Tarihlerimizde Osmanlı Devleti arması ya da Osmanlı arması, ilk defa Kırım Harbi sırasında 1856 yılında Kraliçe Victoria tarafından İngiliz tasarımcı Prens Charles Young ismindeki arma uzmanına hazırlattırılmış ve Sultan II. Abdülhamid zamanında da (17 Nisan 1882) son şekli verilerek yürülüğe girer ”
Şeklinde bilgi verilir.
***
Peki ;
Akademik bilgi olarak kayıtlara geçen bu tarihten 67 sene evvel yani 1218 ( 1803) yılında basılan Atlas-ı Cedid’in ilk sahifesinde
görülen Tuğra ,top, tüfek, kargı, mızrak, bayrak, kös, tabl figürler ” Arma ” değil de nedir ?
Bu bir Devlet arması olup yenileşme döneminin bazı teknik ve askerî talim ,matematik, geometri ve dinî mahiyetteki gibi kitapların da ilk sahifelerine basılmıştır.
1803 yılında tasarımı yapılıp kitapların ilk sahifelerine veya ser-levhalrına konulan bu form zaten kullanılıyor iken, İngiliz tasarımcı Prens Charles Young Efendi neyin tasarımını yapmıştır, merak konusudur doğrusu ?
Herhalde savaş araçları ile kenar süsü yapılmaz.
…………..
İslam Coğrafyasında basılmış ilk atlas olma özelliğini taşıyan bu çok nadir eser, Sadece Elli ( 50) adet basılmıştır.
Etem Coşkun
Etem Coşkundan MERAKLISINA : Masumâne bir sual
232 0

EtiketlerMERAKLISINA : Masumâne bir sual
Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.