KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Євгенія Габер: Танго на трьох, Туреччина між Росією та Україною

Євгенія Габер: Танго на трьох, Туреччина між Росією та Україною

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
131 0

Що означають кроки Анкари назустріч Києву та чи готова Туреччина відмовитися від «особливих відносин» із Москвою?

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Туреччина обрала для себе роль неупередженого арбітра та посередника, що користується довірою обох сторін. Її політика делікатного балансування, яка періодично викликала нарікання, виявилася ризикованою, але загалом успішною стратегією. Ставлячи власні інтереси в основу будь-яких рішень, Анкара змогла зберегти відносини з обома стратегічними партнерами у стані війни. Послідовно надаючи Україні політико-дипломатичну та військову підтримку, Анкара водночас продов­жувала активно розвивати економічні зв’язки з Росією — нерідко в обхід санкцій і всупереч спільній позиції країн — членів НАТО.

У різний час цей хиткий баланс зміщувався то в один, то в інший бік, але незмінно повертався до рівноваги. Утім останні кілька рішень Анкари на користь України змусили заговорити про те, що шальки турецьких терезів нарешті схилилися в бік Києва. Та чи означає це кардинальну зміну політики Анкари?

Послідовна підтримка Анкарою територіальної цілісності України та її членства в НАТО, успішний візит Зеленського до Стамбулу і передача українській стороні захисників Азовсталі, підписання Меморандуму про співпрацю у стратегічних галузях промисловості та наміри побудувати в Україні центр із виробництва та обслуговування байрактарів — кроки, що не викликають сумнівів у «проукраїнськості» турецького «нейтралітету».

Хоча не меншою мірою ці рішення продиктовані і власними інтересами Анкари.

Україна відіграє вирішальну роль у стримуванні військової сили Росії в Чорному морі, яка становить загрозу і для самої Туреччини. Повзуча окупація Чорного та Азовського морів, перешкоджання свободі судноплавства та функціонуванню логістичних ланцюгів, мілітаризація та нуклеаризація Кримського півострова загрожують поступовим перетворенням Чорного моря на «російське озеро». Це добре розуміють в Анкарі.

Рішення Туреччини надати Києву ударні безпілотники, коли інші партнери лише розглядали можливість надання летальної

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir