KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Çin Emperyalizmine karşı Amerikan ‘şefkati’

Çin Emperyalizmine karşı Amerikan ‘şefkati’

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
316 0

Aylardır süregelen Çin hükumeti ve Hong Kong halkı arasındaki sürtüşmede, bu defa da halk kendi arasında görüş ayrılıkları yaşamaya başladı. Halka karşı yapılan baskılar sonucunda havalimanına giden metrolar da sadece uçak bileti olan yolculara izin verildi. Alışveriş merkezlerinde de protestolar devam etti.
Çin yapılan bu ayaklanmalar sonucunda yasa tasarısını geri çekti. Eylemciler yasanın çekilmesini de yeterli olmadığını düşünerek ayaklanmaları şiddetle arttırmaya devam etti. Eylemcilerin bir diğer isteği ise, ABD’nin Hong Kong’a yönelik bir müdahalede bulunmasıydı fakat Çin hükümeti dış güçlerin olaylara müdahil olmamasında kararlı bir duruş sergilemekteydi. Fakat bu defa Almanya’nın Berlin büyükelçisi Wu Ken’den Almanya’ya bir tepki geldi. Hong Kong meselesinin, Çin’in içişlerinin meselesi olduğunu ve siyasetçilerin bu meseleye karışmamasını istedi. Ve hatta öyle ithamlarda bulundu ki; Alman siyasetçilerini Hong Kong ile ilgili temel bilgileri bilmemek veya siyasi çıkar sağlamakla suçladı. Hong Kong meselesi artık birçok ülkenin gündeminde yer edindi. ABD ile Hong Kong arasında dostane ilişkiler kurularak ABD taraflı 1400 şirket faaliyet göstermiştir. Almanya Başbakanı Merkel, Çin’e yaptığı ziyarette, “Hong Kong’da yasayla garanti edilen hak ve özgürlükler korunsun” diyerek bu konuyu da dile getirdi.
Eylemciler, yasa tasarısının iptalinin yeterli olmadığını belirterek, öne sürdükleri 5 talep gerçekleştirilene kadar gösterilere devam edeceklerini açıklamıştı. ABD’nin Hong Kong konsolosluğu önünde toplanan eylemciler, “Başkan Trump, lütfen Hong Kong’u özgürleştir” yazılı bir pankartla ABD’ye ‘Hong Kong’a müdahale çağrısında’ bulundu. Bu durum Çin’i pek mutlu etmese de medyaya yansıyan tarafı, Hong Kong gösterilerinin ‘renkli devrim girişimi’ olduğu yönündedir. Bu durumda akla gelen soru, “Hong Kong İngiltere’nin sömürüsünden kurtulup, Çin’in sömürüsüne girecek mi?” oldu.
https://tr.sputniknews.com/asya/201909071040113867-hong-kongda-protestolar-devam-ediyor-tasarinin-geri-cekilmesi-ise-yaramadi/
İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 4.sınıf öğrencisi ve Kafkassam Stajyeri Şerife Barazi

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir