KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İran
  4. »
  5. Devrimler nadiren devrimleri yapanlardan daha uzun ömürlü oluyor

Devrimler nadiren devrimleri yapanlardan daha uzun ömürlü oluyor

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 6 dk okuma süresi
363 0

iranrusHamaney öldü diyorlar…Devrimler nadiren devrimleri yapanlardan daha uzun ömürlü oluyor. Doğu blokunun ve SSCB’nin çöküşünü hatırladım. Vyaçeslav Molotov devrim günlerini hatırlayan Sovyet yöneticilerinin sonuncularından biriydi. Molotov 1986’da öldü. 1989’da SSCB çöktü… İran’da ne olacak izleyip göreceğiz… Ben devrimlere hiç inanmadım…

Öte yandan İngiltere’nin AB’den çıkışını soran dostlarım oldu. Daha önce bir not yazmıştım aslında… Kısaca tekrar edeyim…

AB’nin siklet merkezi Almanya-Fransa birlikteliğidir. Bu iki devlet yan çizmedikçe AB kör topal da olsa yoluna devam eder. Fransızlar eskiden beri İngiltere-ABD birlikteliğine biraz kuşku biraz kıskançlıkla bakarlar. Tarihsel sebepleri çoktur bir ara konuşuruz…. Öte yandan boru hatları Rusya için ne ise AB Merkez Bankası da Almanya için odur. Almanlar bir yandan Merkez Bankası politikaları üzerinde etkili olmaya çalışırken öte yandan Rusya ile ilişkileri kuvvetlendirerek AB enerji politikalarının merkezinde olma gayretlerini de sürdürüyorlar… Hitler’in başaramadığını AB Merkez Bankası ve enerji politikaları ile başarmaya çalışan Almanya’ya dikkat etmek gerek… Ayrıca Almanya Orta Doğu’daki varlığını da güçlendirmeye çalışıyor. İncirlik meselesi bunu gösterdi. Daha önce Lübnan’dan gelen akıllı gençlerimizden biri de Beyrut’un Almanlarla kaynadığını Almanların her yerde olduğunu söylemişti zaten. Almanya bölgede sadece kendi gücünü değil birliğin gücünü bir manivela olarak kullanıyor…. Özetle birliğin devamında Almanya’nın çıkarı var. Fransa ise İngiltere’ye mesafeli… Fransız aşırı sağının gelecekte ciddi bir sorun olup olmayacağını göreceğiz…

İngiltere açısından baktığımızda durum biraz daha farklı. İngiltere AB sayesinde hızlı büyüyen ülkelerden biriydi ama maliyetlere katlanmayı da hiçbir zaman istemedi. Ne maddi maliyetlere ne de son göç meselesinde olduğu gibi diğer maliyetlere… İngiliz sağının bir bölümü eskiden beri iki Almanya’nın birleşmesine de AB’ye de karşıdır…. İşçi partisinde de daha zayıf da olsa böyle bir damar mevcuttur. Hatırlayalım AB için en önemli dönüm noktalarından biri SSCB’nin çökmesi idi. Özellikle iki Almanya’nın birleşmesi Teatcher tarafından tepkiyle karşılanmış ve endişeler dile getirilmişti. Almanya Rusya yakınlaşması da endişe yaratıyordu. Kuzey akımın Baltık ülkeleri tarafından yeni Ribbentrop Paktı olarak değerlendirildiği zamanları unutmayalım…

Ayrıca bütün ülkeleri etkileyen ortak etmenler de var… Aşırı sağ uzun süreden beri bütün AB ülkelerinde sıkıntı kaynağı… Sağ partilerin güçlenmesi ve AB ülkelerinde nüfusun yaşlanmasının getireceği sakıncaları (dindarlaşma, göç, milliyetçiliğin güçlenmesi gibi) Kafkassam’ın eski bürosunda öğrenci arkadaşlarıma defalarca anlatmıştım zaten… Tekrar etmeyeceğim…

Tabii meselenin ekonomik boyutları Almanya’nın AB Merkez Bankası’ndan sağladığı çıkarlar ile İngiltere’nin büyümesinden ibaret değil. AB’nin ekonomik açıdan ideal bir birlik olmaması vs de (ki en başında Prof Mishkin uzun uzun anlatmıştı) tuzu biberi.. Ekonomik yapı ve gelişme farklarının çok yüksek olduğu bir birlikte tek Merkez Bankası ciddi sıkıntılar doğuruyor…

Ancak meselenin bir başka boyutu daha var. Bazı ülkeler ve milletler milli birliklerini AB sayesinde sağlıyorlardı. İngiltere bunlardan biri… AB’nin farklı ülkelerindeki Macarlar da AB sayesinde birleştiklerini daha önce zaman zaman dile getirmişlerdi. Bu yüzden ayrılan her ülke kendi içinde farklı sorunlarla da yüzleşmek zorunda kalır… İskoçya’nın açıklamalarını dikkatle takip etmek gerek ve tabii İrlanda’nın…

Sonuç olarak İngiltere kendi kendine kazık attı zannımca… ABD tarafından İngiltere AB kütüğünü yarmak için kullanılacak üç kamadan biri olarak görüldü hep… (Biri biziz öteki de Polonya… Tek fark var her kama AB’ye çakılırken çekiç kullanılıyor. Sıra bize gelince keserin keskin ağzı… Bu sebeple bizim AB’ye giriş sürecimiz kim önce bölünecek AB mi yoksa Türkiye mi yarışına dönüyor) İngiltere AB ilişkileri henüz kesilmiş değil ama… İlişkiler hemen kesilsin kesilmesin tartışması AB içinde yeni bir çatlak yaratma potansiyeline sahip….

Neyse..Kenan Şahin

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir