Kafkasya’yı bilenler bilir ki Kuzey Kafkasya halkları 1917’de Ruslardan ayrılıp biraraya gelerek bir Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti ilan etmiştir. 4 yıl hayatta kalabilen bu birlik cumhuriyeti 1921’de Bolşevik hükümetince işgal edilip lağvedilmiştir.
100 yıl sonra, Güney Kafkasya’nın en büyük sorunu olan Karabağ Sorunu’nun büyük oranda çözülmesi ile birlikte bölgede yeni bir dönem başlamıştır. Bu yeni dönemin en önemli konusu ticarettir. İki düşman ülkenin sorunları aşıp, tıpkı Fransa ve Almanya’nın 70 yıl önce yaptığı gibi bir anlaşmaya varıp kendi arasında bir birlik kurarak, buna Gürcistan’ı da dahil edip Güney Kafkasya Birliği gibi bir birlik kurması bir hayalin ötesine geçebilir mi? Bunun risk faktörleri nelerdir? Bu konuda fikri olan?
Not: Birlik, NAFTA tarzı ticari bir birlik olabilir. Avrupa Birliği gibi entegrasyonun derinleştirildiği, ulus-devlet yapılarının aşındırıldığı bir birlik olmayacaktır elbette.
Not2: Yıllar evvel Azerbaycan büyükelçisine Nahçıvan’da büyük bir sanayi bölgesi kurulup Türkiye-Azerbaycan birlikteliğinin nişanesi konumuna eriştirilebileceğini ifade etmiştim. Bugün Keisuke Wakizaka Hoca’nın Kafkasya’daki ticaretin Batum, Gümrü, Nahçıvan vs. gibi şehirlere kaymasıyla ilgili yazısını okuduktan sonra aklımda puzzle’ın bazı parçaları da yerine oturdu. Yeni dönemde bölgede böyle bir birlik yapılanması ve bahsi geçen şehirlerin ticari kapasitelerinin artarak bölge ekonomisini yükseltecek olması çok mu idealist yaklaşım olur ey Kafkasya uzmanı dostlarım?
Erkan Avcı: Güney Kafkasya Birliği Mümkün mü?
211 0

Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.