Erdoğan Trump buluşması öncesi stratejik taktikler devreye girdi. Erdoğanın Trump görüşmesi öncesi basketbol milli takımının ABD karşısında bir sayı ile yenilmesini dile getirerek bu görüşme öncesi bir galibiyet olsaydı iyi olurdu açıklamasında gizli olan bu stratejik rekabet görüşme öncesi dakikalara kadar devam edecek gibi gözükmektedir. Fıratın doğusunda Irak sınırına kadar Türkiyenin güneyinde oluşan kontrol dışı bölgede ABD Türkiye rekabeti her geçen dakika artmaktadır. Türkiye Soçi görüşmelerinde Fıratın doğusuna operasyon yapacağını açıklaması ile başlayan bu rekabet ve çekişme taktik savaşları ile devam ediyor. Türkiye güvenli bölge konusunda ısrarcı olurken ve bunu en temel insani hak olan teröre karşı önleyici tedbir çerçevesinde değerlendirirken ABD ise daha taktiksel ve stratejik yaklaşmaktadır. ABDye bölgeye orantısız ve anlamsız silah yığdı. Bu Türk kamuoyu tarafından algılanamadı ve yapılan yorumlarda daha çok Irakın kuzeyinde oluşan defakto bölgesel yönetimin bir benzerinin de Fıratın doğusunda oluşabileceği endişesi sürekli dile getirildi. ABD stratejik müttefiki Türkiyeyi dönemsel ve adı sık sık terör örgütü listelerinde rastlanılan PKK/PYD/SDG gibi örgütlere mi tercih edecek, yoksa bu örgütleri birleştirip oluşan kantonları bölgesel bir yönetime dönüştürüp uzun vadede Irak’ın Kuzeyi Fırat’ın doğusu birleşip bölgede yeni bir yapı mı kurulacak. ABD ile Türkiye arasındaki görüşmeler, rekabet ve hatta adı konmamış çekişme şimdilik bu eksen etrafında tartışılıyor. İşte bu tartışmalar yapıladursun Türkiye ve ABD, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasına yönelik faaliyetler kapsamında ilk ortak kara devriyesine bu sabah Tel Abyad’da başladı.
Basında yer alan haberlere göre geçen haftalarda Ankara ve Washington arasında varılan anlaşma uyarınca ilk ortak kara devriyesinin başlamasından önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait 6 zırhlı araç, Akçakale’den sınırın Suriye tarafına geçerek, ABD ordusuna ait 6 zırhlı araç ile buluştu. Bu ilk somut adım Türk basını tarafından olumlu gibi karşılanırken harekatta geç kalındığı endişesi daha fazla dillendirilmektedir.
Suriye’nin kuzeydoğusunda, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altındaki bölgede güvenli alanın oluşturulmasını ve yönetilmesini koordine etmek için 7 Ağustos’ta Şanlıurfa’da Müşterek Harekat Merkezi kurulmuştu.
Hatta Müşterek Harekat Merkezi’nin keşif ve gözetleme çalışmaları kapsamında Fırat’ın doğusunda ABD ile üç ortak helikopter uçuşu yapılmıştı.
Bu sabah gerçekleşen devriye harekatı Trump Erdoğan görüşmesi öncesi sergilenen bir oyalama taktiği şeklinde değerlendirilme eğilimi daha fazladır. Trump Suriye konusunda hala eski Obama dönemi bürokratlarının örgülediği Suriye stratejisinden kurtulamadığı için bölgesel gelişmeleri değerlendirirken terör örgütlerini Türkiye’ye tercih edip etmeme kararsızlığını yaşamaktadır. Durum böyle olunca Erdoğan Trump görüşmesi öncesi Türkiye, Washington’un güvenli bölge çalışmalarına başlamaması veya Ankara’nın tek başına bölgeyi kontrol etmesine izin vermemesi halinde Fırat’ın doğusuna terör örgütlerine karşı operasyon düzenleme seçeneğini devreye sokacak gibi hazırlık yapmaktadır.
Bu görüşü teyit anlamında Erdoğan Eylül ayı sonuna kadar somut bir adım atılamaz ise operasyonun başlayacağını bildiren bir açıklama yapmıştı. Şimdi Erdoğan Trump hatta muhtemel Trump İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani görüşmesi öncesi başta Suriye olmak üzere bölgede bir çok olay/provakasyon gerçekleşecek gibi gözükmektedir. Kafkassam olarak bölgeyi takip ederken üzerinde durduğumuz en önemli konunun Fıratın doğusu güvenli bölge olayının arkasında ABD İran ilişkilerinin nasıl şekilleneceği gerçeği olduğu konusuna dikkat çekmeye çalışıyoruz. Onun için Erdoğan-Trump, muhtemel Trump-Hasan Ruhani görüşmeleri oldukça dikkate değer buluşmalar olacak. Pazarlık konusu İran dikkati üzerine çekilen bölge ise Fıratın doğusu diyoruz.
Dr Hasan Oktay