KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Mehmet BOZKUŞ: GÜVENLİK VE GELİŞMELER

Mehmet BOZKUŞ: GÜVENLİK VE GELİŞMELER

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 9 dk okuma süresi
156 0

Filistin coğrafyasında İsrail’in işgal girişimlerinin artarak devam ettiği günümüzde dünya güvenlik ve savaş konseptlerinin değişimi ile yeniden şekillenmektedir.
Dünya güvenlik yapılanması ülkelerin kendilerine yeni ittifak aramaları G-7 gelişmiş ülkeler yapısı ile karar merkezi konumuna ek olarak gelişmiş ve gelişen ülkelerden oluşan G-20 ülkelerinin birbirlerine karşı ayrışma ve bağımsız hareket etme sürecine girdikleri görülmektedir.
Şahngay ve Brics yapılanmalarıyla gelişmekte olan ülkeler ile enerjiye sahip olan ülkelerin birilikte hareket edecekleri yeni ittifakları, gelişen ülkeler ekonomileri ve güvenlikleri için tehdit olarak görmelerini sağlamaktadır.
Finansal tehditler ve yaptırımlar üzerinden tehdit edilen ülkeler yapılan ikili anlaşmalar ile kendi para birimleri ile ticaret ve enerji anlaşmaları yapmaları ,yeni kaynaklar ile finansal düzen hakimiyeti sağlamları da dahil olmak üzere bir çok alanda birlikte hareket etmeleri Batının hakimiyet alanında daralmalara ve hakimiyet kayıp etmelerine neden olmaktadır.
Rusya’yı Ukrayna ile meşgul eden Batı yaptırımlar uygulayarak bir çok ülkenin ihtiyaçlarının karşılanmasını küresel sistem üzerinden kontrol altına almayı hedeflerken ortaya yaptırıma maruz kalan ülkelerin kendi ihtiyaçlarını üretme ve tedarik etme yolları aramalarına neden olmuştur.
Batı kendi kontrolünde olan ürünlerin üretim teknolojilerine de hakim olması nedeniyle bu durum karşısında yaptırıma maruz kalan ülkelerin zor durumda kalacağını planlarken aslında kendi ekonomilerinin zor bir süreç içine gireceğini pazar kayıpları ve ham madde ihtiyaçlarının karşılanmasında karşılaşacağı zorlukları hesaplamadan ABD’ye teslim

olmalarının ekonomilerine nasıl bir zarar verdiğini uzayan savaşlar ile daha çok etkilenerek görmektedir.
2024 yılında Afrika kıtasının ön plana çıkacağı kriz ve çatışma ortamının küresel ölçekli güçler tarafında gelecek ekonomilerinin ana kaynağı olarak gördükleri Afrika kıtasında olacağıdır.
Orta Doğu ve Kafkasya’da istedikleri sonuçlara ulaşmakta sıkıntı çeken Batı için tek alanın Afrika kıtası olacağıdır.
2023 yılında Çin,Türkiye, Rusya, ABD ve Avrupa Afrika kıtasındaki hinterlant alanlarına kimseyi sokmak istemedikleri süreçler krizleri ve darbeleri beraberinde getirmişti.
Seçimler yılı olan 2024 bir çok ülke seçimlerin yapılmasıyla aslında yeni dünya düzeninde siyasi alanda ülke yönetimlerinin de nasıl şekilleneceğinin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Çok kutuplu yapılanma sürecinde çok kutuplu güçlerin seçimler sürecinde kimin kimi destekleyeceğini ortaya koyması anlamında önem arz etmektedir.
2024 yılında otokratik güç merkezleri ile sömürgeci güç merkezlerinin daha çok çekişme ve kriz alanlarında yüksek ses tonlarıyla birbirlerine karşı bütün alanları kapsayan lejyoner yapılanmalarıyla sahada olacakları yeni döneminde şekillenmesini sağlayacaktır.
20.Yüzyılın Petrol savaşları ile devam eden finansın kontrolü ile ekonomi üzerinden birbirlerini tehdit eden ülkelerin yeni güç merkezleri ile çekişmelerinde 21. Yüzyılda yeni adın teknoloji ve çip savaşları üzerinden olacağıdır.
Yeni dönemin savunma ve teknoloji sermaye grupları ile devletleri tehdit etme ve izlenecek yeni politikalar ile insan kaynakları üzerine olacağıdır.
İnsan kaynaklarını en iyi şekilde değerlendiren ülkelerin çip savaşlarında büyük ülkelerin değil insan kaynağını teknoloji ve çip üretimi alanında en iyi değerlendirenlerin savaşı olarak karşımıza çıkacaktır.

ABD ve Çin en büyük ekonomiler olarak savunma sanayisi ve ekonominin diğer alanlarında büyük bir çekişme içinde oldukları günümüzde dünya coğrafi paylaşımlarla mı yeniden şekillenecek yoksa teknoloji üretiminde üstün olan ülkelerin kontrolünü eline geçirenler arasında mı olacak sorusunun daha çok gündeme getirmektedir.
ABD’nin savunma ekonomisinin 900 milyar dolarla en önde götürdüğü savunma bütçesine ek olarak savunma ürünleri ile destekledikleri ülkeler için yaklaşık olarak 300 milyar dolarlık bütçesinde yer ayırması ile savaşın nasıl bie şekil alacağı güç mü hakimiyet mi sorularının devamı olarak ortaya çıkmaktadır.
Ancak yeni savaş ürünlerinin temelinideki en önemli üretim teknolojisi çip olması çip üretiminde ABD kendi ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak veya çip üreten küçük ülkeler ABD’yi teslim alarak kontrolü ele geçirecekleri yeni güç merkezlerini mi ortaya çıkaracaktır.
Güç merkezi konumunu korumak isteyenlerle çip üretimi yapan ülkelerin stratejik öneminin artması yeni savaşın adının coğrafi alan gözetmeksizin çip üretimideki ülkeler olacağı açık olarak ortaya çıkmaktadır.
Çip teknolojisi savaşları silahlı kuvvetler üzerinden başlayacak olması dünya ekonomisinin yaklaşık olarak %20’lik maliyet oranı ile karşılaşması anlamına gelecektir. (Dünya Ekonomik Hacmi 120Trilyon Dolar civarında olduğu unutulmamalı)
ABD ve İngiltere Orta Doğu’da çıkarları, İsrail üzerinden hesaplaşma ile başlayarak devam ederken Çin ,Rusya yakınlaşmasını ABD karşı çıkarak Çin ve Rusya’yı çevreleme ve bir an önce zayıflatma politikalarına Rusya için İngiltere’nin destek verdiği görülmektedir.
Rusya’yı Avrupa ve gelecekte en büyük rakip olarak gören İngiltere, Çin konusunda neden ABD ile aynı görüşü desteklemediğine baktığımızda Bir Kuşak Yol Projesine destek vererek Çin’in üretim sermayesini Londra kaynaklı olmasından mı kaynaklandığı sorularını gündeme getirmektedir.
ABD İngiltere ayrışımının oluşmaya başlama nedeni Çin olarak ortaya çıkmasıyla ABD kendi iç siyasi arenasında nasıl bir sonuçla

karşılaşacağı sorularına cevap araması gerektiğinin ortaya çıkarırken Cumhuriyetçilerin Trump olmaz ise yerine bir Hintli Başkan adayı sahneye çıkartmaları İngiliz diplomasisinin başarısı olarak görülmeli ve 2024 ABD seçimlerinde İngiltere destekli yeni bir sürecinde başlaması anlamına gelmektedir.( Wivek Ramaswamy’nin Amerikan rüyası gerçek olacak mı? Hint-Asya kökenli Amerikan lobisi hedefine ulaşabilecek mi?)
Ukrayna ile Rusya’yı meşgul eden ve zayıflatmak isteyen ABD, Türkiye’yi terör örgütleriyle tehdit ederek bir çok yatırımının önüne geçilmesi ve Türkiye’nin savunma sanayisindeki bütün engellemelere rağmen aldığı yol ve pazar payını artırması ,Tayvan üzerinden Çin ile çekişen ABD’nin 2024 yılında en büyük korkusunun Petro/Dolar ile hakimiyet sağladığı finansal piyasalarda hakimiyetinin Petrol/Yuan ile azalmasıdır.
Doğu’nun Orta Doğu’ya güçlü bir şekilde hem diplomasi,ekonomi,yeni ittifaklarla yer almaya başladığı yeni süreçte Batı’nın Orta Doğu’yu kayıp etmesi ve Doğu’nun kazanması anlamına gelmektedir.
Bu durum Batı’nın Ukrayna’da Rusya’ya karşısında istediklerini elde edemedikleri, İsrail’e yapılan saldırıları kendisine yapılmış olarak görenlerin kayıp etme zamanı olduğunu anlamalardır.
Mehmet BOZKUŞ KAFKASSAM

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir