KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Libya Suriye ittifakı gündeme geldi

Libya Suriye ittifakı gündeme geldi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 2 dk okuma süresi
339 0

Türkiye İdlipte mücadele ederken Libya Suriye ittifakı gündeme geldi
Analistlere göre 5 Mart’ta Moskova’da gerçekleşecek olan Putin-Erdoğan görüşmesi sırasında Suriye’deki son gelişmelerin yanı sıra Libya da ele alınacaktır. Bu bağlamda 1 Mart’ta Tobruk sözde hükümeti tarafından gerçekleştirilen Şam ziyaret dikkat çekicidir. Hafter’in sözde hükümetinden başbakan yardımcısı Abdurrahman el-Ahiraş, dışişleri ve uluslararası yardımlaşma bakanı Abdulhadi el-Huveyc, savunma bakanı Yunus Ferhan ve istihbarat şefi Mustafa el-Mukaran’dan oluşan heyetin dün akşam Şam’a gittiği belirtilmişti.
Ziyaret kapsamında ülke topraklarının egemenliği ve başta Türkiye olmak üzere yabancı ülkelerin operasyonları konusunda koordinasyon ve iş birliği ele alınmıştır. Müzakereler sonucunda taraflar istihbarat paylaşımı konusunda mutabakata varmışlar. Söz konusu işbirliği kapsamında Suriye’den Libya’ya geçen çeşitli silahlı gruplar hakkında Haftar’a bilgi verilecek. Ayrıca Hafter güçleri tarafından Libya’da esire alınan Suriye’den gelen savaşçılar sorgulandıktan sonra Şam’a teslim edilecektir.
Hafter tarafından oluşturulan geçici hükümet ve Esad yönetiminin karşılıklı konsolosluk açma konusunda protokol imzaladığı duyuruldu.
Bundan sonra Suriye’deki gelişmeler doğrudan Tobruk’u etkileyecek, Libya’daki gelişmeler ise Şam’ı. Zira günümüzde Şam ve Tobruk arasında bir cephenin oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Rusya-Türkiye arasında yaşanan gerginlik ışığında Moskova’nın söz konusu cepheye destek vermesi konusunda şüphe yoktur.
Kafkassam

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir