KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. BİMER görevi CİMER’e devretti

BİMER görevi CİMER’e devretti

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 12 dk okuma süresi
387 0

09/07/2018 tarihi itibari ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Yönetim Sistemine resmen geçiş yapmış bulunmaktayız. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet başkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan’a güvendi ve kendisine yürütmenin başı olarak yetki verdi. Bende, devlet başkanıma başarılar diliyor ve sürekli kendisi ile poz verip “7/24 bizde cumhurbaşkanımız ile birlikte çalışacağız “ diyerek hiç iş yapmadan, yapıyor gibi görünenlerin Türk gençliği tarafından titizlikle incelendiğini belirtmek istiyorum. Bağımsız Türk geliştiriciler tarafından hazırlanan raporları büyük bir özenle inceleyip hakikat içerikli bilgileri devlet başkanımıza aktaran ve geri planda durarak popülizmden kaçınan tüm yiğitlere de saygı ve sevgilerimi ileterek yazıma başlıyorum.
​Bilindiği gibi BİMER, Başbakanlık bünyesinde vatandaşların öneri, şikayet ve ihbarları büyük bir titizlikle inceleniyor ve ilgili kurumlara aktarılıyordu. BİMER sistemi o kadar büyük başarıya ulaştı ki, her geçen gün kullanıcı sayısı artmaya başladı. Kendisine kaba davranan belediye memurunu şikayet edenlerden, liyakat sahibi olduğu düşünülüp millete hizmet etmesi için makam verilen kurum müdürünün usulsüz talepte bulunanları da hemen BİMER sistemi üzerinden devlet bünyesinde yuvalanan çürük elmaları ayıklamak üzere ihbar, şikayet gibi başlıklarda bildirimlerde bulunuyorlardı.
BİMER’den edinilen bilgiye göre, kurulduğu 2006’dan bu yana vatandaşların ihbar, görüş, öneri ve bilgi edinme haklarına ilişkin taleplerini alan, inceleyen ve ilgili makamlara ileten Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER), son 5 yılda başvurular artarak devam etti. Merkeze, 2013’ten bu yana toplam 7 milyon 306 bin 495 başvuruda bulunuldu. Merkez, 2016’da 1 milyon 729 bin 952 başvuru alırken, 2017’de başvuru sayısı 286 bin 69 artarak 2 milyon 16 bin 21’e yükseldi. 2017, önceki yıla göre yaşanan yüzde 16,5’lik artışla BİMER’e en fazla başvurunun yapıldığı yıl oldu.
BİMER, kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde 7’den 77’ye herkesin kolaylıkla erişebildiği bir platform oldu. Özellikle SMS ile güvenlik doğrulama protokolü kullanıldığı için asılsız ve kötü niyetli ihbar ve şikayetlerin önü kesilmiş oldu. Türk Bilişim Grubu tarafından yapılan sızma testlerinden tam not alarak geçmeyi başaran BİMER, oldukça başarılı bir web yazılımı inşa ederek bizlerden de tam not almayı başardılar. Bu başarı Başbakanlık kurumunun kapanması ile birlikte elbette ki boşa gitmedi ve BİMER bu güne kadar ki tüm veri tabanı ile birlikte CİMER bünyesine taşındı. BİMER üzerinden yapılan bildirimlere sadece cevap verildi olarak katılan kamu personelleri ile hakikat ile devletin işleyişine aman zarar gelmesin diye titizlikle araştırma yaparak cevap yazan kamu personelleri de BİMER’in hizmet verdiği sürelerde adeta bir test alanı olarak kullanıldı ve şimdi CİMER’in kurum sorumluları da yeniden belirlenmiş oldu. Özellikle, Devlet başkanımız ile bol gülücüklü ve olabildiğince samimi verdikleri fotoğrafları gerek sosyal mecralar üzerinden paylaşarak gerek, millete hizmet etmek üzere tahsis edilen makam odalarında çerçeveletip asanların, bu hareketleri CİMER’e gelen taleplerin cevaplanmaması için bahane olmadığını belirtmek isterim. BİMER’in efsane ekibi CİMER’in yürekli ekibi ile birleştiğine göre, yapay zeka ile hükümet yönetim sisteminin de provaları başlamış demektir. Evet yanlış duymadınız! Yapay Zeka ile Hükümet Yönetim Sistemi. Bu sistem ilk olarak yakın zamanda Cüneyt Zapzu tarafından dile getirilse de devlet başkanımız zaten konuya hakimdi. Önce BİMER üzerinden bir sistem oluşturarak, vatandaş ile devlet arasındaki duvarları yıktı. Vatandaşın her an devlete ulaşabilmesi sağlandı. Üstelik hiçbir aracıya rant sağlanmadan bu başarıldı. Tüm talepler ayrı ayrı ortamlarda güvenle saklandı ve yedeklendi. Olurda, paralel devlet yapılanması sevdasında olanlar varsa ve vatandaştan gelen talep, şikayet ya da ihbar da sümen altı edilmeye çalışıldıysa, geriye dönük yedeklerden kontrol edilerek olası suçlularda kolaylıkla tespit edilebiliyordu. Bu anlamda, CİMER’de kullanılacak olan Yapay Zeka, BİMER döneminde çok iyi bir şekilde test edildi.
Milletten yürütme yetkisi alan devlet başkanımız, bir anlamda üzerinde olan ve çok büyük sorumluluğu olan bu yetkiyi kullanırken hata yapmak istemiyor. Özellikle kendisine yakın görünürken yanlış işler yapanlara da hiç tahammülü yok. “Bak biz sana güvendik falanca kurumun başına getirdik. Sende, vatandaşın şu tarihli ve bu içerikli bildirimlerine yanıt vermediğin gibi ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu gerçekleri bizden gizledin. İşte bak, kanıtları da bunlar” diyebilmek ve ulusal güvenliğimizi bir an bile riske atmamak için bilişim teknolojilerini sonuna kadar kullanıyor.Hatta, kısa bir süre önce Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda kaybedecek zamanı olmadığını belirten Erdoğan, “Bu zamanı en iyi şekilde kullanmalıyız. Daha çok çalışarak ve daha çok vatandaşımıza ulaşarak hiçbir ayrım gözetmeden icraatlarımızı ve projelerimizi gerçekleştirmeliyiz. Bürokrasiyle ilgili özellikle vatandaşı bire bir ilgilendiren konularda CİMER ve BİMER’e yoğun şikayetler geliyor. Bunların hepsini yakından takip ediyorum” dedi.

2017 yılında 2 milyon başvuru yapılan BİMER’e en fazla şikayet edilenler kamu ve özel sektör çalışanları oldu. 2017’de BİMER’e kamu ve özel sektör çalışanlarıyla ilgili 1 milyon 114.000 şikayet başvurusu yapıldı. CİMER’e yapılan şikayetlere ilişkin istatistikler açıklanmıyor. Az önce belirttiğim gibi, milletten aldığı yürütme yetkisinin sorumluluğu oldukça büyük. Olası bir yanlış talimattan kaynaklanacak zararlarından bizzat devlet başkanlığı sorumlu olacağı için ve hakikat ehillerine yakışan bir tavır olduğundan olsa gerek, devlet başkanımızın şansla hiç işi yok. İşin doğrusu, kimse devlet başkanıyla fotoğrafım var, falanca referansla ben buraya geldim, bana bir şey olmaz demesin. Çünkü özgeçmişinde Oxford mezunu olduğunu yazanlar, bu günlere referansları ile gelmiş olabilirler ancak, bırakın ezberlemeyi, şakır şakır İngilizce ile yapılması(Oxford İngilizcesi) gereken konuşmayı rezalet İngilizcesi ile süsleyenler bir ya da iki kere kurbağa misali sıçradı diyelim. Tamamen yabancılar tarafından kurgulanan ve bu kurgunun %100 yerli teknoloji olarak devlet başkanlığına rapor edilmesi bir kenarda dursun. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda Recep Tayyip Erdoğan’a soruldu; efendim, biz ne zaman 5G’ye geçeceğiz? Kendisi de şu yanıtı vermişti; Ne 5G’si canım! 4.5 G neyinize yetmiyor? Evet bu söylemin ardından dünya 4.5 G teknolojisini kullandı ve henüz geçtiğimiz aylarda 5G teknolojisine geçiş için İspanya’da protokol imzalandı. Bu protokolün imzalanması, yıllar önce gümrük birliğine dahil olduğumuz zamanı anımsatıyor. O dönem yapılan kutlamaları hatırlatan türde benzer kutlamalar, İspanya’da imzalanan 5G protokolü sonrası da yaşandı diyebiliriz. Şimdi, burada alınması gereken not şudur; Devlet başkanımız sadece BTK gibi kurumlardan bilgi almıyor ve hakikat ile kendisine bilgi akışı sağlayan isimsiz kahramanlar var. Jeopolitik konumumuzu, bilişim teknolojilerinin kullanımı ve geliştirilmesini sağlamak adına çok iyi yönetiyoruz. Ancak, bundan sonra devlet başkanlığına yanlış bilgi verenlerin ya da aman efendim yoksa internet kullanamazdık, tabletler olmasa çocuklar teknoloji kullanamazdı gibi bahaneler hiç kimseye fayda sağlamayacak. Rusya’nın World wide web in dışına çıkabiliriz söylemlerini de hatırlamakta fayda var.Zaten kullanım değil geliştirme yapmamız lazım. Bu konu üzerine çok konuşulacak detay var ve bu detayları artık CİMER ekibine iletenlerin sayısı öyle azımsanacak kadar az da değil.
Asıl konumuza dönecek olursak, BİMER tüm veri tabanı ve hatta kullanıcı dostu ara yüzü ile birlikte CİMER bünyesine dahil oldu. Bu da, BİMER’e yapılan başvuruların CİMER üzerinden cevaplanabileceği anlamına gelmektedir. Sizler de sadece eleştiren tarafta kalmaktan utanç duyuyor ve çözüme katkı sağlamak istiyorsanız https://www.cimer.gov.tr/ adresinden Cumhurbaşkanlığı’na ulaşın. Tüm gönderileriniz titizlikle ve uzman ekipler tarafından okunarak ilgili kurumlara iletiliyor, takip ediliyor. Biz millet olarak bir aileyiz ve tüm sorunlarımızı ortadan kaldırabileceğimiz yürütme yetkisine de sahibiz.

Gönül isterdi ki, devlet başkanımız ile poz verirken, büyük hürmet ve sevgi beslediklerini dile getirip ve bu hürmetin fotoğraflarını sosyal mecra hesaplarından paylaşanlar, yine milletin önünde aynı samimiyet ile duruş sergileseler de, vatandaşlarda CİMER üzerinden teşekkür edebilseler. Bu yeni dönemde popülizmden beslenip ulusal güvenliğimizi tehdit eden boyutlara ulaşan hakikatten uzak açıklamaları duymak istemiyoruz. Özellikle BİMER ve CİMER platformlarını bize ait olmayan platformlara (appstore, googleplay) yüklemeyen ve siber güvenilir işler yapan tüm ekiplere selam, saygı ve sevgilerimi iletiyorum.
Son olarak, sizleri aşağıda bulunan sahte Başbakanlık iletişim merkezi üzerinden kandırmaya çalışanların tuzaklarına düşmemeniz için dikkate davet ediyorum. Umarım yeni dönemde bu ve benzeri yöntemler ile insanları kandırmaya çalışanların internet sitelerini başlarına yıkacak bir BTK’ya kavuşuruz.
Burak Bozkurtlar kafkassam bilişim uzmanı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir