KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. DÜNYANIN İLK LEYLEK HASTANESİ: GURABAHANE-İ LAKLAKAN

DÜNYANIN İLK LEYLEK HASTANESİ: GURABAHANE-İ LAKLAKAN

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
510 0

“Hayvanları seven insanları da sever.” derler. Bu doğru bir yargıdır. Hayvan ve bitkileri seven bireylerden nasıl bir zarar gelebilir ki? Onlara saygısı olan insanın, kendi türüne de saygısı olur.

İşte bu düşüncelerden hareketle iki yüzyıl önce Osmanlılar tarafından Bursa’da dünyanın ilk leylek hastanesi olan Gurabahane-i Laklakan kurulmuş. Türkçesi “Düşkün Leylekler Evi” olan bu hastanenin kuruluş hikâyesini biliyor musunuz?

Hadi gelin birlikte bakalım neymiş bu leylek hastanesinin hikâyesi?

Leylekler, Osmanlı Devleti zamanında halkın büyük önem verdiği ve özen gösterdiği hayvanlardı. Hatta leyleklerin geliş zamanlarında şehirlerde şenliklerdüzenlenir insanlar bu şenliklerde günlerce eğlenirdi.

Bursa halkı da tıpkı diğer şehirlerde olduğu gibi leyleklere özel ilgi gösterir, onların rahat rahat konaklamaları için elinden geleni yapardı. Eğer göç sırasında yaralanmış bir kuş varsa onu tedavi ederlerdi. Bunun için özel bir alanları bile vardı. Bursa’da Kapalıçarşı içindeki Haffaflar(Ayakkabıcılar) Çarşısı’nın meydanı yaralı leylekler bakım yeriydi.

Hem sadece leylekler değil karga, baykuş gibi her türlü yaralı kuş buraya getirilerek tedavi edilmeye çalışılırdı. 19. yüzyılda Bursa’nın zengin Ermenilerinden biri olan Fransız Konsolosluğunda görevli Grégorie Bey, Haffaflar Çarşısı’ndan getirdiği birkaç yaralı leyleği tedavi etmiştir. Daha sonra bu leylekler için “Gurabahane-i Laklakan” adını verdiği bir hastane kurmuştur.

Bu hastane leyleklerle birlikte birçok göçmen kuş türünün göç yolundabulunmaktaydı. Böylelikle göç sırasında yaralanan kuşlar burada tedavi edebiliyorlardı ve bu kuşların tekrar göç yoluna katılmaları sağlanıyordu.

Sonraları hastane özelliğini kaybeden bu binanın bir kısmı ev bir kısmı da depo olarak yıllarca kullanıldı. Bu bina 2008 yılında restore edilerek kültür merkezi yapıldı. Binanın bir odası ise sokak hayvanlarının bakımı için ayrılarak binanın eski görevi devam ettirilmeye çalışıldı.

Merkez, Osmangazi Belediyesi’nin desteğiyle tekrar açıldı… Dünyada bir benzeri daha olmadığı bildirilen ve Türk halkının hayvanlara verdiği önemin bir göstergesi olan Gurabahane-i Laklakan, dünyanın ilk hayvan hastanesidir. Osmanlıların leylekleri bile düşünerek onların yeme içme, barınma ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak üzere açtığı bir hayır kurumu olduğu belirtilmektedir. Hastane tarihi Irgandı Köprüsü’nün batı ayağındaki binada hizmet vermektedir. Veteriner hekimler haftanın belirli günlerinde hastalanan hayvanları burada tedavi etmektedirler.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir