KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dünyanın yeni savaş oyuncakları ; Otonom / Yarı otonom teknoloji

Dünyanın yeni savaş oyuncakları ; Otonom / Yarı otonom teknoloji

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 9 dk okuma süresi
300 0

Bugün bir çok devlet uzaktan /Uydu kontrollü teknoloji üretmeye başlamış ve bunu muharebe alanlarında testlerini yapıp dünya piyasasında satışını yapmaya çalışmaktadır. Bunu daha ileri götürerek bir gün otonom Uçak, tank, Drone , Heron ların dünya üzerindeki silahlı mücadelelerde kullanılacağı tarihin uzak olmadığı gerçektir. NATO’nun resmi olarak yayımlandığı makale ve incelmelerde bir gün İnsanların doğrudan kontrolü olmadan ölüm makinelinin alanlarda dolaştığını görebiliriz yorumu gerçekten dikkate alınmalıdır. Bugün otonom muharebe araçlarının tanımlanması “Tam özerklik “ve “sistem inisiyatifi” arasında sıkışıp kalmaktadır. Anlayacağımız şekilde gerektiğinde uzaktan müdahale edilebilen yada kendi kararlarını kendi karar verip sadece emri alıp geri kalanını kendisi halleden araçlar olarak çeşitli yorumlamalara tabidir.
Otonom sistemlerin yaygın kullanımı, düşman unsurlar üzerinde operasyonla avantajlar vermektedir. Bu araçlar maliyetler konusunda da önemli tasarruflar sağlamaktadır.

Uçak teknolojisinden Otonom teknoloji çok uzak diyenler maalesef yanılmaktadırlar.2017 yılından beri ABD hava sahasından Boeing firmasının ürettiği otonom uçak bulunmaktadır.Abda deniz kuvvetlerinin F/A-18 süper hornet, Boeing EA-18G Growler ve Locheed Martin F-35C uçaklarına havada yakıt nakliyesi kabiliyetine sahip bir uçak geliştirilmesi yarışmasına kazanan MQ -25, ABD deniz kuvvetlerinin Uçak gemilerinden iniş kalkış kabiliyetine sahip bir otonom uçak.

Otonom uçakların sadece askeri alanda değil sivil alanda da gökyüzünde yakınız amanda olacağı artık bilinen bir gerçek.Airbus’ın pilotsuz Uçaklar konusunda çalışma yapmaya başladığı ve bu maksatla yatırımlarının olduğu 2017 yılından beri basın kuruluşlarına verilen röportajlar ile ilan edilmektedir.Yine Boeing’in Aurora Flight Sciences firmasını satın almasını temelinde, bu firmanın otonom uçuş sistemleri üzerinden uzmanlaşmış bir firma olması atmaktadır. Gerçi pilotu olmayan bir uçağa kimin bineceği uluslararası alanda psikologların araştırdığı ayrı bir noktadır.

Otonom teknoloji sadece uçaklar için geliştirilmemektedir Amerikan Aurora Flight Sciences firmasının Amerikan deniz piyadeleri için uzaktan kumandalı ve yarı özerk UH-UH 1 Huey(helikopter) testlerini 2017 yılından beri Virginia’daki eğitim sahasında yaptığı bilinmektedir. Helikoptere hedefin, yasak bölgenin, inişe yasak olan bölgenin ve güzergahın verildiği ve uçağın kendisinin hesaplamalar ile bu operasyonu gerçekleştirdiği verilen bilgiler arasındadır.Bu teknolojinin geliştirileme sebebinin çatışma ve risk alındaki birliklere insan fa körünü ortadan kaldırarak gerek nakliye ve ihtiyaçların ulaştırılması amaçlı AACUS (Autonomous Aeriel Cargo/Utility System) yattığı iddia edilse de gelecekte bu uçakların sıcak sahalara inmeyeceğinim garantisi verilmemektedirBu iddianın sebebi ise Boeing’in geliştirdiği Little Bird H-6U’dir.Temel hedefinin Cargo olduğu iddia edilmede bu helikopterin bugün bir çok ülkede özel Kuvvetlerin kullandığı versiyonları mevcuttur.Bu teknoloji mini versiyonum S-100’ünde hali hazırda en kötü hava şartlarında ABD donamasına ait gemilere rahatlıkla iniş kalkış yapabildiği dünya üzerinde yapılan testlerde kanıtlanmıştır. bu teknolojiyi NASA’da desteklemektedir.2020 yılında Mars’a ulaşacak olan bir Helikopterden bahsedilmektedir. Helikopterin yüzeye yaklaşmayı sallayacağını, keşif konusunda önemli adımlar kat edileceğini, bu sayede gelecek için önemli bulguların bu helikopter sayesinde elde edileceği iddialar arasınadır.
ABD ile birlikte Çin, İsrail, Rusya mevcut otonom Teknoloji konusunda önemli yatırılar yapmaya devam etmektedir. Teknolojik yatırımlar devam ederken bu teknolojilerin korunması amaçlı sistemlerde geliştirilmektedir. Bu teknolojilerin kullanımı sırasında olası bir müdahaleler karşı korunması temelli teknolojilerde geliştirilmektedir.

Rusya 2017 forumunda İnsansız hava araçları teknolojisinde yeni bir çığırı açaçack ve yepyeni sistemler ile geliştirilmiş bir aracı geliştirceklerini açıklamıştı.Rusya’nın ilk dronu OKB Sukhoi Hunter ‘ın test aşamalrına geçtiği ve ilk uçuşunun 2019’da yapacağı iddia edildi.
Karadaki otonom savaşı ise daha ilerlemiş durumdadır. Bir çok ülke otonom yada yarı otonom araçlarını Suriye gibi savaş sahasında çoktan denemiş yada denemektedir. ABD, Rusya ve Çin bu konuda başı çeken ülkeler arasında yar almaktadır. ABD’li oshkosh ABD ağır nakliye konusunda neredeyse ABD’nin ilk yüklenici firması niteliğindedir. Afganistan’dan Suriye’ye, Polonya’dan Kore’ye nakliye konvoylarında ilk göze çarpan araçlar bunlar olmaktadır.Oshkosg Defence ‘in yeni Terramx diye adlandırdığı yeni teknoloji, herhangi bir denetim olmadan sadece hedef belirleme ile araçların hedefe ulaşmasını sağlayan bir teknolojidir. Sistemi herhangi bir araca entegre edilebildiği, (GNSS) Global navigasyon uydu sistemi ile çalıştığı, operatör kontrol sistemine sahip bir teknolojidir. Oshkosh ‘un bu teknoloji ile yaklaşık 30 milyar dolarlık sözleşmeyi kazandığı 2015 yılında ilan edilmiştir.ABD Araştırma ve Mühendislik Savunma Sekreteri Mizhael D. Griffin , çatışma bölgelerindeki inşa kayıplarının yarısından fazlasının yakıt, gıda ve genel malzemenin kritik noktalara nakli sırasında olduğunu bu sebepten bu nakliyatlarda artık insansız araçların kullanılmasına önem verileceğini açıklamıştır. Rusya’nın da bu silahlanma yarışında geri kalmadığı ve bir robot ordusu inşia ettiği önemli iddialar arasındadır. İnsansız hava araçlarının yanında hem uzaktan kumandalı hem de otonom sistemler geliştirdiği de bilinmektedir. Son dönemde Suriye’de denediği UGV Uran-6 buna örnek teşkil etmektedir.Gelecekte Rus Ana Muharebe Tankı olarak tanımlanan v bu sebeple sürekli geliştirilmeye çalışılan Armata’nın T-14 modelinin uzaktan kumandalı veya otonom özelliklere sahip olacağı 2015 yılında ilan edilmiştir.Çin2inde bu noktada kendini geliştirdiği söylenebilmektedir. Yakın zamanda T-59 tankının yarı otonom bir şekilde kullanım videosu Çin devlet televizyonundan yayımlanmış ve 59 adet tankın yarı/tam otonom hale dönüştürüldüğü de iddia edilmiştir.Otonom teknolojilerin gelecekte Mezosfer ve Termosfer katmanlı kullanımlarının hedeflendiği bu sebepten otonom teknolojiye yönelik altyapı çalışmaları olduğu iddia edilmektedir. Özellikle Rusya ve ABD ‘nin karşılıklı olarak kıtalararası balistik füzelerinin yönetim şeklinin gelecekte bu temelli olacağı muhtemeldir. Yarı otonom bir nükleer başlık taşıyan füzenin tehlikesini düşünürken Tam otonom bir füzenin olası bir yanlışlıkta ortaya çıkaracağı hasarı hesaplamak ne istenebilecek nede hesaplanabilecek bir sonuçtur. Soğuk savaş döneminde başlayan uzay savaşlarının yeni dönemde otonom savaş mücadelesi olacağı tahminleri de artık hiçte azımsanmayacak düzeydedir.

Kafkassam /Ömer GÖK

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir