlarının Ermenistan üzerinden Türkiye’ye seyahat edebilmesi için önerilerde bulunduk. Başka bir ifadeyle, üzerinde çalışılan ve bazıları uygulama aşamasında olan birkaç önerimiz bulunuyor.”

Bu açıklama, Erivan’ın Türkiye ile kara sınırının açılması konusunda teknik hazırlıkların tamamlandığını, ancak sürecin siyasi ve diplomatik boyutunda henüz karşılıklı kararların alınmasını beklediğini gösteriyor. Kafkassam bu konuda önkoşulsuz üçlü barış anlaşmasını savunuyor ve gelişmeler onu gösteriyor ki barış anlaşması olmadan kapıların açılması mümkün gözükmüyor.

Kafkassam Editör
YAZAR

Kafkassam Editör

Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.

Yorum Yaz

Share a useful thought, question, or feedback.