KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Sıkıntılı ittifak: ABD-İran

Sıkıntılı ittifak: ABD-İran

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 10 dk okuma süresi
462 0

“Rusya ve Türkiye ilişkilerinin bozulması en çok İran ve Amerika’ya yarar” diyen Kafkasya Stratejik Araştırma Merkezi (KAFKASAM) Başkanı Dr. Hasan Oktay, İran ve Amerika’nın ittifak kurduğunu Türkiye ve Rusya’ya karşı olduklarını aktardı.
UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

Kafkasya Stratejik Araştırma Merkezi (KAFKASAM) Başkanı Dr. Hasan Oktay, Türkiye ve Rusya ilişkilerini Habervaktim’e değerlendirdi. Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krizlerin en çok Amerika ve İran’a yaradığını belirten Dr. Hasan Oktay, “İran Amerika’yla anlaştı, ABD bölgedeki ambargoyu kaldırdı ve şuanda bölgede İran – Amerika ittifakı söz konusu Türkiye’ye ve Rusya’ya karşı” dedi.

İSLAM MEDENİYETİNİ KRİZE SOKMAK İSTİYORLAR

Şuan küresel güçler İslam dünyasında Şii ve Sünni savaşını körüklüyor bunun en büyük nedeni nedir?

Türkiye-İran ilişkileri çok kritik bir aşamada ve dönüm noktasında. İran şuan İslam mezheplerinden Şia mezhebini temsilen devletleşmiş durumda Türkiye’de Sünni olarak ifade edilen bir mezhebin ileri karakolu konumunda. 2’side kilosunda şampiyon, 2’side İslam dünyasında önemli devlet. Amerika İran’la Türkiye’yi kafa kafaya vurdurup İslam medeniyetini içinden çıkılmaz bir krize sokmak istiyor. Buna hem İran yöneticileri teşne olmuş hem de bir dönem Türkiye yöneticileri, özellikle Ahmet Davutoğlu dönemindeki yöneticiler teşne olmuş durumdaydılar. Zira Şii Hilal, Sünni Hilal gibi ifadelerle bu iki kavramı birbirleriyle çatışma noktasına sürüklediler. Bu 2 kavram yani Şiilik ve Sünnilik çatışma ortamına girerse İslam medeniyetinin geleceği sıkıntı yaşar. Onun için hem Türk devlet yetkilileri hem de İran devlet yetkilileri bu tatlı rekabet ortamında birbirleriyle mücadele edebilir ama çatışmaya girdikleri an kriz yaşayacaklarını bilerek diplomasiyi yönlendirmeleri lazım, çatışmalardan uzak durmaları lazım.

UÇAĞIN DÜŞÜRÜLECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİM

Türkiye ile Rusya’yı kafa kafaya vurdurmak istendiğini belirttiniz amaç burada neydi?

Uçak krizi sonrası Türkiye ile Rusya arası bozulduğu zaman İran ve Rusya’nın ilişkileri muazzam bir seviyede üst noktaya çıktı. Tarihte baktığımız zaman iran Rusya ilişkileri geliştiğinde Türkiye ve Türk Dünyası gerilemiştir. Mesela bunu 1827-28 Osmanlı-Rusya savaşında görebiliriz, bu savaşta Türk tarafı Ruslara yenildi, İran’la Rusya anlaşma yaptı Türkmençay Antlaşması. Osmanlı’nın temsil ettiği Sünni dünya 2’ye bölündü, yani Türk İslam dediğimiz coğrafyada kalanlarla İstanbul’da halifeliği temsil eden ana kıtadaki Müslümanlar arasında Rusya ve İran bir hançer olarak girdi. Dolayısıyla Rusya hem bu şekilde Türk dünyasını rahat istila edebildi hem de Osmanlı İmparatorluğu yıkılmış oldu. Tekrar aynı sıkıntıyla karşı karşıya kalındı, 24 Kasımdan sonra Rusya İran ittifakı Sünni dünyaya karşı ayağa kalktı ve Türkiye ciddi manada bir kriz yaşadı. Amerikalılar devreye girdiler Rusya’yla Türkiye’yi kafa kafaya vurdurmak istediler ve bunda ciddi manada başarı elde ettiler. 24 Kasımda uçağı kimin düşürdüğüyle ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkilileri bu emri kimin verdiğiyle ilgili bir kriz yaşadı. 24 Kasım’da Rus uçağını düşüren emri kimin verdiği daha belli değil. NATO’da görev yapan Amerika subaylarıyla FETÖ’nun organize olarak Türkiye ile Rusya’yı kafa kafaya vurdurmak ve Türkiye’den, Rusya’dan kurtulmak için strateji geliştirdikleriyle ilgili bilgiler artık sır değil. Uçağın düşürüleceğini Türkiye’de söyleyen ilk ben oldum. “Ruslar Türk hava sahasını ihlal ettiği sürece bir Rus uçağı düşecek ve bu Türkiye ve Rusya’yı kafa kafaya vurduracak” cümlesini ben 10 Kasımda, 12 Kasımda, 14 Kasımda sürekli söyledim. Dilim döndüğünce Türkiye Devletini ikaz ettim. Fakat bizim devlet yetkililerimizin maalesef kimseyi dinlememek gibi bir öz güvenleri var. Bunu muhaliflik adına söylemiyorum.

İRAN RUSYA’YI DA KULLANDI VE SATTI

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizler kimler körükledi ve hangi güçlere fayda sağladı?

Hükümet emir komuta zincirinin başkalarının eline geçtiğini 15 Temmuz’da anladı. Bu realiteyi şuanda hükümeti yönetenler gördü ama başkalarının görmesinden rahatsızlık hissediyorlar. İran bu süreçten çok iyi istifade etti. Bir nükleer krizi aştı, 2 Rusya’yla anlaşma yaparak Rusya-İran-Suriye-Irak istihbarat antlaşmasından hareketle Rusya’yı Suriye’ye çektiler. Suriye’de Rusya çok aktif değildi, İran onu bölgeye çekti. Bölgede Rusya’yı yalnız bıraktı ve gitti Amerika’yla anlaştı, ABD bölgedeki ambargoyu kaldırdı ve şuanda bölgede İran – Amerika ittifakı söz konusu Türkiye’ye ve Rusya’ya karşı. İran Rusya’yı da kullandı ve sattı. Rusya uyandı buna ama Türkiye uyanamadı. Halen Türkiye’de İran’ı İslam devleti olarak görmek isteyen saf devlet yöneticilerimiz var. İran bir İslam devleti midir, İran’ın İslam devleti olup olmaması bizi ilgilendirmiyor. Bizi birinci derecede ilgilendiren Türkiye’nin güvenliği ve Türkiye’nin uluslararası stratejisidir. İran Türkiye’nin düşmanı değil rakibidir, rakiplik ve düşmanlık 2 ayrı kelimelerdir. Ne İran Türkiye’nin düşmanı ne Türkiye İran’nın düşmanı 2 ülke birbirine rakiptirler. Zaman zaman 2 ülke diğer ülkeleri kullanarak birbirlerinin önüne geçmeye çalışıyorlar. İşte İran’ın Rusya’yı kullanarak Türkiye’nin önüne geçmeye çalışması gibi.

ABD’NİN TEZGAHI ORTAYA ÇIKACAKTI

15 Temmuz’un Rusya Türkiye ilişkileriyle bir alakası var mı?

Türkiye İle Rusya’yı kafa kafaya çarpıştırmak isteyenlerin 24 Kasımda uyguladıkları planlarının bozulması ve buna karşılıkta yeni bir plan uygulaması olarak 15 Temmuzu Amerika uyguladı. ABD 15 Temmuzu önce sahiplendi baktı ki başarısız oldu yaygara yaparak geçiştirdi. 15 Temmuz 7 Haziran ve 10 Haziran İsrail, Rusya, Türkiye ittifakına bir tepki. Çünkü bu yakınlaşma Amerika’nın tezgahını ortaya çıkaracaktı, FETÖ bu noktada sahibi olan Amerika’nın talimatıyla hareket etti sonra ortaya bırakıldı.

PUTİN VE ERDOĞAN OYUNU GÖRDÜ

Suriye üzerinde Türkiye ve Rusya’nın anlaşması nasıl değerlendirilmeli?

Türkiye ile Rusya arasında kriz oluştu savaş noktasına gelindi, 2 lider bunu gördü. Yani 2 lider fireni patlamış kamyon gibi otobanda karşı karşıya bırakıldı. Öyle bir örgü örüldü ki Putin ve Erdoğan 2’side karizması yüksek ve sözünden geri dönmeyen 2 lider tiplemesi bu 2 lider olayın psikolojik kodlarını çözdüler. 2 bardağı bir birine vurursanız biri kırılır diğeri zedelenir, bunu niye yaptılar Ukrayna’da Türkiye zımnen taraf olmayarak Rusya’nın tarafında oldu. Çünkü Ukrayna krizi Türkiye’nin birinci krizi değil. Buna rağmen Türkiye’yi Rusya’ya karşı tutabilmek için Kırım konusunda ciddi provokasyonlar yaptılar. Kırım Türkleri bağımsız olmadığı sürece ha Ukrayna bayrağı altında yaşamış ha Rusya bayrağı altında yaşamış fark etmez. Çünkü Ukrayna Kırım Türklerine bir tane hak vermemiş. Türkiye kendini bu kavganın dışında tutarak zayiata uğramak engellendi. Becerebilselerdi Kırım Türklerine karşı bir katliam olabilirdi, Avrupa Birliği Kırım Türklerine karşı Türkiye’yi devamlı provoke etti ancak başarılı olamadı. Bölgesel barış açısından Rusya ile Türkiye’nin kavga etmesini gerektirecek bir neden yok. Putin ve Erdoğan şunu gördü: 2 ülke Suriye’de kavga ederse bundan en fazla Amerika ve İran fayda elde eder. Bizim için Esad’ın olup olmaması çok önemli değil önemli olan Suriye’de ağırlıklı bir barış temelinin oluşması.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir