KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. CIA’nın adamı Bender Bin Sultan Suudi İstihbaratını teftiş etti!

CIA’nın adamı Bender Bin Sultan Suudi İstihbaratını teftiş etti!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 10 dk okuma süresi
559 0


Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan çıkışlı bir haber, ajanslara düştü.

Haberin değeri Suudi istihbaratının eski başkanlarından Bender bin Sultan’ın adı geçen kuruma gitmesi ve brifing vermesinden kaynaklanıyordu.

Rusya el-Youm’un haberine göre Suudi Arabistan’ın eski Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve istihbarat şefi Bender bin Sultan, Suudi istihbarat servisine bağlı araştırma ve enformasyon merkezinde güvenlik konusunda 12 saat süren bir konuşma yapmıştı.(1)

Bender bin Sultan kimdi ve ismi neden bu kadar önemliydi?

Washington’da yirmi yılı aşkın süre üstlendiği Suudi Arabistan büyükelçiliği görevinde kurduğu üst düzey bağlantıların yelpazesi hayli geniş, adeta efsaneleşmiş.

Bu göreve 1980’de gelen Prens Bender, o tarihten bu yana hizmet veren Trump hariç tüm Amerikan başkanlarına yakın oldu.

Lakabı Bender Bush. Baba ve oğul Bush ile ilişkileri öyle yakındı ki, adeta ailenin parçası olarak görülüyor – hatta bu çevrede açık açık “Bender Bush” diye biliniyordu.

Suudi kraliyet ailesinin en tanınmışlarından. Nasıl olmasın babası Sultan bin Abdul Aziz Ekim 2011’de ölene dek veliaht prensti ve 1962’den itibaren Suudi Arabistan Savunma Bakanı olarak görev yapmıştı.

Prens Bender, 1975’te öldürülen Kral Faysal’ın kızı Heyfa’yla evli. Prenses Heyfa, 1975’ten beri dışişleri bakanlığı koltuğunda oturmuş, Suud el Faysal’ın ve Suudi Arabistan istihbaratının uzun yıllar başında bulunan Türkî el Faysal’ın kız kardeşi.

Prens Bender ve eşi Prenses Heyfa’nın kızları kim biliyor musunuz? Suudi Arabistan Spor Genel Müdür Yardımcısı ve Suudi Topluluk Sporları Federasyonu Başkanı Prenses Rima bint Bender.

Aktif çalıştığı yıllarda ‘Sünni kuşak’ projesini yöneten, Suudi istihbaratın başındaki isim Prens Bender’in Türkiye’ye pek sıcak baktığı söylenemez. Amerikan tarzı yaşantısı ve bakış açısı ön planda olan bir isim. Aile bağları ve kökeni itibarıyla da egosu şişkin denilebilir.

Hem ülkesinde hem de Avrupa’da, Amerikan politikaları üzerinde lüzumsuz yere nüfuzunu kullanmaya çalışmakla suçlandı.

İran İslam Devrimimin hemen sonrasında, Irak despotu Saddam Hüseyin’in İran üzerine çullanmasında hayli emeği olduğu söylendi. İran’la yapılan savaşta Saddam rejimine yapılan silah ve mühimmat organizasyonunda ismi geçti. Kendisi ile ilgili önemli iddialardan biri de; dönemin Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından, Irak’ın işgali öncesindeki Amerikan planlarının kendisine gösterildiği yolundaydı.

Prens Bender’in Washington’da üstlendiği Büyükelçilik görevi, çoğu Suudi hava korsanlarınca düzenlenen 11 Eylül saldırıları ardından daha da zorlaştı.

Haziran, 2004’te Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Suudi Büyükelçisi görevinde bulunduğu günlerde, sıra dışı bir şekilde bir gazete makalesi kaleme alan Prens Bender Bin Sultan, ülkesini, El Kaide türü gruplara karşı topyekûn savaşa davet etti.

Kaderin tecellisine bakın ki yıllar önce imhası için Amerikalılarla el sıkıştığı El Kaideli savaşçılardan yıllar sonra Suriye’de kiralık asker olarak medet umar hale geldi. Prens, 2005 yılında Amerika’daki büyükelçilik görevinden istifa etti.

Bu kararda, kısmen Prensin basının saldırılarından bıkmış olmasının, ama aynı zamanda da Kral Abdullah ülkenin yeni lideri olurken, Suudi Arabistan’da kilit önemde bir göreve gelme arzusunun etkili olduğu söylentileri yayıldı.

Acaba öyle miydi?

Prens Suudi Arabistan’ın ülke topraklarında yetişen İslamcı militanlarla mücadelesinde hayati önem taşıyan, Krallığın ulusal güvenlik bakanlığı görevine getirilmişti.

Dünyayı tanıyan birisi olduğu nedeniyle kimse bu göreve getirilmesine karşı çıkmadı.

Ancak sarımsağı gelin etmişler kokusu kırk gün sonra çıkmışlar darbımeselinde olduğu gibi, Prens’in ismi birkaç yıl sonra İngiltere basınında patlak veren yolsuzlukla yan yana görüldü.

İngiltere’nin en büyük silah şirketi BAE Systems ile ülkesi arasındaki 80 milyar dolarlık silah ihalesine aracılık eden Suudi Arabistan’ın eski Washington Büyükelçisi’ne gizli para aktarıldığı ortaya çıktı.

El-Yamamah ihalesini alan İngiliz silah üreticisi BAE Systems şirketinin, İngiliz Savunma Bakanlığı’nın da onayıyla, Suudi Arabistan’ın eski Washington büyükelçisi Prens Bender bin Sultan’a gizlice para aktardığı belirtilmişti. Suudi Arabistan’a 80 milyar dolarlık silah ihalesine aracılık ettiği için hesabına iki milyar dolar yatırıldığı belirtilen Suudi Prensi Bender bin Sultan suçlamaları reddetti.(2)

Prens Bender Bin Sultan Bin Abdülaziz, Sünni Kuşak projesinde neden başarısız oldu? Türkiye’nin gücünü ve nüfuzunu küçümsemesi başarısızlığında etkili oldu denilebilir. Onu Türkiye karşıtı ve Türkiye’ye rağmen politikaları götürdü.

11 Eylül sonrası El Kaide’nin imhası için yaptığı girişimler El Kaide tavan ve tabanında bilindiğinden örgüt üzerinde otoritesini kuramadı ve tam kontrol sağlayamadı.

Suudi Arabistan’ın istihbarat servisi, Orta Doğu’nun en güçlü istihbaratlarından biri sayılıyor. 2012 yılının ortalarında Suudi Arabistan istihbaratının başına geçen Bender Bin Sultan, Suriye konusunu koordine etmişti.

Hatta Türkiye-Katar arasındaki Mısır ve Suriye konusundaki işbirliği mutabakatına, her iki ülkenin bölgesel aktörlüğüne en kanlı cevap, Katar’ın başkenti Doha’daki “Hala İstanbul” adlı restorandaki patlamayla gelmişti.
Land Mork adlı alışveriş merkezinin yanında petrol istasyonun içinde bulunan restorandaki patlamada herhangi bir Türk vatandaşının öldüğü ya da yaralandığı bilgisinin olmadığını söyledi. Ama patlamadan Suudi istihbaratının sorumlu tutulduğu hem Katar hem de Türkiye’de ilgili üst makamlara fısıldandı.(3)
Ancak akrabalık bağları ve ABD’ye yakınlığı Prens Bender Bin Sultan Bin Abdülaziz’in görevden alınmasına engel olamadı.

Prens Bender Bin Sultan Bin Abdülaziz’den boşalan Suudi Arabistan İstihbarat Servisi Başkanlığına yardımcısı Yusuf el-İdrisi getirilmişti. General Yusuf el-İdrisi, 36 yıl aradan sonra kraliyet ailesine mensup olmadığı halde Suudi İstihbarat servisinin başkanlığına getirilen ilk kişiydi.

Bender Bir Sultan’ın Suudi istihbarat servisine bağlı araştırma ve enformasyon merkezinde güvenlik konusundaki konuşmasına dönersek; aklıma hemen geçtiğiniz günlerde Riyad’da yaşanan ve hemen örtbas edilen darbe girişimi geliverdi. Ancak darbe girişimi kadar Suriye sorunu da Suudi rejiminin ajandasında güncelliğini sürdürüyor.
Bender Bir Sultan’ın Suudi istihbaratın başında olduğu dönemde, Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 31 Ekim 2012’de Katar ve Türkiye’nin güdümündeki Suriye Ulusal Konseyi adlı muhalif örgütün Suriye muhalefetini temsil etmediğini belirtmiş ve 11 Kasım’da 2012’de Suriye Ulusal Koalisyonu’nu 7 Aralık 2012’de de Özgür Suriye Ordusu genelkurmayını kurdurmuştu.
2013’ten itibaren Suriye’de IŞİD ve Nusra gibi grupların belirleyici olmaya başlaması üzerine Suriye’deki silahlı grupların desteklenmesindeki rolü nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Bender bin Sultan, 2014’te Kral Abdullah tarafından istihbarat servisi başkanlığı görevinden alınmıştı.
Kral Abdullah’ın ölümü ve Ocak 2015’te Salman’ın kral olmasıyla Bender bin Sultan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığı’ndan azledilmişti. Kral Salman’ın genelkurmay başkanı da dahil olmak üzere üst düzey komutanları görevden almasından sonra Bender bin Sultan’ın bugün yeniden siyasi sahnede gözükmesi dikkat çekici bulunuyor.(4)
Washington’u bilmem ama Riyad ve Londra arasındaki diplomatik ilişkiler; İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdülaziz Al Suud’un misafirperverliğinde Mekke-i Mükerreme’nin soğuk suyundan bir bardak içtiğinden beri yolunda.(5)

Bender Bin Sultan’ın geri dönüşü Amerikalı sığır çobanlarının işi şansa bırakmaya niyetlerinin olmadığını göstermiyor mu?

Bakınız
1- https://arabic.rt.com/
2- https://www.timeturk.com/tr/makale/omur-celikdonmez/sunni-kusak-cozuldu-suudi-istihbaratci-istifa-etti.html – http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/06/070607_princebandar.shtml
3- http://news4.bahraini.me/omur-celikdonmez-katar-suudi-arabistanda-darbe-mi-planladi-16125/
4- http://www.ydh.com.tr/HD15606_bender-bin-sultan-yeniden-sahnede.html
5- https://turkish.aawsat.com/2018/03/article55379957/riyad-londra-arasinda-ortaklik-gelecek-hayalleri

Ömür Çelikdönmez
Twitter: @oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir