Kıbrıs konusunda en kritik nokta nedir? Bana göre Kıbrıs konusunda en kritik nokta, müzakere sürecinde ileri seviyede bilgi birikimi ve tecrübelere sahip muhataplardır. Cumhurbaşkanımızın tüm muhataplarının Kıbrıs konusunda en az kendisi kadar aynı seviyede hassasiyet ve bilgi birikimine sahip olmaları gerekir. Ancak, anlaşılan o ki Akıncı’nın muhataplarının sayılı günleri kalmıştır…
Uluslararası kurum ve kuruluşların Kıbrıs konusunda yeterli seviyede bilgi birikimi ve tecrübelere haiz olduğu söylenebilir. Ancak, durum gerçekten uluslararası kurumların ve kuruluşların bilgi birikimi ve tecrübeleri ile çözülecek olsa idi Kıbrıs konusunun şimdiye kadar çoktan çözülmesi gerekmez miydi?
Kıbrıs Türkü yaklaşık 50 yıldır dünyadan tecrit edilmiş olarak yaşamaya mahkûm edilmiş vaziyettedir. Kıbrıs Türkünün artık beklemeye tahammülü kalmamıştır. Akıncı’nın 2016 sonuna kadar bir çözüme varılması yönünde yaptığı açıklamalar, anlaşılan o ki muhataplarınca kulak arkası edilmiştir. 2016 yılı sonuna kadar Kıbrıs konusunun çözümle sonuçlanma hedefinin çok da gerçekçi olmadığı artık açıkça görülmektedir.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görev süresinin dolmasına yaklaşık olarak üç buçuk yıl daha var. Peki, Sayın Akıncı’nın asıl muhatabı olan Rum lider Nikos Anastasiadis’in görev süresinin dolmasına ne kadar bir süre kaldı? Neredeyse bir yıl.
Güneyde başkanlık seçim süreci başladı bile. Son yapılan kamuoyu araştırmaları ile Anastasiadis’e Rum halkının ’’çok güvenmediği’’ vurgusu özellikle öne çıkarılıyor. Kilise ve bazı siyasi partiler Anastasiadis’e karşı kampanyalar yapmaya başladılar bile. Anastasiadis şimdiden yalnızlaştırılmıştır. Siyasi desteğinin ciddi anlamda kalmadığı havası yaratılmış vaziyettedir. Peki, Sayın Akıncı’nın muhatabı Anastasiadis bu halde iken Kıbrıs konusunda ne kadar sağlıklı bir ilerleme sağlanabilir?
Aynı şekilde Kıbrıs konusunun çözümünde Akıncı’ya en kritik muhatap olanların başında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri gelmektedir. Yakın bir zaman sonra BM Genel Sekreteri’nin de görev süresi doluyor ve değişecek…
Yine Kıbrıs konusunun çözümüne etki eden ülkelerin başında gelen ABD’de başkanlık seçiminin yapılmasına az bir zaman kaldı. ABD Başkanı ve beraberindeki diğer yetkililer de yakın zaman sonra değişiyor…
Kıbrıs konusunda müzakere süreçlerine hâkim olan muhatapların büyük bölümü yakın zaman içerisinde ya değişmiş olacak ya da seçim sürecinin içerisine girecek. Sayın Akıncı’nın kısa bir süre sonra ciddi anlamda bilgi birikimi eksikliği olan ’’muhatap’’ sorunu yaşamaya başlayacağı görülmektedir.
Akıncı, ABD’ye giderken New York’tan mucize beklenmemesi gerektiğini açıkladı. Kıbrıs Türkü bu kez de bir sonuca varılamaması durumunda nihai durumunun ne olacağını merak ediyor. Bakalım önümüzdeki 90 günlük süreçte ve sonrasında neler olacak?
Gökhan Güler
Kaynak ; Milliyet Gazetesi