KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Göktürk Tüysüzoğlu: Yunanistan’ın İt dalaşı şikayetinin aslı nedir

Göktürk Tüysüzoğlu: Yunanistan’ın İt dalaşı şikayetinin aslı nedir

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 2 dk okuma süresi
296 0

Yunanistan’ın Ege’de sürekli tekrarladığı hava sahası ihlali iddiasının temel nedeninin, Atina’nın uyguladığı ve dünyada hiçbir ülke tarafından kabul edilmeyen hava sahası sınırlaması olduğunu belirtelim. Yunanistan 6 millik karasularına karşın 10 mil hava sahası ilan etmiş durumda. Uluslararası hukuka göre karasularınız ne kadarsa hava sahanız da o kadar olmalıdır. Yunanistan’ın +4’lük uygulaması (6 yerine 10 mil) uluslararası hava sahası olması gereken 4 millik bir alanda sorun yaşanmasına yol açıyor. Zira Türkiye bu alanı uluslararası hava sahası olarak görüyor ve buranın Yunanistan’a ait olmadığını ve Atina’nın uygulamasını kabul etmediğini gösterebilmek adına o 4 millik bölgeye de Türk jetleri giriyor. Sürekli olarak yaşanan dog fight (it dalaşı) süreçlerinin gerisinde bu durum yatıyor.

Miçotakis’in ABD’de hava sahamızı ihlal ediyor dediği durum da bundan ibaret. Aslında ABD de Yunanistan’ın 10 millik hava sahası uygulamasını kabul etmiyor. Peki Kongre Miçotakis’i neden ayakta alkışladı? Tabi ki konjonktürel. Türkiye’nin Ege’de ve Doğu Akdeniz’de kendi çıkarlarını düşünmesi ve İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliklerine, bu ülkelerin PKK ve türevlerine verdiği destek ile çeşitli askeri ambargo girişimleri nedeniyle karşı çıkması Kongre’deki güçlü Türkiye aleyhtarı grupları etkin kılmış durumda.

Açıkçası Kongre üyelerinin Miçotakis’in söylediklerinin içinin dolu mu, boş mu ya da doğru mu yanlış mı olduğuna baktıklarını düşünmüyorum. Genel itibarıyla dar politik çıkarlar ve genel geçer söylemlerle hareket ettikleri için Kongre’nin bu tutumu beni şaşırtmadı.Kendi devletleri de 10 millik hava sahasını tanımıyor.Ancak çoğunun bunu bildiğini bile düşünmüyorum.

Göktürk Tüysüzoğlu

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir