Elhan Şahinoğlu: Rus İmparatorluğu’nun veya SSCB’nin restorasyonunu istiyorlar
Rusya’nın Aleksandr Dugin ve Vladimir Solovyov gibi “gazetecileri” ve “uzmanları”, hayallerini dile getirerek Güney Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin bağımsız olmaması gerektiğini belirtiyorlar. Açıkça söylemeseler de, bununla Rus İmparatorluğu’nun veya SSCB’nin restorasyonunu istiyorlar. Dugin ve Solovyov gerçeklik algısını yitirmiş durumdalar. Rus İmparatorluğu dönemi kapandı. Birinci Dünya Savaşı, Büyük Britanya ve Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte Rus İmparatorluğu’nun da çöküşüyle sonuçlandı. Doğrudur, Rus İmparatorluğu’nun yerinde SSCB kuruldu ancak bu imparatorluğun ömrünü de sadece 70 yıl uzatabildiler.
Dugin ve Solovyov, “hayallerini” seslendirerek komşu ülkeleri Rusya’dan daha da uzaklaştırıyorlar. Onların bu tehditlerini cevapsız bırakmak olmaz. Eğer Kremlin, mantıksız ve tehlikeli açıklamalarından dolayı Dugin ve Solovyov’u cezalandırmıyorsa, demek ki Rusya’yı yönetenler de “imparatorluğun restorasyonu” hayaliyle yaşıyorlar. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü işgalci savaş, tam da bu bakış açısının bir parçasıdır. Kremlin ve onun kontrolündeki uzmanlar ile gazeteciler, Ukrayna’yı parçaladıktan sonra diğer komşu ülkelere de tecavüz edebileceklerini sanıyorlar.
Birincisi; Rusya Ukrayna’da saplanıp kalmış durumda, savaşın nasıl biteceği belli değil ve bu savaşın sonuçları gelecekte Rusya’nın kendisine ciddi sorunlar yaratacak, merkezkaç eğilimleri güçlenecektir. İkincisi; şimdi Güney Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini kolayca işgal edebileceğiniz 1920’ler veya 1930’lar değil. Türkiye, Azerbaycan’ın stratejik müttefikidir. Azerbaycan’a saldıran devlet, karşısında Azerbaycan ordusuyla birlikte Türkiye’yi de bulacaktır. ABD bölgede “Trump yolu”nu gerçekleştirmeye başlayacak. ABD hem bu yolun, hem de yolun geçtiği ülkelerin güvenliğine olan ilgisini artıracaktır.



Yorum gönder