KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Elhan Şahinoğlu: Azerbaycan ve İHA

Elhan Şahinoğlu: Azerbaycan ve İHA

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
28 0

Modern savaşlarda dronların rolü arttı. Azerbaycan ordusu İkinci Karabağ Savaşı sırasında İHA’ları yoğun bir şekilde kullandı. Azerbaycan ordusu hızla ilerlerken insansız hava araçları ayrılıkçıları vuruyordu. Bu videoları hala internette izleyebilirsiniz. Birinci Karabağ savaşı sırasında yeni kurulan Azerbaycan ordusu, Ermeni ayrılıkçıların konumlarını incelemek için temas hattının diğer tarafına izciler göndermişse ve bunu yapmanın büyük riskleri varsa, İkinci Karabağ sırasında istihbarat bilgileri toplamak için insansız hava araçları kullanıldı. savaş. Azerbaycan’ın deneyimi farklı ülkelerin askeri kurumlarında inceleniyor.

Drone’lar Rusya-Ukrayna savaşında da yaygın olarak kullanılıyor. Milyonlarca dolar değerindeki tank ve zırhlı araç, daha ucuz drone’larla yok edilebiliyor. Şu anda Rusya’nın Ukrayna’ya, Ukrayna’nın da Rusya’ya yönelik saldırılarının büyük çoğunluğu İHA’lar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yüzlerce drone aynı anda havaya fırlatılıyor, çoğu hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirilse de birçoğu hedefi vuruyor. Savaş yeni başladığında Rusya’nın kaliteli insansız hava araçları olmadığı için Kremlin yüzünü İran’a çevirdi. Bunun ardından Rusya topraklarında İran teknolojilerine dayalı insansız hava aracı üreten bir fabrika faaliyete geçti. Ukrayna savaşın ilk günlerinde Türkiye’den insansız hava araçları satın almıştı. Bu dronların kalitesi İkinci Karabağ Savaşı’nda kanıtlandı. Savaşın üçüncü yılında Ukrayna çeşitli modifikasyonlara sahip insansız hava araçları üretiyor.

Drone’ların önemine dair son bir örnek Suriye’dir. Silahlı muhalifler uzun süre İdlib kentine sığındı. Esad’ın ordusu, Rusya ve İran’ın desteğiyle silahlı muhalefetin daha geniş alanları kontrol altına almasına izin vermedi. Hayet Tahrir el-Şam (HTS) grubunun hızlı ilerlemesinde Rusya, İran ve Hizbullah’ın Esad’a verdiği desteğin nesnel nedenlerle zayıflaması rol oynadı. Ancak gözlemciler, HTŞ’nin Halep’i ele geçirmesinde drone kullanımının da rol oynadığını belirtiyor. HTŞ, fırlattığı insansız hava araçlarıyla Esad’a bağlı birliklerin Halep kenti ve çevresindeki mevzilerinin zayıfladığını gözlemledi ve bunun üzerine saldırı kararı aldı.

Drone’lar sadece savaşlarda kullanılmıyor. Farklı ülkeler, diğer ülkelerin sırlarını öğrenmek için de drone kullanıyor. Çinli bir vatandaşın Kaliforniya’daki ABD askeri üssünün üzerine drone kaldırdığı yönündeki dava bugün devam ediyor. 39 yaşındaki Çin vatandaşı, ABD’nin San Francisco kentinden ülkesine dönerken havaalanında tutuklandı. Çinli bir adamın çantasından drone kullanılarak askeri üssün fotoğrafları ve görüntüleri çıkarıldı. Elon Musk’a ait roketlerin uzaya fırlatılmaları da yine o askeri üsten gerçekleştiriliyor. Geçen yıl ABD semalarında Çin keşif balonları keşfedildi. Bu olay büyük bir skandala neden oldu, ABD Başkanı Joe Biden, Çin lideri Xi Jinping ile daha önce kararlaştırdığı görüşmeyi erteledi. Bu nedenlerden dolayı birçok ülke drone satışını mevzuatla düzenlemeye çalışıyor.
Elhan Şahinoğlu

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir