Khatia Shamanauri: Gürcistan Hükümeti Batılı Diplomatlara Yönelik Baskıyı Artırıyor
Gürcistan’daki Batılı ülkelerin temsilcileri ile Gürcü Rüyası hükümeti arasındaki ilişkiler uzun süredir gergin ve son aylarda gerginlik tırmanıyor. Tiflis’teki seçim öncesi ve sonrası protestolar nedeniyle yabancı diplomatlar giderek daha fazla Gürcü hükümetinin hedefi haline geliyor. Gürcü Rüyası yetkilileri, AB temsilcilerini ülkeyi istikrarsızlaştırma girişimlerini desteklemekle suçladı ve Avrupa Birliği iddiaları dezenformasyon ve kişisel saldırı olarak nitelendirerek reddetti (bkz. EDM , 7 Ekim).
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, 4 Ekim’de, yerel seçimlerin ardından cumhurbaşkanlığı sarayına düzenlenen baskın girişimiyle bağlantılı olarak polisin birkaç kişiyi gözaltına almasından saatler sonra iki brifing düzenledi. İlk duruşmasında Kobakhidze, AB’nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski’nin Gürcistan’daki “anayasal düzeni devirme girişimini” desteklediğini iddia etti ( Radio Tavisupleba , 5 Ekim).
Aynı gecenin ilerleyen saatlerinde, ikinci brifinginde Kobakhidze tutumunu yineledi ve “belirli büyükelçiler, diplomatlar ve politikacıların dün tanık olduğumuz şiddetten açıkça uzaklaşmaları için doğrudan sorumluluk taşıdıklarını” iddia etti ( Radio Tavisupleba , 5 Ekim). Kobakhidze, birkaç gün sonra “Gece Kuryesi” adlı televizyon programında aynı mesajı tekrar vurguladı. Kobakhidze, “Halk artık ABD Büyükelçisini veya AB büyükelçisini körü körüne takip etmiyor ve bu bizim en önemli başarılarımızdan biri” dedi ( ImediNews, 6 Ekim).
Kobakhidze’nin açıklamaları, muhalefetin 4 Ekim’deki Gürcistan belediye seçimlerini boykot etmesine ve buna karşı düzenlenen gösterilere yanıt olarak geldi (bkz. EDM , 6 Ekim). Seçimler yapılırken başkentte “yetkilileri barışçıl bir şekilde devirmek için” bir miting düzenlendi. Vatandaşlar, başkanlık sarayının bulunduğu Akhonteli Caddesi’ne geçmeden önce Özgürlük Meydanı’nda toplandılar. Birkaç katılımcı demir çiti kırarak sarayın avlusuna girdi, ancak sonunda polis tarafından dışarı atıldılar ( Radio Tavisupleba , 6 Ekim). Gürcistan İçişleri Bakanlığı, son huzursuzlukla bağlantılı olarak 20’den fazla kişiyi tutuklayarak bir soruşturma başlattı. Gürcü Rüyası yetkilileri, Batılı ülkeleri Tiflis protestolarını düzenlemekle defalarca suçladı ( Al Jazeera , 7 Ekim). Kobakhidze, 8 Ekim’de ABD Dışişleri Bakanlığı’nı Gürcistan’daki protestoları kınamaya da çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı’na yaptığı başvuru, “Gürcü halkına ülkede karışıklık yaratmanın kendi çıkarlarına olmadığını etkili bir şekilde gösterme” yolunda destek bulma girişimiydi ( 1TV, 8 Ekim).
Gürcü Rüyası’nın suçlamalarına yanıt olarak, Avrupa Dış İlişkiler Servisi (EEAS), 5 Ekim akşamı Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas ve AB Genişleme Komiseri Olivér Várhelyi imzalı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Avrupa Birliği’nin “AB’nin Gürcistan’daki rolüne ilişkin dezenformasyonu kesin bir dille reddettiği ve kınadığı ve Avrupa Birliği’nin Gürcistan Büyükelçisi’ne yönelik kişisel saldırıları kınadığı” belirtildi ( EEAS , 5 Ekim).
Tiflis Belediye Başkanı Kakha Kaladze, AB Dış İlişkiler Servisi’nin (DAES) açıklamasına yorum yapması istendiğinde ilk yanıt veren kişi oldu. Kaladze, “Ne Kallas ne de Várhelyi [AB yetkililerine] yardım edebilir, çünkü Gürcü halkı [onları] desteklemiyor” dedi ( Radio Tavisupleba , 6 Ekim). Ayrıca, Avrupa Birliği’nin kendisini ilgilendirmediğini de ekleyerek, “Bu ülkenin gerçek efendileri sıradan vatandaşlardır; burada gördüğünüz insanlardır; bazı Kallaslar, Malaslar veya yurtdışından gelen diğerleri değil” dedi ( Radio Tavisupleba , 6 Ekim).
AB yetkililerinin Gürcistan hükümetinin eleştirilerine hedef olması ilk kez olmuyordu. Batılı ortaklara göre AB standartlarını karşılamayan ve muhalefeti bastırmayı amaçlayan tartışmalı yasaların kabul edilmesinin ardından, Gürcü Rüyası yetkilileri giderek daha agresif bir söylemle karşılık verdi ( Euro News , 19 Nisan 2024; EU Neighbors East , 3 Nisan; Civil Georgia , 16 Temmuz).
Herczynski, seçimlerden önce bile sert eleştirilerle karşı karşıyaydı. 14 Eylül’de, Gürcistan Parlamentosu Birinci Başkan Yardımcısı Giorgi Volski, Herczynski’yi “Avrupa bürokrasisinden kendisine özel bir görev düştüğünü – aşırılıkçı grupların faaliyetlerini bir şekilde desteklemek ve Rustaveli Caddesi’nde yakın zamanda alevlenen yangını canlı tutmak” ile suçladı ( ImediNews , 14 Eylül).
24 Eylül’de, Almanya Büyükelçisi Peter Fischer, Gürcistan ve Almanya arasındaki modern ilişkilerde eşi benzeri görülmemiş bir gelişmeyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Maka Boçorişvili’nin Birinci Yardımcısı Giorgi Zurabaşvili tarafından kabul edildi ve bakanlıkta bir saatten fazla kaldı. Ayrılırken kısa bir yorumda bulundu ve daha sonra X gazetesinde şunları yazdı:
Bana yönelik asılsız saldırıları ayrıntılı bir şekilde çürüttüm ve Gürcistan-Almanya ilişkilerinde yeni bir dip noktaya gelinmesinden, eylemleri ve söylemleriyle buna sebep olan ve AB yolunu tıkayan Gürcistan Hükümeti ve GD temsilcilerinin sorumlu olduğunu söyledim. Duyulmadım. Radikal değilim. Almanya dostluğumuzu sürdürüyor ( X /@Diplo_Peter , 24 Eylül).
Ertesi gün, 25 Eylül’de, Gürcistan’daki Birleşik Krallık diplomatik misyonunun başkanı Garrett Ward da benzer bir çağrı aldı. Çağrının ardından, toplantıdan önce veya sonra medyaya herhangi bir yorumda bulunmadı ( EuronewsGeorgia , 25 Eylül). Bu olaylara tepki gösteren Kaladze, Georgian Dream’in tutumunu yineledi ve büyükelçilerin “tüm kırmızı çizgileri aştığını” iddia etti. Ayrıca, “Yıllar içinde sözde sivil toplum kuruluşları aracılığıyla aktarılan ve bir devrim örgütlemek için kullanılan fonlara bakın” dedi ( Radio Tavisupleba , 25 Eylül).
Batılı diplomatlarla yaşanan çatışmalar, Gürcü Rüyası’nın Gürcistan’ı AB entegrasyonundan nasıl uzaklaştırıp İran ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkelere nasıl yaklaştırdığını gözler önüne seriyor (bkz. EDM , 10 Haziran). Birçok kişi, Gürcü Rüyası hükümeti altında Batılı ülkelerle olumlu ilişkiler kurmanın zor olacağından, Gürcistan’ın güvenilmez ortaklara bağımlı kalacağından ve bölgede otoriter nüfuzun artacağından endişe ediyor.
Share this content:
 
								


 
                                     
                                     
                                     
                                     
                                    
Yorum gönder