KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Grenfell Tower yangını İngiltere’yi karıştırdı!

Grenfell Tower yangını İngiltere’yi karıştırdı!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 10 dk okuma süresi
474 0

Londra’nın en lüks semtlerinden biri olan Kuzey Kensington’da düşük gelirlilerin oturduğu belediyeye ait 1974 yılında inşa edilen, 67 m yüksekliğindeki 24 katlı sosyal konut Grenfell Tower’da 14 Haziran 2017’de başlayan yangında 79 kişi öldü onlarca kişi kayboldu. İlk 4 katı ofis ve ortak alanlardan oluşan Grenfell Tower’ın ikametgâhlara ayrılan 20 katında 400 ila 600 kişi yaşıyordu. İngiltere’nin başkenti Londra’daki Grenfell Tower yangını sonrası tepkiler, mağdurların “Yaşananların nedeniyle ilgili ve ölümlere dair bir açıklama bekliyoruz” talebiyle başladı. Yangında ölenler Zengin mahallesinde oturan yoksullardı ama zengin bir semt oturmaları onları kurtarmaya yetmedi. Bir yangında öldüler, çünkü yoksuldular!(1) Londra’da en az 79 kişinin öldüğü yangında, çevrede oturan Müslümanların, sahur nedeniyle uyanık olması sayesinde çok sayıda insana yardım ederek binadan çıkmalarına yardım ettiği ortaya çıktı. Bölgedeki camiler de yangından etkilenenlere yardım için harekete geçti. El Manaar Cami’nden yapılan açıklamada, “İnançlı ya da inançsız dinlenecek ya da uyuyacak bir yere ihtiyaç duyan ya da suya ve yemeğe ihtiyaç duyan herkese kapılarımız açıktır” denildi. Cami görevlileri ve gönüllüler de yangının yaşandığı bölgeye gıda ve su ulaştırdı.(2) Müslümanlar bununla yetinmedi. Grenfell Tower yangınında hayatını kaybedenler için Latimer Road semtindeki metro istasyonu önünde gıyabi cenaze namazı kılındı. Namaza özellikle Müslüman toplumun üyeleri katıldı. Olayda hayatlarını kaybedenlere saygılarını göstermek üzere namaza farklı inanç gruplarından çok sayıda kişi de destek verdi.(3)
Grenfell Tower yangını sonrası protestocular Kensington ve Chelsea belediye binalarını bastı. Başbakan Theresa May’e gerekli liderliği göstermediği ve harekete geçmekte geç kaldığı eleştirileri yapılmakla kalmadı, May, Cuma günü Grenfell Tower’daki yangından kurtulanlarla buluşmasının ardından çıkışta protesto gösterilerine hedef oldu ve yuhalandı. İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra yangınını protesto edenlerin tepkisiyle karşı karşıya kalınca aracına kaçtı.(4) Londra’nın farklı yerlerinde düzenlenen eylemlerde de başbakana istifa çağrıları yapıldı, Başbakanlık’a yürüyen kalabalık, ellerinde “Grenfell için adalet,” “May gitmeli” ve “Ellerinizde kan var” yazılı pankartlar taşımıştı. Theresa May istifa etmedi ama Kensington ve Chelsea Belediye Meclisi’nin üst düzey idari yetkilisi Nicholas Holgate istifa etti hatta Holgate’in “İstifam istendi” açıklamasını hükümet çevreleri yalanladı. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, yangının Grenfell Tower gibi yüksek binaların güvenliğinden şüphe edilmesine yol açtığını söyledi. yangın sonrası 600’e yakın bina incelendi. Bu binaların yedisinin Grenfell Tower gibi benzer nitelikte kaplamaya sahip olduğu açıklandı.
Grenfell Tower yangını İngiliz hükümetini sallayan krize dönüştü. İngiltere’de, Başbakan May’in liderliğini aşırı sağcı bir partinin desteğiyle devam ettirmek istemesi protesto edildi. Hükümetinin programı Kraliçe 2. Elizabeth tarafından açıklanan İngiltere Başbakanı Theresa May, başkent Londra’da protesto edildi. “Irkçılığa karşı ayağa kalk” adlı sivil toplum örgütü, parlamento binası önündeki Parlamento Meydanı’nda “May gitmeli” başlıklı gösteri düzenledi. Özellikle gençlerin katıldığı gösteride, ay başında gidilen erken genel seçimden 12 milletvekili ve tek başına iktidar imkanını kaybederek çıkan Başbakan May eleştirildi. May’in liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti ( Conservative and Unionist Party ) hükümetinin son 7 yıldaki kemer sıkma politikalarına tepki gösteren protestocular, Başbakan’ın iktidarını erken seçimin ardından Kuzey İrlanda merkezli aşırı sağcı Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) vereceği destekle sürdürmek istemesine karşı çıktı. Eylemde, hükümetin yeni yasama döneminde hayata geçirmek istediği politikaları “zehirli” olarak tanımlayan katılımcılar, protestoyu seslerini parlamenterlere duyurmak için düzenlediklerini bildirdi. Başbakan May’e istifa çağrısında bulunan grup ellerinde, üzerinde “(May’in partisi) Muhafazakarlar defolun” ve “Muhafazakarları kovun” ve “May artık git” yazılı pankartlar taşıdı.(5)
Ülkede yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunun ardından yüzde 52 oyla Brexit, yani AB’den ayrılma kararının çıkmasının ardından Başbakan David Cameron’ın istifasıyla iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin boşalan liderlik koltuğuna geçen eski İçişleri Bakanı Theresa May, Oxford Üniversitesi Coğrafya Bölümü mezunu. 59 yaşındaki Theresa May, politikaya atılmadan önce finans sektöründe çalışıyordu. Bir papazın kızı olan May, bankacı eşi Philip’le de burada tanıştı. İkiliyi tanıştıran kişinin ise Pakistan’da iki kez başbakanlık görevinde bulunan ve 2007’de öldürülen Benazir Bhutto olduğu söyleniyor. 1980’de evlenen çiftin hiç çocuğu olmadı. May, siyasete 1986 yılında Merton Belediyesinde belediye meclis üyeliğiyle başladı. 1992’de yapılan genel seçim ile 1994’te yapılan ara seçimde milletvekili seçilemeyen May, 1997’deki genel seçimle Muhafazakâr Parti’nin Maidenhead milletvekili olarak İngiliz Parlamentosu’na girdi. 1999’da ana muhalefetteki Muhafazakâr Parti’nin gölge kabinesinde eğitim bakanı olan May, 2002’de ise partinin ilk kadın başkanı seçildi. 2010’da Muhafazakar Parti’nin iktidara gelmesiyle May, içişleri bakanlığına getirildi ve son 6 yıl bu görevi sürdürdü. Böylece May, 1892’den beri bu görevde en uzun süre kalan kişi oldu.(6)
Robert Stevens’ın ifadesiyle; Londra’da Şok ve dehşet, açık öfkeye dönüşmüş durumda. Binlerce insan, Britanya tarihindeki en kötü konut yangınındaki kitlesel katliamın sorumlularının cezalandırılmasını talep eden bir protesto düzenliyor ve Grenfell Tower yangın felaketindeki kurbanlar için “Adalet istiyoruz” sloganını haykırıyor. Grenfell yalnızca korkunç bir trajedi değildir. O bir suçtur. Orada yaşamını yitirenler, sanki binada kasten yangın çıkarılmış gibi, kesin bir biçimde öldürülmüşlerdir. Milyonerlerin ve milyarderlerin evlerinin tam karşısında Grenfell Tower’ın bulunduğu Lancaster West Estate’de yaşayanlarla Kensington ve Chelsea, Londra’nın toplumsal olarak en bölünmüş bölgelerinden biridir. Ülkedeki en pahalı sokak olan Kensington’daki Victoria Road’da, ortalama bir evin fiyatı 8 milyon paund. Kamu güvenliğini göz önünde bulundurmayan insafsız maliyet kesintileri, Grenfell’deki ölümlere zemin oluşturmuş ve yangının tek bir dairedeki ilk başladığı yerden hızla yayılmasını sağlamıştır. Grenfell ölümleri, sınıflı toplumun ve kapitalist sistemin “normal” işleyişinin ürünüdür. Londra, vurgunun ve mali asalaklığın bir dünya merkezidir ve konut piyasası, bu yolsuzluk ağının yaşamsal bir unsurudur.
Başkentte toprak ve konut, dünyadaki en lüks mallardan biri haline gelmiştir. Londra yalnızca 80 milyardere ev sahipliği yapmıyor. Oradaki gökdelenlerin yüzde 60’ı ve lüks evlerin ve dairelerin çoğunun sahipleri deniz ötesi şirketler ya da oralara nadiren gelmiş ya da hiç adım atmamış zenginlerdir. Gördüğünüz gibi İngiltere ada ülkesi olmasına her an karışabilir, bunun için dışarıdan ithal teröristlere gerek yok! Kendi sistemleri kendi sonlarını hazırlıyor!

Bütün gönül dostlarının Ramazan Bayramını şimdiden en içten duygularımla kutluyorum.

1- http://www.milliyet.com.tr/-zengin-mahallesinde-bir-yanginda-dunya-2470539/
2- https://tr.sputniknews.com/avrupa/201706141028882038-londra-grenfell-tower-yangin-musluman-yardim/
3- http://aa.com.tr/tr/dunya/londradaki-yanginda-olenler-icin-giyabi-cenaze-namazi-kilindi/845020
4- http://www.internethaber.com/protesto-edilen-theresa-may-aracina-kacti-1785938h.htm
5- http://aa.com.tr/tr/dunya/ingilterede-may-karsiti-protesto/846622
6- http://www.haberturk.com/dunya/haber/1266091-brexitin-yuku-onun-omuzlarinda-theresa-may
7- Robert Stevens, Londra’daki şirket katliamı / 22 Haziran 2017 / http://www.wsws.org/tr/articles/2017/06/22/pers-j22.html

Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir