KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. YENİ BATI VE TÜRKİYE

YENİ BATI VE TÜRKİYE

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 7 dk okuma süresi
297 0

Çok kutuplu yeni dünya düzeni oluşumunda etkin rol kapmak isteyenlerin AB içindeki çekişmeleri ve NATO içindeki kavgalarını ortaya dökerek açığa çıkaran Fransa’nın yeni Avrupa yapılanması oluşturma içindeki davranışlarını görmekteyiz.
Med 7 toplantısı ve Yunanistan üzerinden kendine görevler üstlenen Fransanın, Afrika kıtasında kayıp etmeye başladığı, sömürge bölgelerindeki etkinliğini tekrar kazanma ve Ortadoğu’da İngiltere’nin yerine kendine görev biçmesi, AB içinde siyasi liderlik yarışında ön plana çıkma isteği ile kontrolsuz davranışlar içine girdiği, bir devlet profili ortaya çıkmaktadır.
Brexit ile AB ‘den ayrılan İngiltere’nin yeni dünya düzeni için kendi hinterlandını sessiz ve derin oluşturma, AB karşıtı politik çıkarlarını ön plana çıkaracağı bu süreçte AB ve İngiltere çekişmeleri beklenirken, Fransa’nın, Almanya’nın önüne geçme isteği AB içinde ABD yanlıları ile Avrupa arasındaki güç çekişmelerini de ortaya çıkarmıştır.
AB’nin kendi iç çekişmeleri devam ederken Yunanistan tarafından devamlı olarak Türkiye için yaptırım uygulama isteklerine verilen cevapların karşısında Yunanistan’ın istediğini elde edemediğini görmekteyiz.

AB’nin güçlü ekonomisi Almanya içindeki Atlantikçi yapıların çekişmeleri, Polonya’nın AB içinde Almanya’nın yerine ABD’nin verdiği görevleri almak istemesi ve Rusya’nın tehditlerine karşı kendini koruma kalkanı oluşturmak istemesi, ABD’nin Rusya’yı çevreleme doktrini çerçevesinde askeri unsurlarını Polonya’ya kaydırmasıyla AB içinde değişen güç dengelerini görmekteyiz.
ABD seçimleri öncesi pandemi ile oluşan ekonomik kriz ve kaos ortamının dünyanın her ülkesinde kendini gösterdiği, küçülen ekonomilerin bütün ülkeleri direk veya dolaylı olarak etkilediği yeni dönem, ülkeler için, ABD seçimleri ile beraber kriz ve kaos süreçlerinin devam edeceğini görmekteyiz.
Dünyanın en büyük ekonomisinin küçülmesinin yansımlarının bir çok ülkede, ekonomik çalkantılara sebep olacağı gözükürken siyasi yönetimlerinde bundan etkileneceği gerçektir.
Fransa, kendi iç dinamikleri ve bekleyen seçimleri ile AB yapısında etkisinin NATO içindeki söylemleri ile yeni dünya düzeninde küresel yapıların etkilerinin AB’yi nasıl etki yapacağını Macron’un devam etmesi ve etmemesi ile bağlantılı olarak ortaya çıkacaktır.
Dünya genelinde artan milliyetçilik akımlarının AB yapısında daha etkin olarak ülkeleri etkileyeceği ve ekonomik daralmanın milliyetçilik akımlarının artmasına sebep olacağı, gelişmiş ekonomileri bekleyen önemli sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

Sömürgeci devletlerin sömürdükleri ülkelere karşı kullandıkları silahların kendilerine döndüğü ve kendi içlerinde sosyo ekonomik sorunlarla beraber toplumsal olaylara baş başa kaldıkları, politikalarının çözülmeye başlaması ile beraber itibar kayıp etmeye başladıklarını görmelerinin yarattığı güç kayıpları ortaya çıkmaktadır.
Bu durumla beraber bölgesel güç ve küresel güç olma yolunda emin adımlarla yürüyen ülkelerin karşısında kullandıkları şımarık çocukları Ermenistan ve Yunanistan üzerinden etki alanlarına almak istedikleri Türkiye’ye karşı istediklerini edememenin yarattığı kendi içlerindeki kriz ve kaosu yaşamaktadırlar.
Ortadoğu’da ankavi devletler yaratma proje (BOP) istediklerini elde edemeyenlerin Akdeniz’de güçlü ve kararlı adımlar atan Türkiye’ye karşısında düştükleri durumları gördüğümüzde, Türkiye karşıtı hareketlerle kötüleme ve kararlama kampanyalarına devam etmektedirler.
Ülkelerin ilişkilerinde dostlukların ve düşmanlıkların olmadığı, uzun süreli çıkar ilişkilerinde, farklı konularda ayrışma olsa da çıkar işbirlikleri devam etmektedir.
ABD’nin İsrail desteklemek ve Ortadoğu’da bölge ülkeleri üzerinden kurdurduğu ilişkilerin yönetimler nezdinde devam ettiği bu günlerde, Türkiye İsrail ilişkilerinin kaleme alındığı Jerusalem Institute for Strategy Security (JISS) 16 Eylül tarihinde yayınlanan 21. Y.Y. için en büyük engel Türkiye başlıklı raporda Türkiye’nin hinterlant gücünün ortaya çıkması açısından önemlidir.

Avrupayı yeniden şekillendiren ABD, eski Varşova Paktı ülkelerine yeni üsler ve desteklerle güçlendirirken, Atlantik karşıtı olan ülkelerden destekleri çekmeye başlaması ve Kuzey Akımı 2 ile AB’nin en büyük ekonomisi ve lokomotifi Almanya’yı uyarması ve gerekirse yaptırımlar uygulayabileceğini politika olarak ortaya koyması, Baltık ülkeleri, Balkan ülkeleri ile Rusya’yı çevrelemesi ve Karadeniz’e çıkış yollarını aramaktadır.
Ermenistan, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden hem Kafkasları hemde doğu Avrupaya ulaşarak Rusya’nın enerji yollarını yönetme ve yönlendirme gücünü elde etmek istemektedir.
Bütün bunları yapabilmek için ihtiyaç duyduğu ülkenin Türkiye olmasına rağmen, istediğini elde edemediği, Suriye ‘de Türkiye’yi terör devleti ve ekonomik saldırılarının arka planlarında kalarak tehdit ederken , Yunanistan ile bölgede etkin olmak istediği görülmektedir.
Türkiye, yeni dünya düzeninde ve yeni batı yapılanmasında AB’nin ekonomi,güvenlik,göç ve ticaret yolları(deniz,hava, kara)dahil olmak üzere ihtiyaç duyduğu tek ülke konumunu bağımsız hareket etmesi ve kararlı tutumları ile göstermeye devam etmektedir.
Türkiye ile beraber hareket edenlerin kazanacağı süreçlerin başladığını gören ülkelerin vitrin önü ile vitrin arkasında farklı hareket ettiklerini komşumuz Yunanistanın’da anlaması dileğiyle..
Mehmet BOZKUŞ

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir