Trump: Tahran’a sabrımız tükeniyor

Hürmüz Boğazı ve çevresindeki bölgesel kriz, acil askerî yığınak ile ikili diplomatik baskının iç içe geçtiği yeni ve tehlikeli bir aşamaya girdi. Kriz, uluslararası düzeyde sert bir kutuplaşmanın işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Fransız uçak gemisi “Charles de Gaulle” deniz ticaret yollarının güvenliğini sağlamak amacıyla Umman Denizi’nde konuşlanmaya başlarken, ABD Başkanı Donald Trump Tahran’a sert bir uyarıda bulundu. Trump, Washington’ın “sabrının tükendiğini” belirtirken, İran’ın nükleer silah edinmesine karşı çıkan ve Hürmüz Boğazı’nın tamamen yeniden açılmasını şart koşan kararlı bir ABD-Çin mutabakatının bulunduğunu açıkladı.

Buna karşılık İran, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi aracılığıyla savunma hattını çizdi. Yeni Delhi’den konuşan Arakçi, Batı’dan gelen baskılara meydan okuyarak boğazın “dostlara açık, düşmanlara kapalı” kalacağını söyledi.

Bu açıklamalar, bölgeyi siyasi ve askerî açıdan her türlü senaryoya açık yeni bir çatışma denklemine sürüklüyor.

Kafkassam Editör
YAZAR

Kafkassam Editör

Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.

Yorum Yaz

Share a useful thought, question, or feedback.