KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hindistan’ın İkinci Ay Misyonu

Hindistan’ın İkinci Ay Misyonu

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 2 dk okuma süresi
276 0
ebru

22 Temmuz 2019’da Hindistan, Ay’ın karanlık yüzü olan güney kutbunda yaşamın olup olmadığını ölçmek için Hindistan’ın en güçlü roketi olan Chandrayaan-2 uzay aracını fırlatmıştı. Roket, 640 ton ağırlığında ve 44 metre yüksekliğine sahipti.
20 Ağustos’ta Ay’ın yörüngesine girmeyi başaran Chandrayaan-2 uzay aracı için Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) yaptığı açıklamada Vikram iniş modülünün yörüngeden ayrıldığını belirtmişti.
7 Eylül 2019’da ise Hindistan’ın yerel saatinden sonra Ay’ın yüzeyine yumuşak bir iniş gerçekleştirmesi bekleniyor. Araziye inerken roket motorlarının yatay hareketini durdurarak aynı anda düşme hızını da sıfıra indirmesi gereken araç için “yumuşak iniş” planlanıyor.
Peki uzay aracının Ay’daki çalışmaları ne olacak?
Yörünge de bir yıl boyunca ayın minerallerini ölçecek, yüksek çözünürlüklü bir şekilde fotoğraflar çekecek ve ay üzerinde bulunan suyu, kızılötesi ve radarlar yardımıyla ayrıntılı bir şekilde arayacaktır.
ISRO’dan yapılan açıklamaya da uzay aracının yakıt için uygun harcama yaptığı belirtilmiş ve bir yıldan daha uzun süre dayanabileceği söylenmişti. Uzay aracının yakıtı bittiğinde ise yörünge, uzun ömürlü bir Hint yapımı ay uydusu haline gelecek.
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-49589850
https://www.aksam.com.tr/teknoloji/hindistanin-aya-indirecegi-modul-yorungeden-ayrildi/haber-1002451
İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 4.sınıf öğrencisi
Kafkassam Stajyeri Ebru ÇELİK

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir