ABD, Esad askerlerinin ve Hizbullah militanlarının Deyrezor bölgesinde PKK/PYD’nin ana omurgasını oluşturduğu bilinen Suriye Demokratik Güçlerine saldırdığı bunun karşısında ise gruba karşı saldırı düzenlendiğini açıkladı. Yapılan açıklamada 100’den fazla rejim askerinin öldürüldüğü belirtildi. Bu gelişme Türkiye için bazı avantajlar aynı zamanda bazı dezavantajlar taşımaktadır.
İlk olarak bu saldırı bölgede Rusya-İran-Suriye ile ABD-AB-PKK/PYD arasında daha kesin çizgilerle bir ayrıma neden olacaktır. Bunun neticesinde ise uzun zamandır eksen kayması yaşayan Türkiye’nin daha belirgin bir şekilde politikalarını belirlemesi söz konusu olabilir. Çünkü Türkiye, aralarında çatışma bulunan iki kişiyi bir ipte oynatma imkanı kalmayacaktır.
İkinci olarak bölgedeki gelişmelerin saatler içinde değişebileceği ve çok kırılgan bir zemine oturduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Neticesinde ise Afrin’e yapılan operasyonda ne kadar haklı ve Münbiç’e yapılacak operasyonda ise geç kalındığı anlaşılmaktadır. Çünkü bu saldırı ile bölgedeki “müttefikini” korumak isteyen ABD’nin Türkiye’nin Menbiç harekatına hangi derecede karşı çıkabileceğine dair bir mesaj da vermiştir. Bunun neticesinde Türkiye ile ABD’nin ilişkilerinin daha da bozulabileceği yüksek bir ihtimaldir.
Üçüncü olarak ABD’nin saldırısı ile birlikte Rusya’nın sürekli dile getirdiği ve Türkiye’nin de korkusu olan bölünmüş bir Suriye ile ayrılıkçı Kürtlerin kuracağı devlet planının gerçek olduğu aşikardır. PKK/PYD’den 30 bin kişilik sınır koruma gücünü oluşturmak isteyen ABD, sınırları şimdiden korumaya çalıştığı düşünülebilir.
Dördüncü olarak Esad güçleri ve destekçileri ile ABD ve PKK/PYD’nin arasında yaşanan bir çatışma Türkiye’nin lehinedir. Çünkü Esad yönetimi, 2011 yılında Türkiye’nin kendisine cephe alması nedeniyle PKK/PYD ile anlaşma yapmıştı. Bu anlaşmanın bozulması Suriye yönetimi gözünde PKK/PYD’nin tekrar terör örgütü olarak görülmesine neden olacak ve Türkiye’nin elini güçlendirecektir.
Emrah Kaya kafkassam uzmani
ABD’nin Esad Destekli Grupları Vurmasının Türkiye’ye Etkisi
196 0

Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.