KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Türkiye’deki İtalya Tarsus’taki Vatikan!

Türkiye’deki İtalya Tarsus’taki Vatikan!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 8 dk okuma süresi
446 0

Yaşayan en önemli tarihçilerden biri olan ve Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü’ne layık görülen İlber Ortaylı, Avrupa’da her şeye rağmen iyi ilişkilerimizi sürdürdüğümüz iki ülkenin İtalya ve İspanya’ olduğunu söyler. Ona göre, İtalyan kültürünün Türk tarihindeki rolü hiçbir Avrupa ülkesiyle mukayese edilmeyecek kadar yüklüdür. Bu nedenle Küresel İtalyan Girişimciler Konfederasyonu (CIIM), 2004’te Roma’da kurulan ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan 65 milyon İtalyan’ı temsil eden iş insanları derneğinin Türkiye’de faaliyet göstermesini olumlu bulur ve tarihsel arka planına dikkat çeker. Türkiye de 19’uncu asırda yoğun bir İtalyan göçüne uğradığını, İstanbul ve İzmir’in şık binalarında çalışan basit sıvacıdan mimara, müzisyenlerden ressamlara Türkiye’ye katkı sunduklarını, 1848 İhtilali’nde Avusturya’ya karşı savaşan İtalyanların gelip bize sığındıklarını, bir ara TÜSİAD başkanlığını da yapan Aldo Kaslowski’nin de işte böyle bir aileden geldiğini belirtir.(1)
Aldo Kaslowski’nin ismi bu günlerde Amerika’yı sallıyor. Türk kamuoyu ABD’de Rıza Sarraf soruşturmasına odaklandığından, Türk vatandaşı İtalyan asıllı Aldo Kaslowski’nin sahibi olduğu Türkiyeli Organik Kimya’nın, ABD’nin organik kimya devi Dow Chemical ile davasını gözden kaçırıyor. Davada Organik Kimya; ‘müşteri kapmak’ ve Dow Chemical’a ait ‘tescilli ürünleri üretmek’le suçlanıyor. Dow Chemical; dünyanın en büyük kimya şirketlerinden. ABD’nin en önemli sanayi firmalarından Dow’un 58 milyar dolarlık cirosu, 180 ülkede 53 binden fazla çalışanı var. Sadece Ar-Ge’ye yaptığı yıllık harcama 1 milyar doların üzerinde. 1971’den bu yana Türkiye’de faaliyette ve 2012’den bu yana Aksa Akrilik ile işbirliği içinde. Dow’un dava ettiği şirket ise Türkiye’nin en büyük kimya şirketlerinden biri: Organik Kimya. 1965 yılında kurulmuş sektörünün en önemli firmalarından. Son açıklanan verilere göre 68 milyon dolar cirosu var.

Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da hızla büyüyen bir marka. 2007’de Hollanda’da 80 bin ton kapasiteli fabrikayı devreye aldı. 2010’da Organik Kimya USA adıyla ABD’ye adım attı. Başında ise TÜSİAD yönetiminin önemli ailesi Kaslowski var. Şirketin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Kaslowski, TÜSİAD’ın kaptan köşkünde uzun dönem yer alan bir isim. Oğlu Simone Kaslowski ise şirketin başkan yardımcısı ve CEO’su. Şu anda da TÜSİAD’ın Başkan Yardımcısı. 50 milyon TL sermayesi olan Organik Kimya ile Dow’u karşı karşıya getiren ise işte ABD’deki bu dava. ABD’de devam eden davada Dow’un iddiaları ilginç; daha önce kendileri için çalışan Dilip Nene ve Leonardo Strozzi’nin Organik Kimya’ya transfer olmasıyla tescilli bilgilerinin bu şirketle paylaşıldığını savunuyor. ABD’li Dow, Organik Kimya’nın bu transferin ardından iki yeni polimer bazlı ürün ürettiğini, ardından ABD pazarına girdiğini iddia ediyor. Dow, Türk şirketi Organik Kimya’yı suçlarken bir de müşterilerini kaptığını savunuyor. Kaslowski Ailesi’nin Organik Kimya şirketi ile dünya devi Dow arasında adalet önünde yaşanan gelişmeler önümüzdeki dönemde daha fazla gündem olacağa benziyor.(2)

Aldo Kaslowski, Türkiye’nin fazla öne çıkmayan, ancak etkin işadamlarından biri. Amerikan pazarına giriş hikâyesi neredeyse 20 yıllık bir geçmişe sahip. Amerika’nın, Avrupa’dan daha önemli bir pazar olduğuna ilk dikkat çekenlerden.(3) Young President örgütünün 1971’de İstanbul şubesi kurucularından. 1977’de İtalya Cumhurbaşkanı tarafından Cavaliere Ufficiale nişanı ile taltif edildi. 1983-1985 Young President Avrupa-Avrupa Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi. Kaslowski, TÜSİAD International Onursal Başkanlığı’nı da yürütüyor. Aynı zamanda dünyada 21 ülkeyi kapsayan İtalyan Girişimciler Derneği (CIIM) Eur Asia Med Başkanlığı’nı yapıyor. Türk Pirelli Kablo Yönetim Kurulunda. 10 milyar Euro’yu aşan toplam iş hacmi ile şekerleme pazarının pazar liderlerinden ve küresel çikolata pazarının en büyük şirketlerinden biri olan Ferrero Grubu, Türk iş dünyasının çok önemli isimlerinden Aldo Kaslowski’yi yönetimin başına getirdi. (4) Türkiye’deki İtalya sanıldığından daha güçlü.

Vatikan’ın Tarsus kazılarında isminin geçmesi hiçte sürpriz olmadı. Tarsus 82 Evler Mahallesi’nde gizlilik kararı içinde birinci yılını dolduran kazıdaki gizem, yeni iddialarla boyut kazandı. Beşinci kez kazı evine girmeye çalışan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, olaydaki esrarın Hristiyanlığın önemli isimlerinden Tarsuslu Aziz Paul’ün kayıp İncil’i ile ilgili olduğunu iddia etmiş, bu kazıdan önce doğrudan Vatikan’dan gönderilen koordinatla define avcılarının çalıştırıldığına dair bilgiler aldığını söylemişti.(5)Atıcı’nın,“Aziz Paul’ün İncil’iyle ilgili Vatikan’ın talimatıyla Tarsus’ta gizli kazı yaptırıldığı” iddiasına Vatikan’ın Ankara Büyükelçiliği’nden yanıt gecikmedi. Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Başpiskopos Paul Russell, “Vatikan’ın Tarsus’taki herhangi bir arkeolojik kazı veya başka faaliyete dahli yoktur” dedi. Büyükelçiye göre, Vatikan’ın Tarsus’taki olayla ilişkilendirildiği haberler “uydurma” ve “yanlış”.(6)

Tarsus’taki gizemli buluntunun peşine yıllarca önce Amerikalı misyonerler düşmüştü. Hristiyanlığı, Pagan Roma’nın resmi dini haline getiren ‘Aziz Pavlus’un memleketi Tarsus’ta esrarengiz bir Amerikalı misyonerle bir Türk, define avcılığı yaparken önemli tarihi eserler bulduğunda yıl 2003’tü. Amerikalı misyoner Thomas T. Tofilon, CAMA isimli gizemli bir misyonerlik örgütünün yöneticilerindendi. Sonradan tarihi eser kaçakçılığı ile ilgili davanın görüleceği mahkemede tespit edildiği gibi iyi derece Türkçe biliyordu. Tarsus, misyonerler için Hristiyanlık araştırmalarının en önemli şehirlerinden biriydi. Zira Pavlus’un doğum yeriydi. Pavlus ise Kitab-ı Mukaddes profesörü Ronald D. Witherup gibi uzmanlarca ilk ‘Hristiyan teolog’ sayılıyordu. Amerikalı misyoner Tofilon’un Türk ortağı, 1986 ile 2005 yılları arasında Türkiye’yi il il dolaşıp misyonerlik faaliyeti yürüttüğü söylenen İlker Çınar idi. Türkiye, bu ismi, Malatya’daki Zirve Cinayeti Davası’nda sıkça duyacaktı.(6) Demem o ki Tarsus kazısı, Malatya’daki Zirve cinayeti davası ve hatta 15 Temmuz darbe girişimi birbiriyle bağlantılı.(7)

Bakınız:
1- 12 Mart 2017- http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/size-buyuklerinizin-onune-dikilmemeyi-ogretmediler-mi-40392286
2- https://tr.sputniknews.com/abd/201711011030843564-abd-turkiye-kimyasal-savas/
3- 1 EKİM, 2003- https://www.capital.com.tr/capital-dergi/capitalde-bu-ay/kimya-sektorunde-buyuk-gelecek-var
4- http://www.haberturk.com/yazarlar/serpil-yilmaz-2155/1582614-italyan-findik-devi-kaslowskiye-emanet
5- https://tr.sputniknews.com/turkiye/201711011030828334-tarsus-gizemli-kazi-koordinat-vatikan/
6- http://www.hurriyet.com.tr/tarsus-kazisina-hicbir-dahlimiz-yok-40630716
7- 28 Eylül 2017/ http://www.kafkassam.com/yahudilerin-kutsal-ahit-sandigi-tarsusta-bulundu-mu.html
Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir