Şimdi yükleniyor

Sergey Mikheyev: Orta Asya Devletlerinin «Haddini Bilmesi» Gerek

«Fazla Şımarttık» – Rus Propagandacı, Orta Asya Devletlerinin «Haddini Bilmesi» Gerektiğini Söyledi

Mikheyev, bu ülkelerin «davranışları üzerine düşünmesi» ve «yerlerini bilmesi» gerektiğini vurgulayarak Ukrayna’daki durumla paralellik kurdu.

“Rossiya 1” televizyon kanalında Orta Asya ve Kafkasya’daki egemen cumhuriyetlere yönelik tartışmalı açıklamalar silsilesine bir yenisi eklendi. Propagandacı Vladimir Solovyov’un sunduğu «Vladimir Solovyov ile Bir Akşam» programına konuk olan siyaset bilimci Sergey Mikheyev, bölge devletlerinin dış politikalarını eleştirdi ve fiilen onların eşit haklara sahip ortaklık haklarını reddetti.

“Rusya Kimseye Borçlu Değil”

Tartışma sırasında Rusya’nın uzun yıllar boyunca bölge devletlerini desteklediğini, ancak bunun onların «şımarmasına» yol açtığını söyledi. Mikheyev, post-Sovyet ülkelerine yönelik politikanın gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı

 

Rusya’nın herkese borçlu olduğu, ama kimsenin Rusya’ya borçlu olmadığı bir durum çıkmaz sokaktır. Evet, bu durum post-Sovyet ülkelerine bizi sürekli çeşitli projelerle taciz etme imkanı veriyor… Biz zaten onların pek çok sorununu çözüyoruz. Bu hem işçi göçü hem de sağladığımız yardımlar ve daha pek çok şey için geçerli. Ama sanki biz hep borçluymuşuz gibi davranılıyor. Bence —kusura bakmayın ama— bu ton, şu an Ukrayna’da yaşanan olayların nedenlerinden biri haline gelmişti.

“Haddini Bildirme” Polemiği

Ardından sunucu Vladimir Solovyov söze girerek, bu fikri daha önce daha sert bir dille ifade ettiğini ancak “sinirleri bozuk olanların” (ilgili ülkelerin) büyükelçiyi çağırmasından yakındı.

• Mikheyev: “Vladimir, neden bu kadar heyecanlandıklarını biliyor musunuz?”

• Solovyov: “Çünkü haklı olduğumu biliyorlar (gülüşmeler).”

• Mikheyev: “Bu birinci sebep. Bir de ikinci sebep var; biz onları fazla şımarttık. Onları biz şımarttık… Yerlerini bilmeliler… Tekrar ediyorum: Biz zaten onların birçok sorununu çözüyoruz.”

Önceki Tehditler

Daha önce de Vladimir Solovyov, kendi hazırladığı «Solovyov Live» programında Rusya’nın asıl odağını “yakın çevre” ülkelerine çevirmesi gerektiğini söylemişti. Orta Asya’yı «bizimkiler» olarak nitelendiren Solovyov, bu bölgenin Moskova için stratejik önemini kaydetmişti. Ayrıca Rusya’nın “ulusal güvenliği sağlamak” adına, tıpkı Ukrayna’da olduğu gibi Ermenistan ve Orta Asya devletlerinde de «özel askeri operasyon» başlatması gerektiğini iddia etmişti.

Yorum gönder