KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Z kuşağı kime öfkeli

Z kuşağı kime öfkeli

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
290 0

Doç. Dr. Sinan Ateş, ‘Z Kuşağı’ olarak bilinen 18-25 yaş arası gençlerin düşüncelerini ve alışkanlıklarını, yaptığı araştırma ile ortaya koydu.

Z Kuşağı olarak bilinen 18-25 yaş arası gençlerin beklentilerini ve ilgi alanlarını araştıran Doç. Dr. Sinan Ateş, gençlerin mevcut hiyerarşik düzene ‘öfke’ duyduğunu söyledi.

22 ilde toplamda 2471 kişi ile görüşülerek ortaya konan araştırmada katılımcıların %32,6’sının 2003, %26,5’inin 2004, %26,2’sinin 2002, %14,5’inin ise 2005 doğumlu olduğu ifade edildi. Katılımcıların yaklaşık %68’i büyükşehir ve şehirlerde yaşarken İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa çoğunluğu oluşturdu.

Katılımcılara sorulan ‘Hayatınızı en anlamlı kılan şey nedir?’ sorusuna %18,2 ideallerim, %16,9 ise aile yanıtını verirken %10’luk kesimin ‘Hayatım anlamsız’ yanıtını vermesi dikkat çekti.

Katılımcıların %35’i hayatına ilişkin ‘Ne memnun ne değilim’ derken, %27’lik kesim memnun değilim dedi.

Gençlerin kendilerini en çok rahatsız eden şey olarak ‘Haksızlığa uğramak’ seçeneğini işaretlemesi dikkat çekerken, ikinci sırada ‘Hayvanlara eziyet edilmesi’ yanıtı yer aldı.

Gençler, ‘Aşağıdaki gruplardan hangisine dahil olmazsınız’ sorusuna ise büyük çoğunlukla ‘dini gruplar’ ve ‘siyasi gruplar’ yanıtını verdi.

Katılımcıların büyük bir kısmı, ‘Çevrenizdekilerle hangi konuda ciddi anlamda tartışmayı göze alırsınız?’ sorusuna ‘Ülke meseleleri konusunda’ yanıtını vererek, gündemdeki gelişmelerden uzak kalmadıklarını belirtti.

Olası bir savaş durumunda ülkesi için gönüllü olarak savaşacağını beyan eden katılımcıların oranı %60’ın üzerinde seyrederken, ‘Eğer imkanınız olsa yurt dışında yaşamak ister misiniz?’ sorusuna ise %50’ye yakın ‘Evet’ yanıtı verilmesi dikkat çekti.

Katılımcılar, ‘Bugün Türkiye’yi siz yönetseniz ilk el atacağınız sorun hangisi olurdu?’ sorusuna büyük çoğunlukla ‘İşsizlik, yolsuzluk/rüşvet ve eğitim sistemi’ yanıtlarını verdi. Katılımcılar, Türkiye’nin en büyük sorunu olarak ‘eğitim’i gösterdi.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Doç. Dr. Sinan Ateş, mevcut tabloda bölüşüm rejimine ve geleneksel kurumların hiyerarşik düzenine karşı büyük bir ‘öfke’ duyulduğunu dile getirdi. Sahip olunan ilişkiler ağının statü konusunda belirleyici olduğunu ve bu durumun geleceğe dair umutları ciddi manada kırdığını ifade eden Ateş, siyasi ve dini gruplara katılma konusunda çekimser kalan gençlerin ülke meselelerine duyarlı olduğunu ifade etti. Ateş, “İlgili gençlik için siyasal eylemliliği kanalize edebilecek ve biriken öfkeyi doğru yönlendirebilecek bir alan açılmadığı nispette Gezi Parkı benzeri eylemlilik hali potansiyel olarak durmaktadır” ifadelerini kullandı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir