Şimdi yükleniyor

Gürcistan: Esnek parlamento demokratik uygulamaları boğmak için hızla harekete geçiyor

Yani bu kadar. Batı yanlısı protestolar ülke çapında devam ediyor olabilir, ancak Gürcistan’ın siyasi ruhu için verilen mücadelenin sonucu belli görünüyor.

Gürcistan’ın meşru olarak seçilmiş tek cumhurbaşkanı olduğunu iddia eden muhalif hareketin lideri Salome Zourabichvili, Gürcü Rüyası liderlerinin parlamentoyu otoriter gündemlerinin onaylandığı bir organa dönüştürmesi üzerine 5 Şubat’ta Gürcistan demokrasisinin ölümünü ilan etti.

Dört siyasi partiden muhalefet milletvekilleri, geçen Ekim ayındaki parlamento seçim sonuçlarının yaygın bir şekilde manipüle edildiğini iddia ettikleri için protesto etmek amaçlı meclisi boykot etmişti. Sadece Gürcü Rüyası üyeleriyle dolu olan geri kalan parlamento, 5 Şubat’ta dört muhalefet partisinden üçünü temsil eden 49 milletvekilinin yetkilerini iptal etmek için oy kullandı.

Zourabichvili Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Gürcistan’da siyasi yaşam bugün fiilen sona erdi çünkü artık siyasi alan yok” dedi ve ekledi: “Artık anayasa yok ve hiçbir hak korunmuyor ne ifade özgürlüğü hakkı ne de toplanma hakkı.”

Zourabichvili, demokrasinin bu noktada yeniden canlanması için tek umudun, ABD ve Avrupa Birliği’nin yeni parlamento seçimleri zorlamak için artan baskısı olduğunu söyledi. ABD, otoriter uygulamaları benimsedikleri için Geürcü Rüyası yetkililerine yaptırımlar uygulamış olsa da, Trump yönetiminin özellikle USAID’i elden geçirme çabası olmak üzere erken dönemde attığı dış politika adımları göz önüne alındığında, Washington’ın Zourabichvili’nin Tiflis’e baskıyı artırma çağrısına uyması pek olası görünmüyor.

Trump’ın geçen Kasım ayında seçilmesinin ardından, Zourabichvili, o zamanki başkan seçilen kişiyle Gürcistan’ın siyasi mücadelesi hakkında doğrudan görüşmelerde bulunan tek Gürcü siyasi figürüydü ve bu durum, muhalefet çevrelerinde ülkeyi Batı entegrasyonuna geri döndürmek için davalarına ilgi göstereceği yönünde umutlar uyandırdı. Umutlar, Zourabichvili’nin Ocak ayında Trump’ın göreve başlama törenine katılan tek Gürcü kamu figürü olmasıyla daha da artmıştı Ancak bu umutlar artık yersiz görünüyor.

Son birkaç gündür, Gürcü Rüyası’nın siyasi ve ekonomik iktidardaki kontrolünü sağlamlaştıran, basının gözlemcilik yeteneğini kısıtlayan ve hükümet politikalarına karşı protestoyu zorlaştıran önlemleri hızla uygulamaya koydu.

RFE/RL’nin haberine göre, Gürcü Rüyası tarafından iktidara getirilen Cumhurbaşkanı Mihail Kavelaşvili, milletvekilleri tarafından aynı gün onaylanan ve kamusal protestoların düzenlenmesine kısıtlamalar getiren ve ihlal edenlere verilen cezaları ağırlaştıran birkaç yasayı 6 Şubat’ta kesinleştirdi.

Parlamento ayrıca 6 Şubat’ta ülkenin merkez bankası olan National Bank of Georgia’nın yönetim kurulunu doldurmak için oy kullandı ve dört boş pozisyonu Gürcü Rüyası Partisi üyeleri ile doldurdu.Gürcü Rüyası Partisi liderleri artık ülkenin para politikası üzerinde tartışmasız bir otorite kullanabilecekler. Milletvekilleri ayrıca Natia Turnava’yı bankanın müdürü olarak onayladı. Ocak ayının başlarında, ABD Kongre üyeleri Turnava ve Gürcü Rüyası Partisi ile bağlantılı diğer kişilerin, Geürcistan’nın otoriterliğe yönelmesinin “kolaylaştırıcıları ağı”nın bir parçası oldukları için ABD yaptırım listesine eklenmesi çağrısında bulundu.

5 Şubat’ta parlamentoya sunulan bir yasa tasarısı, Gürcistan’da kayıtlı medya kuruluşlarının yabancı fonlamasını kısıtlamak için medya mevzuatını değiştirecek. Ülkenin önde gelen bağımsız haber kuruluşlarının çoğu, ABD ve AB’deki hem hükümet hem de hükümet dışı kaynaklardan yabancı yardım almıştır. Bu tür yardımlar, bekçilik yeteneklerini sürdürmeleri için kritik öneme sahiptir.

Değişiklikleri sunarken, Gürcü Rüyası Partisinin önde gelen güç simsarlarından Mamuka Mdinaradze, medya kuruluşlarının gelirlerinin çoğunu “ticari reklamlardan” elde etmeyi beklemeleri gerektiğini söyledi. Bahsetmediği şeyise Gürcistan’daki ticari reklam pazarının birkaç medya kuruluşundan fazlasını destekleyemeyeceği ve reklam verenlerin hükümet yanlısı gözükmek için devlet yanlısı medyayı desteklemeye meyilli olacağıdır.

Yasama organında bekleyen diğer değişiklikler arasında, hükümet dışı kuruluşların “kamu karar alma sürecine” katılım yeteneğinin sınırlandırılması önerisi de yer alıyor. Hükümete halihazırda STK’ları zorbalık etme yetkisi veren “yabancı ajanlar” yasası, Civil.ge haber ajansının bildirdiğine göre, ABD Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası’na uyum sağlamak için ayrıca elden geçirilecek.

Yorum gönder