İngilizlerin İran’daki büyük operasyonu

İran’daki 1000 yıllık Türk egemenliğinin sonu gelip, yönetimin İngiliz desteği ile Farslara geçtiği dönemde (1923-1926) Pehlevi hanedanının aldığı önlemlerin sadece bir kısmının yer aldığı bir rapor.

Türkçesi:

DIŞİŞLERİ, SAVAŞ VE MAARİF BAKANLIKLARINA:

Dışişleri, Savaş ve Maarif Bakanlıkları’nın evraklarında 1301 ile 1304 (miladi 1923 – 1926) yılları arasında İran Devleti açık bir şekilde duyuruyor:

Azerbaycan’da (Güney Azerbaycan) Türkçe yasaklanmalıdır. Farsça giderek o bölgenin gerçek ve olağan dili haline gelmelidir.

İran Devleti bu evraklarda Türkçe’nin Azerbaycan’da yasaklanması ve Farsça’nın bölgenin geçerli dili olması doğrultusunda bu önerileri sunmaktadır:

1- Azerbaycan’ın bütün bölgelerinde Farsça’nın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması.

2- Azerbaycan’da Fars dilli okulların geliştirilmesi.

3- Azerbaycan’ın bütün bölgelerinde Farsça’nın okutulması ve okutulmasının korunması.

4- Farsça bilmeyenlerin Azerbaycan bölgesinde öğretmenlik yapamaması, bütün öğretmenlerin Fars veya Fars dilli kişilerden seçilmesi.

5- En ivedi şekilde Azerbaycan’daki mevcut öğretmenlerin değiştirilip, Tahran’dan bölgeye Fars dilli öğretmenlerin gönderilmesi.

6- Azerbaycan’da Fars dilinin zorunlu kılınması.

7- Öğretmenlerin Fars dili dışındaki dersleri de Türkçeye çevirmeden Farsça anlatması.

8- Sadece Farsça okuma – yazma öğreten ilkokulların kurulması. Bu Farsça eğitim veren ilkokulların, ortaokul ve liselerden öncelikli görülmesi.

9- Okul öncesi çocukların (etfal) başına kadın öğretmenlerin atanması.

10- Azerbaycan’da görevlendirilecek bütün memur ve devlet çalışanlarının Fars ve Fars dilli olması. Farsça bilmeyenlerin memur olmaması.

11- Türkçe kitapların basılıp yayılmasının engellenmesi.

12- Türkçe olan ve Türkiye’den gelen, Farsça olmayan evrakların (kitap, dergi, gazete vb.) önlenmesi.

13- Türkiye’den gelen Türk öğretmenlerin, memurların ve tebliğcilerin (burada tebliğciden kasıt dini bir görevli değildir, Türk ve Türkiye adına tebliğ yapan anlamındadır) önlenmesi.

14- Azerbaycan’da bulunan, Türkiye’ye bağlı olan veya Türkiye’ye ait okullarda Türkçe eğitimin yasaklanması. *

*O dönemde Osmanlı – Kaçar ilişkilerinin bir sonucu olarak, uzun süredir Güney Azerbaycan bölgesinde faaliyet gösteren Türk konsolosluk okulları vardı. Bu okullar Pehleviler döneminde kapatıldı.

Kafkassam Editör
YAZAR

Kafkassam Editör

Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.

Yorum Yaz

Share a useful thought, question, or feedback.