Bir kaç gün önce yayımlanan “Kuzey Makedonya Türk Gençliği” adlı yazımda önümüzdeki dönemde Kuzey Makedonya’daki Türk STK’larının toplumumuza en iyi şekilde hizmet edebileceği ayrı ayrı alanlara yönelebilirsek hem zaman tasarrufu sağlamış olup hem de hizmet kalitesini artırmış olacağını, böylece ülkemizdeki bir çok dernek “tabela derneği” statüsünden çıkarak daha başarılı hizmetlerde bulunacağını belirtmiştim.
Ülkemiz Kuzey Makedonya’da 70’den fazla Türk STK’sı mevcut.
Peki bu STK’larımızdan hangileri kendi alanlarında aktif ? Yapılan çalışmalar yeterli mi?
Bence değil…
Ülkemizde eğitim, kültür, sanat ve yardımlaşma alanlarında bir çok dernek olmasına rağmen bu derneklerimiz hizmetlerini belirli bir alandan fazlaya çıkaramadığını görmekteyiz. Bunun nedeni aynı bölgede, aynı alanda çalışma yapan bir çok STK’nın olması. Bu siyasette de olduğu gibi STK’larda da bölünmeyi getiriyor. Böylece hizmet kalitemiz düşerken, derneklerimizin bütçesi stabil olup kurumsallaşamıyor.
Diğer etnik topluluklar (Makedon, Arnavut ve Rom)’lara baktığımız zaman bizden daha organize olduklarını görmekteyiz. Nedeni hizmet alanlarını daha profesyonel bir şekilde belirleyip, proje yazma ve icra etme konularında daha başarılı olmalarıdır.
Önümüzdeki dönemde Kuzey Makedonya Türk STK’ları olarak, kendi hizmet alanlarımıza daha ciddi bir şekilde yönelmemiz gerekmektedir.
Bununla beraber maddi olarak daha rahat olmamız için proje yazma ve organize etme konusunda genel olarak profesyonel bir eğitim alınmalıdır.
Özellikle Ulusal Ajans proje yazımlarına önem verilmelidir. Proje yazımları hem kendimizi geliştirecek hem de derneklerimizin finansal istikrar ve kurumsallaşma sürecinde önemli rol oynayacaktır.
Bu eğitimler Makedonya Türk STK’lar Birliği (MATÜSİTEB) tarafından organize edilebilir.
Eğer bunları yapabilirsek ileride sorunlarımızın çözümünü daha iyi bir şekilde kavrayıp herkes kendi alanında kurumsallaşacaktır. Böylece Kuzey Makedonya Türkleri bir çok alanda sesini daha güçlü bir şekilde çıkartacaktır.
Onur Loç