KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Bulduk Özdemir: AB’DE GAZ MUSLUĞUNUN KAPALI KALACAĞINA DAİR BÜYÜK KORKU VE TÜRKİYE

Bulduk Özdemir: AB’DE GAZ MUSLUĞUNUN KAPALI KALACAĞINA DAİR BÜYÜK KORKU VE TÜRKİYE

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
254 0

Rusya’dan gelen gaz, bakım nedeniyle 11 Temmuz 2022 Pazartesi gününden itibaren Kuzey Akım 1’den akmayı durduracak, peki böyle mi kalacak?
Putin bununla ne elde edecek?
Pazartesi sabahı: Kuzey Akım 1 boru hattı kapatıldı. Operatörün web sitesine göre, sabah 06.00’dan beri boru hattından gaz akmıyor.
AB’nin yaptırımları nedeniyle zaten Kuzey Akım 1 boru hattından kapasitesinin %40 kadar doğal gaz Almanya’ya akıyordu.
21 Temmuz’a kadar Rusya’dan Almanya’ya gaz akışı olmayacak. Bakım için kapatmanın üzerinde Demokles’in kılıcı gibi asılı duran büyük soru şu:
Putin gaz musluğunu tekrar açacak mı yoksa Nord Stream 1 kapalı mı kalacak? Örneğin Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), ikincisinden korkuyor.
Kendi içinde bakım özel bir şey değildir. Her yıl yapılan normal bir bakımdır. Rusya ve Almanya’da karadaki sistemler kontrol edilmekte, armatürler, vanalar, kontroller ile elektronik ve dijital uygulamalar kontrol edilmektedir.
Bakım çalışmaları geçmişte 14 gün kadar sürerdi. Her halükarda, 21 Temmuz, sabit bir tarihten çok bir referans noktasıdır.
Bu yıl savaş nedeniyle her şey farklı: Normalde bakım döneminde gaz rezervleri sonbahar ve kış için kullanılırdı.
Önümüzdeki aylarda bir enerji kıtlığı korkusuyla bu yıl bundan kaçınmak istiyorlar.
İthalatçılar ve satıcılar bu nedenle başka yerlerden sıvı gaz satın alıyorlar, ancak kapasiteler tükenmiştir ve kısa vadeli piyasada enerji tedariki çok pahalıdır. Cuma günü, Almanya’nın en büyük gaz ithalatçısı olan Uniper, önümüzdeki hafta gibi erken bir tarihte doğal gazı depolama tesislerinden çekme zorunluluğunu ortadan kaldırmadı.
Kısacası enerji kıtlığı AB’nin üretim Lokomotifi Almanya’da çok olumsuz etkileri de beraber getirecek gibi gözüküyor. Almanya da Çelik, Kimya, Çam sanayi gibi sektörler doğal gaz ile üretim yapıyor.
Üretimin yavaşlaması beraberinde iş den çıkarmaları getirecektir. Ortalama %33 oranlarında AB içerisinde sanayi ürünlerinden gıdaya zamlar gelirken bazı ürünlerin raflarda bulunmama riski de bulunuyor.
Ülkemizdeki hayat pahalılığı yüzünden çok bunalmış, geçim sıkıntısı yaşayan milletimiz şunu da göreceğini inanıyorum; Küresel enerji krizi dolayısıyla hayat pahalılığı tüm dünyayı sarsan bir sorun olmuştur.
Ülkemiz diğer batı ülkelerine göre Coğrafi konumu, enerji üreten ülkelere yakınlığı ve alternatif enerji kaynakları bakımından şanslıdır.
Yıllardır değişik gerekçelerle çözülememiş enerji de Türkiye’nin dışa bağımlılığı 2017 yılından itibaren “Milli Enerji Politikaları” oluşturularak, kendi enerjimizi kendi kaynaklarımızdan elde etme yönünde ciddi bir irade ortaya koymuştur.
Yurt içinde yenilenebilir enerji kaynaklarında elektrik üretimi konusunda yapılan yasal düzenlemelerle(tam arzu ettiğimiz gibi olmasa da), Rüzgar Enerjisi(RES) ve Güneş Enerjisi(GES) konusunda ciddi yatırımlar yapılmıştır.
Tabii ki burada sorun bu yatırımlarda ki yerlilik payının düşük olmasıdır. Zaman içerisinde Türk Mühendisleri ve girişimciler aynı savunma sanayisinde olduğu gibi yerli malzeme kullanma, kazanılan enerjinin depolanması konularında kendilerini geliştireceğine inancımız tamdır ve yeni projeler de bu durumu ispatlar niteliğindedir.
Yeni petrol sahalarından kendi imkanlarımızla petrol üretilmesi, Karadeniz de keşfedilen 540 Milyar m3’lük doğal gazın hanelere aktarılması için yapılan çalışmalar ve Doğu Akdeniz de Abdülhamit Han sondaj gemimizin çalışmalara başlayacak olması geleceğe dair umutlarımızı ciddi şekilde yeşerttirmektedir.
Türkiye’nin enerji konusunda başlattığı hamlelerin başarı ile sonuçlanması için biraz zaman ve sabra ihtiyaç vardır.
2023 yılı sonrasında enerji de dışa bağımlılığını çözme yolunda Türkiye emin adımlarla ilerlemektedir.
Yeter ki, Türk Milleti devlet yönetimimize güvenmeye devam etsin.
Bulduk Özdemir Kafkassam enerji uzmanı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir