KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Libya’da Türkiye Mısır çatışmasını kim istiyor

Libya’da Türkiye Mısır çatışmasını kim istiyor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
363 2

Rusya Türkiye ilişkileri gergin bir şekilde Ayasofya etrafında devam ediyor. Azerbaycan Ermenistan gerginliği Libyada son günlerde birden değişen dengeler. Ayasofya’nın büyük kubbesi altında müthiş bir rekabetin ayak sesleri yavaş yavaş geliyor. Rusya adına mısır Türkiye karşıtı bir inisiyatif mi alıyor. Şarkulavsattan Raid Cebr Moskovadan bir analiz yazdı;
Rusya hükümeti, Libya Temsilciler Meclisi’nin Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) ilerlemesine karşılık Mısır ordusunun gerektiği takdirde Libya’ya askeri müdahalede bulunabilmesine onay veren bir tasarıyı kabul etmesine karşılık tutumunu henüz açıklamadığı halde, Rus parlamentosu söz konusu kararı memnuniyetle karşılayarak “Mısır ordusunun Libya devletinin yeniden kazanmasına yardım edebileceğini” belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kremlin’in, Libya’daki durumun Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmelerinin odak noktası olduğunu açıklamasından bir gün sonra yaşanan hızlı gelişmeler hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Bunu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmeleri duyurması izledi. Dışişleri Bakanlığı Libya dosyasının tartışılan en önemli noktalar arasında olduğunu söyledi.

Rusya Federasyonu (Senato) Konseyindeki Uluslararası İlişkiler Komitesi’nin ilk Başkan Yardımcısı Vladimir Gabarov yaptığı açıklamada, “Mısır ordusunun Libya’ya müdahalesinin Libya’nın tekrar güç kazanmasına yardımcı olabileceğini” düşündüğünü belirtti. Ülkedeki duruma siyasi bir çözüm aramaya devam edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gabarov, “Tabii ki durumu çözmek için siyasi müzakerelere ihtiyaç var. Ancak Mısır ordusu Libya’nın devleti yeniden düzenlemesine yardım ederse bu çok iyi olur” dedi.

Rus parlamentosu “Müslüman Kardeşler’i devirdikten sonra Mısır’daki devleti yeniden iyileştirmeyi başaranın tam olarak Mısır ordusu olduğunu ve ülkenin şuan başarılı bir şekilde gelişmekte olduğunu” vurguladı. Gabarov açıklamasında, “Rusya’nın, Mısır’ın Libya’daki durumu istikrarsızlaştırma çatışması karşısındaki endişesini anladığını” ifade etti.

Libya’daki Rus büyükelçiliğinden Cemşid Boltaev, geçen hafta Rusya’nın Libya’daki büyükelçiliğinin çalışmalarının yeniden başladığına dair açıklamasından bu yana yaptığı ilk basın açıklamasında ülkesinin “Libya’ya silah veya ekipman aktarmadığını ve BM Güvenlik Konseyi yasağını ihlal etmediğini” doğruladı.

Boltaev, Rus hükümeti haber ajansı Novosti ile yaptığı röportajda, “Libya’daki silahlarla ilgili olarak, yaptırımlar uygulanmadan önce silah sağladık ama elbette şuan bu söz konusu değil. Yasağı ihlal etmiyoruz” şeklinde konuştu. Rus diplomat, ülkesinin Libya’da siyasi bir çözüme ulaşılması ihtiyacı konusundaki tutumunu yineleyerek “uluslararası toplumun büyük ölçüde çatışmaya askeri bir çözüm olmayacağından ve müzakerelerin Berlin Konferansı’nın sonuçları ve ilgili uluslararası kararlar temelinde yeniden başlatılması gerektiğinden emin olduğunu” ifade etti.

Moskova hükümeti geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Libya Ulusal Ordusu’nun ateşkes belgesi imzalamaya ve diyalog başlatmaya hazır olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak Ulusal Mutabakat Hükümeti bunu istemiyor” değerlendirmesinde bulunmuştu. Siyasi gözlemcilere göre bu değerlendirme, daha önce taraflardan birini kötüleşen durumdan sorumlu tutmaktan kaçınan Rusya’nın Ulusal Mutabakat Hükümeti’na yönelik eleştirisini açıklıyor. Moskova ayrıca, Mutabakat Hükümetini krizin çözülmesi için siyasi bir yol bulmaya ikna etmesi için Türkiye ile aktif temaslarda bulunduğunu belirtmişti.

Cemşid Boltaev, Rus bankasında Libya petrol gelirleri için bir hesap açma olasılığından bahsetmenin “erken” olduğunu ve “ülkedeki krize siyasi bir çözüm bulunmadan önce bu konuyu tartışmanın mantıksız olduğunu” vurguladı.

Rus diplomatın yorumu, Libya Kabile Şeyhleri ​​Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı es-Senusi el-Halık tarafından başlatılan ve Konseyin tüm Libyalılar arasında petrol satışlarından kârın adil bir şekilde dağıtılması için bir banka hesabı açmayı planladığını ve en iyi seçeneğin bir Rus bankası olduğunu belirttiği girişime yanıt olarak geldi.

Boltaev son olarak açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Rusya bu girişimi destekliyor. Ancak Rusya’nın mevduat için kabileler fikrini destekleyeceğini ya da şu anda ihraç edilmeyen petrol satışından para alacak hesabın nerede açılacağını söylemek için çok erken olacak. Siyasi bir çözüm kabul etmeden önce bunu tartışmanın bir anlamı yok.”

Raid Cebr
Şarkulavsat

İlgili Yazılar

2 Yorum

  1. Emre Yılmaz - -

    Tabiki türkiye biz onlara bırakmayacağız. İnşallah öyle yok 3 kuruşa 5 köfte akıllı olsunlar. Kazanıcaz.

  2. Sezgin - -

    Akdenizdeki zengin yeraltı kaynakları büyük devletlerin iştahını kabartıyor bu yüzden bölgede karışıklık olması ve büyük devletlerin bölgede söz sahibi olmak istemesi normal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir