Şimdi yükleniyor

Kira Krasovskaya: Putin savaşı sürdürmek ve genişletmek istiyor

Ukrayna Devlet Başkanı, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Rus insansız hava araçları Avrupa üzerinde uçuyor ve Rusya’nın operasyonları diğer ülkelere de yayılıyor,” dedi ve Avrupa Birliği’ni Moldova’nın Rusya’ya karşı kendini savunmasına yardım etmeye çağırdı.

Zelenski'nin 24 Eylül 2025'te BM Genel Kurulu'ndaki konuşması
Zelenski’nin 24 Eylül 2025’te BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasıFotoğraf: Angela Weiss/AFP/Getty Images

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, uluslararası toplumu Rusya’nın askeri saldırganlığının genişlemesi tehdidi konusunda uyardı ve Doğu Avrupa’daki NATO ülkelerinin hava sahasını son zamanlarda ihlal ettiğini hatırlattı . Zelenski, 24 Eylül Çarşamba günü New York’taki BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Rus insansız hava araçları Avrupa üzerinde uçuyor ve Rus operasyonları diğer ülkelere de yayılıyor. Putin bu savaşı [Ukrayna’da – Ed. ] sürdürmek ve genişletmek istiyor,” dedi.

“Bugün her şey size bağlı. Barış davasına mı destek olacaksınız yoksa Rusya ile ticaret yapmaya devam edip bu savaşı finanse etmesine mi yardımcı olacaksınız. Her şey size bağlı – savaş esirlerinin serbest bırakılıp bırakılmayacağı, kaçırılan çocukların evlerine dönüp dönmeyeceği, rehinelerin serbest bırakılıp bırakılmayacağı. Geleceğimizi ne belirliyor? Şu anda savaş. Ve bu, ortak ve kararlı bir eylemle belirlenmeli,” diye vurguladı Ukrayna cumhurbaşkanı.

Bir gün önce ABD Başkanı Donald Trump ile “anlamlı bir toplantı” gerçekleştirdiğini ve diğer dünya liderleriyle de görüşmelerde bulunduğunu belirtti . Ukrayna lideri, uluslararası toplumu, “Avrupa’nın gerçekten yardımcı olmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve elbette Amerika Birleşik Devletleri’ne güveniyoruz. Aldığımız desteği çok takdir ediyorum. Evet, G7 ve G20 zirvelerinde çok şey kararlaştırılıyor, ancak nihayetinde dünyanın kaderi hepimize bağlı (…) Bu nedenle, Rusya bu savaşı uzatmaya devam ederken sessiz kalmayın. Sesinizi yükseltin, saldırganlığı kınayın. Yaşamı ve uluslararası hukuku ve düzeni savunmak için bize katılın. İnsanlar harekete geçmeyi bekliyor,” diye uyardı.

Uluslararası kurumların zayıflığı

Sudan, Filistin, Somali’deki çatışmaları ve Suriye’deki durumu örnek gösteren Volodimir Zelenski, uluslararası kuruluşların şu anda barışın garantörleri olarak görevlerini yerine getiremediğini belirtti. “Uluslararası kurumlar zayıfladı. Bu nedenle bu çılgınlık devam ediyor,” diye vurguladı. Ukrayna Devlet Başkanı,  Rusya tarafından düzenli olarak bombalanan Zaporizhia Nükleer Santrali’nde bir radyasyon felaketi riskine özellikle dikkat çekti  .

Zelenski, bugün ülkenin güvenliğini “yalnızca güçlü ittifaklar, yalnızca güçlü ortaklar ve yalnızca silahlarımız”ın sağlayabileceğini vurguladı. Ukrayna lideri, “21. yüzyıl bir öncekinden çok farklı. Bir ülke barış için çabalıyorsa, askeri potansiyelini artırmalıdır,” dedi. Zelenski, “Ukrayna, diktatörlerin geçit törenlerinde övündüğü büyük füzelere sahip değil. Ama 3.000 kilometreye kadar uçabilen insansız hava araçlarımız var,” diye ekledi.

Yapay zekanın askeri alanda kullanımının tehdidi

Zelenski ayrıca, kısmen silah sistemlerinde yapay zekânın (YZ) kullanımıyla körüklenen “insanlık tarihinin en yıkıcı silahlanma yarışı” konusunda da uyardı . 10 yıl önce, hiç kimsenin insansız hava aracı saldırılarının tüm bölgeleri yok edebileceğini hayal edemeyeceğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı, yapay zekânın askeri alanda kullanımına ilişkin uluslararası düzenlemelerin geliştirilmesi çağrısında bulundu. Bunun ” nükleer silahların yayılmasının önlenmesi kadar önemli ” olduğuna inanıyor.

Zelenski: Avrupa Birliği Moldova’ya yardım etmeli

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Moldova’daki parlamento seçimleri öncesinde ülkedeki Rus nüfuzuna karşı sert bir uyarıda bulundu. Avrupa, Gürcistan’ı Moskova’ya kaptırdı ve “Moldova’yı kaybetmeyi göze alamaz” diye vurguladı Volodimir Zelenski.

Ona göre, Avrupa Birliği, Kişinev’e enerji sektöründe mali kaynak ve destek sağlamalı ve ülkede insan haklarına saygı gösterilmesini sağlamalıdır. Ukrayna lideri, “Avrupa için Moldova’nın istikrarını desteklemek büyük harcamalar gerektirmiyor. Ancak ülke ihmal edilirse, bedeli çok daha yüksek olacaktır,” diye uyardı.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, 9 Eylül’de Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, ülkesinin şu anda Kremlin tarafından yürütülen “sınırsız bir melez savaş” ile karşı karşıya olduğunu belirterek , AB’yi, Rusya’nın Avrupa ülkelerindeki demokratik süreçlere yönelik melez müdahalesine karşı güçlerini birleştirmeye çağırdı.

Share this content:

Yorum gönder