KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İran
  4. »
  5. İran’da kritik gün

İran’da kritik gün

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
358 0

İran’ın 40 yıllık yönetimi tarihi bir dönemeçten geçiyor. Çin ABD rekabetinin kesişme direnç noktası haline gelen İran coğrafyası son günlerin en şiddetli gösterilerine sahne oluyor. Petrol üreticisi olmasına rağmen halkına ucuz olarak verdiği petrole zam yapmak zorunda kalınca ortalık savaş alanına döndü. Şimdiye kadar İranda meydana gelen gösterilerin ana karakteri mollaların tutumunu eleştirmek, İranda varlığı her geçen gün büyük sıkıntılara sebep olan ikili yönetimin tutumundan kaynaklanan aksaklıklara karşı gerçekleşen sokak gösterileri bir kaç gün sürer ve sessizce dağınılırdı. Neticede mollalar işine yönetim de yönetimdeki aksaklıklara bakmadan idareye devam ediyordu. Şimdi yine İran’da hükümetin benzin fiyatlarına yaptığı zamma karşı protestolar düzenleniyor. İran resmi haber ajansı Irna, Sircan kentinde göstericilerin Cuma akşamı bir benzin deposuna saldırarak depoyu ateşe vermek istediğini duyurdu. Haberde polisin kundaklama girişimine engel olduğu kaydedilirken ülkenin Abadan, Ahvaz, Bender Abbas, Bircend, Geçsaran, Hürremşehr, Mahşehr, Meşhed ve Şiraz gibi başka kentlerinde de “münferit” protesto gösterileri olduğu ifade edildi. Protestocuların caddeleri işgal ederek trafiğe kapattığı belirtiliyor. Ekonomik bunalıma dayanan bu gösterilerin diğer gösteriler ile mukayese edildiğinde İran rejimini sarsacağa benzemektedir.

İran hükümeti Cuma günü benzinin satışına kısıtlama koymuş ve fiyatlara zam yapmıştı. Buna göre satın alınan ilk 60 litre benzinde fiyat yüzde 50 oranında artırılmış ve daha fazla alınması halinde fiyatın yüzde 300 oranında zamlı olmasına karar verilmişti.

2 yıl önce İran’ın dış politikasını eleştiren sokak eylemleri olmuş bu eylemin ana karakteristiği İran rejiminin temsil edildiği dini ağırlıklı merkezlerde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhaniyi hedef alan bütçe ekonomi konuları başta olmak üzere bir çok sosyal mesele ileri sürülerek protestolar gerçekleşmişti.Tahran başta olmak üzere bir çok şehirde ise İranın iç ekonomik sıkıntıları var iken Suriye Lübnan Irak Yemen gibi ülkelerde yürüttüğü politikalar ve harcamalar ileri sürülerek dini lider Ali Hameneyi hedef alan gösteriler yapılmıştı. Bu İranda meydana gelen yönetim krizinin sokağa yansıması olarak değerlendirildi. Bir hafta süren gösteriler beklentilerin aksine birden kesildi ve halk normal hayatına döndü. Şimdi ise olayların yatışması bugün İran parlamentosunda zamların geri alındığı açıklamasını bekliyor. Eğer Hasan Ruhani ve ya Ali Hameney kim bu açıklamayı yaparsa İranın bundan sonraki siyasi hayatında önemli bir rol üstlenecektir. Lübnan Irak gösterilerinin İrana dayandığı bir ortamda İran yönetimi bu gelişmeleri göremez ise rejim değişikliği kaçınılmaz olacaktır. Trump Erdoğan toplantısının perde arkasında bu meselelerin görüşüldüğünü söylemek için müneccim olmaya gerek yoktur. Zira toplantı sonrası her iki tarafın yetkililerinin acemice bir basın toplantısı tiyatrosu sergilemeleri de bunun açık göstergesidir.
kafkassam

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir