KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Trump 5+1 Anlaşmasından Çekildi; AB ve İran ‘’Obama Mirasına’’ Biz Varız Dediler!!!

Trump 5+1 Anlaşmasından Çekildi; AB ve İran ‘’Obama Mirasına’’ Biz Varız Dediler!!!

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
289 0


Dün 5 Mayıs 2018, ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin İran’la 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilme kararı aldığını açıkladı. Beyaz Saray’da ve kameralar önünde açıklama yapan Trump, yalana dayanan, özünde kusurlu ve en başından imzalanmaması gereken korkunç ve tek taraflı bir anlaşma olarak tanımladı.
Trump’ın dünkü konuşmasında, “özünde kusurlu” ve “korkunç, tek taraflı” olarak nitelendirdiği anlaşmayla ilgili “hiçbir şey yapmadıkları takdirde tam olarak ne olacağını bilmediklerini” söyledi. “Teoride ABD ve müttefiklerini İran’ın nükleer silah geliştirmesi tehdidinden koruması gereken” anlaşmanın mevcut haliyle bu tehdide “engel olmadığını” söyleyen Trump, aksine, anlaşmanın sürmesinin “Ortadoğu’da bir nükleer silah yarışına” yol açabileceğini savundu.
İran’ı “büyük terör rejimi” olarak tanımlayan Trump, “rejimin attığı hiçbir adımın, nükleer silahlar ve bu silahları kullanma araçlarını geliştirme çabasından daha tehlikeli olmadığını” söyledi.
Donald Trump “Rejim nükleer çabalarını sürdürdüğü takdirde, hiç olmadığı kadar büyük sorunlarla yüzleşmek zorunda kalacak” dedi.
Trump, Amerika’nın “nükleer şantaja boyun eğmeyeceğini” ve “’Amerika’ya ölüm’ sloganları atan bir rejimin” nükleer silahlara erişimine izin vermeyeceğini belirtti
ABD başkanı, Tahran’a karşı “en yüksek derecede ekonomik yaptırım” uygulanması gerektiğini ve “İran’a nükleer silah elde etme konusunda destek veren her ülkenin sert bir biçimde cezalandırılması” gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yaklaşık 10 dakika süren ve İran halkına hitaben konuşan Trump, İranlılara Amerikan halkının kendileriyle “40 yıllık diktatörlüğe karşı” dayanışma içerisinde olduğunu söyledi.
İsrail’den Destek
Açıklamanın hemen ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan Trump’ın kararıyla ilgili bir açıklama geldi. Anlaşmayı bir “felaket tarifi” olarak betimleyen Netanyahu, “tamamıyla desteklediğini” belirttiği kararı “cesurca ve doğru” olarak nitelendirerek övdü.
Türkiye’nin Tepkisi
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, attığı tweette ABD’nin İran kararının “istikrarsızlığa ve yeni çatışmalara” yol açabileceğini söyledi. “Çok taraflı anlaşmanın diğer ülkelerle devam edeceğine” vurgu yapan Kalın, Türkiye’nin “nükleer silahların her türüne karşı kararlı tutumunu sürdüreceğini” belirtti.

Ruhani Biz Devam Edebiliriz
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’la 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çıkması için “ABD olmadan da devam edebiliriz” dedi.
Trump’ın açıklamalarına İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den hızlı bir yanıt geldi. İran devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Ruhani, “Artık altı devletle bir anlaşma yerine beş devletle bir anlaşmaya sahibiz” dedi. Ruhani Rusya ve Çin’le de bu hususta görüşeceklerini belirtti.
AB Biz Çıkmıyoruz
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Roma’da yaptığı açıklamada, anlaşmanın “çalıştığını ve işe yaradığını” ve Tahran’ın nükleer silah geliştirmemesini garanti ettiğini söyledi. Mogherini, AB’nin İran anlaşmasını “koruma konusunda kararlı” olduğunu kaydetti.
Almanya’nın Avrupa ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Washington’dan iyi haber gelmedi. Şimdi biz Avrupalılar, kurtarılacak şeyleri kurtarmak durumundayız” ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Trump’ın kararına Twitter üzerinden tepki gösterdi. ABD’nin kararını eleştiren Macron, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin karardan duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi. Macron, bu konuda “Kollektif olarak daha geniş kapsamlı bir biçimde çalışacaklarını” söyledi.
İngiltere Başbakanı Theresa May de, İran nükleer anlaşmasına “bağlı olduklarını” dile getirdi.

Kafkassam- İran Masası

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir