KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Irakta Şii milisler niye ayrışıyor

Irakta Şii milisler niye ayrışıyor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
364 0

Irak kamuoyu, günler önce Haşdi Merceiyye’nin Haşdi Şabi’den ayrılması konusuna odaklandı. Analistler ve gözlemciler, bir yandan Irak tarafı diğer yandan ise İran rejiminin Velayet-i Fakih ideolojisi konusunda Haşdi içerisindeki ‘derin farklılıklar’ olduğu konusunu konuşuyor.

Bu bağlamda Iraklı çevreler Ensar el-Merceiyye Komutanı Seyyid Hamid el-Yasiri’nin Ninova valiliğinden ‘Irak’ın büyük halkından özgür insanlar’ olarak nitelendirdiği mektubu konuşuyor. Yasiri mektubunda, “Uzun yıllardır diyorum ki vatana sadakat Dinden önce gelir. Irak’tan başkasına sadakat gösterirsen, ettiğin rüku ve secdelerin, çektiğin tesbihlerin bir değeri kalmaz” ifadelerini kullandı. Yasiri’nin bu açıklaması, Haşdi Şabi’nin içerisindeki İran’a sadık bazı gruplara meydan okuma şeklinde yorumlandı.

Yasiri ayrıca, “O zamanlar yalnızdım, beni din hakkında utanç verici olarak nitelendirdiler ve ihanet kurullarında beni darağacına çekmeye çalıştılar” ifadelerini kullanarak kendisi ve beraberindeki binlerce adamıyla bu ibareleri meydanlar ve sokaklarda haykırdığını aktardı. Yasiri açıklamasında geçtiğimiz Ekim ayı başında düzenlenen protesto gösterilere katılan yaklaşık 800 mensubuna atıfta bulundu. Ensar el-Merceiyye Komutanı mektubunu, ‘Vatanına sadık olmayanın dini yoktur. Ben Iraklıyım ve korkmuyorum’ şeklinde sonlandırarak, İran yanlısı tarafların kendisine yönelik gizli tehditlerine işaret etti.

Seyyid Hamid el-Yasiri’nin ‘vatanına sadık olmayanın dini olmaz’ söylemi dün Irak’ta sosyal medya siteleri ve Twitter’da günün en çok konuşulan konusu oldu. Yasiri’nin son sözü, Irak’a sadık olduklarını göstermek ve bölgede gerçekleşen kutuplaşma politikasına olan mesafeyi göstermiş oldu.

Seyyid Hamid el-Yasiri liderliğindeki Ensar el-Merceiyye, 2014 yılında DEAŞ’ karşı Necef ve Kerbeladaki dini türbeleri koruyan dört önemli tugay arasında yer alıp, Necef’teki dini otoritelerin desteğine sahiptir.

Görevinden istifa eden Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Adil Abdulmehdi, geçtiğimiz hafta Haşdi Şabi bünyesindeki 2, 11, 26 ve 44’üncü Tugayların Haşdi Şabi ile ilişiğinin kesilerek idari ve operasyonel açıdan Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’na bağlanması talimatı verdi.

Haşdi Merceiyye Abdulmehdi’nin kararı doğrultusunda Haşdi Şabi ile yolları ayırırken, diğer gruplara katılma anlamında bir davet almadı.

Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı Sözcüsü Abdulkerim Halef önceki gün yaptığı açıklamada, Silahlı Kuvvetler Komutanı’nın Haşdi Merceiye’nin açıklamasına danışılmadığını söyledi. Halef açıklamasında, Haşdi Şabi bünyesindeki dört tugayın, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’na bağlanma süresinin idari ve operasyonel bir bağlantı olduğunu söyledi. Halef açıklamasında, bir kez saha Haşdi’nin birliğini korumanın önemini vurguladıklarını kaydederek, tüm tugayların üst düzey liderliğin askeri bağlamdaki emirlerine tabi olduğunu vurguladı.

Fazıl en-Neşmi
şarkulavsat

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir