Bazı kareler vardır; çizimiyle, tasarısı ile suni bir çaba sonucunda elde etmeye çalışsanız bile o doğallığı yakalamanız mümkün değildir. Bu türden bir kare, 26 Ağustos’da Köln’de gerçekleştirilen “Bağımsız Kürdistan’a Destek” mitinginde kendisini gösterdi. Mitingde, Kuzey Irak bölgesel yönetiminin bayrak olarak belirlediği semboller yüzlerce kişinin ellerindeydi. Fakat, bu sembollerin arasında öyle bir bayrak gizlenmişti ki, üzerine onlarca değerlendirme ve analiz kaleme alınan Kuzey Irak bağımsızlık referandumunun mahiyetini tüm analiz çabalarından daha açık biçimde ortaya koyuyordu. İsrail bayraklarının dalgalandığı Kuzey Irak bağımsızlık referandumu mitingi, yıllardır, söz konusu bağımsızlık projesinin bölgede hangi devletin çıkarlarına hizmet edeceğini vurgulamaya çalışan yorumların somutlaşmış biçimini göstermiştir.
İsrail bayrağının kardeşliği ve dayanışmayı temsil ettiği yanılgısı ne yazık ki söz konusu referandumun ardından anlaşılabilecektir. Irak Kürt toplumunun, “kendi kaderini tayin hakkı ile özgürlüğüne kavuşma” algısının taşıdığı ilüzyon, bu referandumun esasen “İsrail’e bağımlılık referandumu” olduğunun idrak edilmesi ile birlikte bozulacaktır. Kürt toplumunun bu ilüzyonun heyecanına kapılarak ve milliyetçi hissiyat ekseninde gerçekleri ıskalayarak vereceği kararlar, yıllar sonra büyük bir pişmanlığın ve bir bağımlılık sürecine giden yolda kullanılan milliyetçi hislerin hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalıp kalmayacağını belirleyecektir.
Çağatay BALCI
Bayrak Kardeşliği, Bağımlılık Referandumu
142 0

Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.