KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İran
  4. »
  5. Turan Rzayev: İran terörü büyütüyor mü

Turan Rzayev: İran terörü büyütüyor mü

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
234 0

Büyükelçilik ve sinagog terör saldırılarının ardından Türk askeri üssü…
Türk Ordusu’nun Irak’ın Musul kentindeki Başika askeri üssüne top atışları yapıldı. Ahrar el-Irak terör örgütü saldırının sorumluluğunu üstlendi.
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, terör saldırısında can kaybı olmadığını söyledi.
Tahran’dan Ankara’ya mesaj
Türk ordusunun Başika askeri üssüne yapılan saldırı tesadüfi değildir. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki askeri üssüne ilk kez saldırı düzenlenmediği doğru. Örneğin 2022 yılında Türk askeri güçlerinin bulunduğu Zlikan üssüne düzenlenen saldırının sorumluluğunu “Ahrar el-Irak” grubu üstlenmişti. Ancak bu seferki saldırının arkasında birçok yön var.
Gerçek şu ki, Türk ordusunun Başika askeri üssüne yapılan saldırının arkasında İran var. Bunu teyit eden en önemli gerçek ise olayın “Ahrar el Irak” grubu tarafından işlenmiş olmasıdır. “Ahrar el Irak” grubu, İran tarafından finanse edilen “Haşdi Şabi” terör örgütüyle bağlantılı.
İran, Türkiye ile ilgili pek çok konuda endişeli.
Birincisi, Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığı ve terörle mücadele operasyonları, İran’ın Kuzey Irak üzerinden Suriye, Lübnan ve Filistin’e silah taşımasını ciddi şekilde engelliyor. Başika askeri üssünün, İran’ın söz konusu ülkelere silah ve mühimmat sağladığı ana bölgeye yakın olduğunu özellikle belirtmek gerekiyor.
İkincisi, resmi Ankara’nın İsrail’le yakınlaşması ve ilişkilerin normalleşmesi Tahran’ı tam anlamıyla paniğe kaptırdı. İran dış politikasının öncelikli yönlerinden biri Tel-Aviv-Ankara ilişkilerini sürekli gergin tutmak ve olası yakınlaşmaları engellemektir. Ancak son dönemde Azerbaycan’ın aracılık ettiği ve aynı zamanda diplomatik faaliyetin de olduğu iki ülke arasındaki yakınlaşma İran’ın çıkarına değil.
Üçüncüsü, birkaç gün önce Tahran’daki Azerbaycan Büyükelçiliği saldırıya uğradı. Bu olayı İran’ın molla rejimi gerçekleştirdi. Olaydan sonra resmi Bakü her zamanki gibi Türkiye’den ciddi destek aldı. Devlet başkanları ve yetkililer düzeyinde temaslar kurularak olay yerinde değerlendirildi. Bu olaydan sonra İran destekli bir terör örgütünün Türkiye’nin Irak’taki askeri üssüne saldırması Tahran’ın Ankara’nın bu konudaki tutumundan endişeli olduğunu gösteriyor.
Türk askeri üssüne yönelik saldırı, Azerbaycan büyükelçiliğine yönelik terör saldırısı ve İsrail’deki sinagogda meydana gelen terör olayının devamı olarak değerlendirilebilir.
Bu aslında molla rejiminin Bakü-Ankara-Tel Aviv üçlüsüne karşı hibrit bir savaş ilan ettiğini bir kez daha kanıtlıyor. Her üç olayın da nedeni farklı olsa da özü aynıdır.
Ankara’nın cevabı…
Türkiye’yi bu tür saldırılarla korkutmak mümkün değil. Resmi Ankara bu saldırıya ayni şekilde karşılık verecektir. Son terörist etkisiz hale getirilene kadar mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın son açıklaması bunu teyit ediyor.
Türkiye, Irak’taki terörle mücadele operasyonlarının ölçeğini artırabilir ve Haşdi-Şabi ile ona bağlı Ahrar el-Irak grupları üzerine hava saldırıları düzenleyebilir.

Turan Rzayev

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir