KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. CORONA SALGINI İÇİN İLAÇ ÇALIŞMALARI

CORONA SALGINI İÇİN İLAÇ ÇALIŞMALARI

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
304 0

Düne kadar Türkiye için bir tehdit unsuru oluşturmayan Corona Virüsü artık Türkiye sınırlarına dayanmış durumda. İran’da 12 kişinin hayatını kaybettiği İLNA haber ajansının bilgilerine göre ise Kum şehrinde 50 kişinin hayatını kaybettiği gelen bilgiler arasında. İran’dan sonra Irakta da görülen virüs Türkiye’nin etrafında dolanırken Avrupa için ise tehdit çanları İtalya üzerinden çalmaya başladı. Corona virüsün tespit edildiği kişi sayısı 157 olarak ilan edildi. İtalya’da bu virüs yüzünden ölenlerin sayısı ise 2 olarak kayıtlara geçti.
Resmi verilere göre dünya üzerinde görülen vaka sayısı gün itibariyle seksen bin olarak duyuruldu. Tedavi olarak kurtulan kişilerin sayısı otuz bin civarındayken ölen kişi sayısı ise 2619 olarak güncellendi. İnsan etkileşiminin üst seviyelerde olduğu dönemimizde virüsün bu denli hızlı yayılması devam ederken uzmanların konuyla alakalı tedavi arayışları da bütün hızıyla devam etmekte…
Amerika İlk Çalışmaları Başlatan Ülke Oldu.
Virüsün tedavisi ile ilgili ilk haber Amerika’dan gelmişti. Amerika’nın en çok eleştirilen endüstrilerinden birisi olan sigara endüstrisi virüs üzerinde çalışmalar yaptığını duyurdu. Pentagon tıbbi araştırma ekibi 2012’de tütün bitkisinin grip aşılarının geliştirilmesinde kullanılmasına izin verilmesi sonrasında bu sektörde faaliyet yürüten firmalar sağlık sektöründeki yatırımlarını da çok hızlı bir şekilde artırmışlardı.
Virginia merkezli yayın yapan Politico’nun haberlerine göre Camel, New Port ve Pall Mall gibi markaları bünyesinde bulunduran Reynolds American ve The North Carolina şirketleri Corono virüsünü tütün bitkisine enjekte ederek bir çözüm arayışı içerisinde. 2015 yılında başlayan ve kısa sürede büyük bir salgına dönüşen Ebola krizinde tütün bitkisinin kısmen başarı sağladığını ifade eden şirket yetkilileri bu durumun yeni tip virüste işe yaraması durumunda tütün üretiminin hızla artırılabileceğini ifade ettiler. Türün bitkisinin başarılı olacağına olan inanç büyük sigara firmalarında etkili olmuş durumda olacak ki Philip Morris de benzer bir tütün üretme teknolojisi kullanan Madicago şirketinin hisselerinin % 40’ını satın almış durumda.
Mart ayında bu çalışmaların ilk aşı örneklerini hükümete temin edeceklerinde ısrarcı olan Madicago firması çalışmalarından umutlu gözüküyor. Eğer bu çalışmalar başarı sağlarsa son yıllarda hükümetlerin tütün ve tütün ürünleri ile mücadelesi neticesinde büyük Pazar kaybına uğrayan sigara şirketlerinin bu açığı sağlık sektörü üzerine gerçekleştireceği yatırımlar ile farklı noktalardan geri kazanacağı anlaşılmaktadır.
Rusya’dan İlk İlaç Açıklaması Geldi
Amerika’da konuyla ilgili çalışmalar bu şekilde devam ederken Çin’in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui bugün yaptığı açıklamada virüs için bir aşının geliştirildiğini, son testlerinin yapıldığını ilan etti. Rus basınına yaptığı açıklamada, “ Çin’deki bilim adamlarımızın bulduğu ilaç etkisini kanıtladı ve testler başarılı şekilde devam ediyor. İlaca yönelik çalışmaların son kısmının kısa süre içerisinde bitirilmesi bekleniyor. Mart sonuna kadar virüsün merkez şehri ile birlikte Çin’deki bütün şehirler normale dönecek. Dünya sağlık örgütü ile birlikte çalışıyoruz. Ekibimiz içerisinde 2 Rus bilim adamı da var. Rus yönetimine ve Rus halkına teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı. Doğruluğu net olmamakla birlikte Çin yönetiminin böylesi önemli bir salgın ile ilgili açıklamayı Rusya üzerinden duyuruyor olması tartışmaya açık bir konu olarak kalacak. Çin yönetiminin vatandaşları üzerindeki etkisinin gün geçtikçe daha da azaldığı, bu süreçte açıklamanın Çin yönetiminden gelmesi beklenirdi. İlerleyen günlerde durum ile ilgili daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Serhat Doğan

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir