Rusya’nın sayılı Ortadoğu uzmanlarından Ermeni asıılı Karina Gevorkyan, Türkiye ve İran’ın komşu olduğuna, fakat ikili ilişkilerde tarihsel geşmişten kaynaklanan bazı sorunların olduğunu belirtti.
Rus basınına konuşan Gevorkyan şu ifadeleri kullandı: “Türkiye ve İran komşudur ve çok çeşitli konularda ikarşılıklı işbirliği yapmak zorundadır. Türkiye, İran için önemli bir tranzit bölge, tıpkı İran da Türkiye için önemli tranzit ülke. Bunlar karşılıklı çıkarlardır. İlişki ne kadar iyi olursa olsun, tarihsel geçmiş tarafların ebedi garantilere inanmalarına izin vermez. Türkiye, Ekim ayında Suriye’de Kürtlere karşı “Barış Pınarı” askeri operasyonunu başlattığında, öncelikle İran parlamentosu Başkanı, Ankara ziyaretini iptal ett, apaçık şekilde. İran, çeşitli Kürt teşkilatları arasında da olmak üzere kendi itibarına değer veriyor. İkincisi, İran daha sonra Türkiye sınırında çok ciddi askeri tatbikat başlattı. Zira bu planlanmamıştı.”
Fuat Safarov kafkassam Moskova
Rus Ortadoğu uzmanı: Türkiye ve İran komşudur, ama…
404 0

Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.