KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Vizyon üniversitesinden Fahri Kayaya vefa

Vizyon üniversitesinden Fahri Kayaya vefa

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 8 dk okuma süresi
360 0

Kuzey Makedonya uluslararası Vizyon Üniversitenin Rektörü, Prof. Dr. Fadıl Hoca, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü tarafından sosyal medya hesapları üzerinde düzenlenen ve canlı yayınlanan, “Eğitimci Yazar Fahri Kaya’yı Anma Programında” yaptığı konuşmada
“Eğitimci yazar Fahri Kaya’nın, ömrünü Çağdaş Makedonya Türk Edebiyatı’nın gelişmesi ve Makedonyalı Türklerinin, dil, kültür, folklor, medeniyet alanında mesafe katetmesi için çaba sarfetmiştir. Şair, yazar, edebiyatçı ve kültür insanı Fahri Kaya’nın uzun yıllar Makedonya Türklüğü için sarfettiği çaba gazete kupürlerinde ve yayımlamış olduğu kitapları yanı sıra, Makedonya Türklüğünün hafızasında kazanmıştır.
Fahri Kaya’nın Türk diline, kültürüne ömrünü adadığını, vefatının Türk kültürü, Türk dili ve Makedonya Türklüğü için büyük kayıptır. Fahri Kaya’nın hayatının, Türkçe ve Türk dili için yürüttüğü mücadelenin gelecek kuşaklara, gençlere örnek teşkil edecektir. Makedonya Türklüğü bir çınarını daha kaybetti, merhuma rahmet, Makedonya Türklerine ve ailesine sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.
https://www.facebook.com/vizyon.edu.mk/videos/220622362330228/?notif_id=1585759289518465&notif_t=page_post_reaction
Geçtiğimiz hafta vefat eden, Balkanların önde gelen şair ve yazarlarından biri olan Fahri Kaya için Yunus Emre Enstitüsü tarafından dijital anma programı düzenlendi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve Uluslararası vizyon üniversitesi rektörü Prof dr Fadıl Hoca’nın katılımıyla gerçekleştirilen dijital anma etkinliği sosyal medya üzerinden canlı olarak yayınlandı.

7 binin üzerinde izleyicinin takip ettiği program T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan’ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra Makedonya, Türkiye ve Kosova’dan katılan yazar, entelektüel, gazeteci ve dostlarının anı paylaşımları yapıldı.

‘Fahri Kaya’nın vefatı dilimiz ve kültürümüz için büyük kayıp’

TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaptığı konuşmada, Fahri Kaya’nın vefatının, dilimiz, kültürümüz ve Makedonya Türklüğün için büyük bir kayıp olduğunu ifade etti.

Konuşmasında Şentop, “Onun hayatının ve Türk dili için yürütmüş olduğu mücadelenin, sonraki kuşaklara bilhassa gençlere örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Fahri Kaya ve hatta daha önce babası öğretmenliği meslek olarak benimsemiş insanlar. O zamanın şartlarında Türkçenin öğretimi için o zamanın şartlarında büyük gayretler sarf etmişler. Rahmetli Fahri Kaya daha 16 yaşında bir köyde öğretmen olarak göreve başlıyor. 1946 yılından itibaren de önce öğretmen, akabinde vefatına kadar devam eden sürede eserler yayınlayarak, şiirlerle hikayelerle Makedonya’daki bütün Türklere özellikle çocuklara, gençlere hitap eden yayınlarıyla, dergicilik faaliyetlere dilimize büyük hizmetler vermiş bit büyüğümüz. Daha sonra radyoda olan programları vesilesiyle de daha geniş kitlelere ulaştırabilme imkanı bulmuş. Daha sonra da siyasette, devlet hayatında ve kültür hayatında da işi farklı zeminlerde sürdürmeye çalışmış” dedi.

‘Fahri Kaya Makedonya Türk toplumuna ayakta kalma azmini aşılamıştır’

Yaptığı konuşmada Fahri Kaya’nın siyasi yönüyle ilgili bazı noktalar vurgulayan Büyükelçi Hasan Mehmet Sekizkök anma programında yaptığı konuşmada, “Ben Fahri Kaya’nın Makedonya Türklerinin içinden çıkan bir kanaat önderidir. Türk kimliğinin, milli benliğimizin bu topraklarda yaşatılması için mücadele vermiştir. Rumeli Türklüğünün, Makedonya Türklüğünün timsali olmuştur. Çok zor şartları göğüslemek zorundaki Makedonya Türk toplumuna ayakta kalma azmini aşılamıştır. Var olup olmama endişesi taşıyanlar için de bir umut kaynağı olmuştur. Fahri Kaya, Makedonya’da Türklüğün Baki kalabilmesi için farkındalığın güçlendirilmesi amacıyla da büyük uğraş vermiştir. Makedonya’da Türk kültürünü korumak, yaşatmak ve geliştirmek yaşamlarını bu topraklarda sürdürmeye kararlı olan Türklere kalıyor demiştir. Bu vesileyle, ben de Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi sıfatıyla, merhumun Makedonya Türklerine hatırlattığı bu önemli sorumluluğun altını çizmek istiyorum. Fahri Kaya’nın tesirleri günümüze kadar sürmüştür. İnanıyorum ki, şimdiden sonra da sürecektir. Fahri Kaya sadece Makedonya Türklerinin değil, daha geniş ölçekte Rumeli Türklüğünün milli azmini gurur verici şekilde temsil etmiştir. Tarihinde müstesna yerini almıştır” ifadelerini kullandı.

‘Balkan Türkleri Türklük açısından büyük öneme sahip’

Açılış konuşması yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, “Bu şartlarda dahil bizim yapmamız gereken dünyanın her tarafında Türklüğü, Türk insanının insana bakış açısını yaygın bir şekilde anlatmaya devam etmek. Bunun için en önemli aracımız Türkçe. Tabii ki insanların ve devletlerin hayatlarında ki önemli sermaye vardır. Birisi insan kaynağı diğeriyse maddi kaynaklar. Bu anlamda da insan kaynağını biz ne kadar verimli kullanırsak bu asırlar boyunca devam edebilir. Türklük açısında çok büyük öneme sahip olan Balkan Türklerine de bu şekilde yaklaşmak gerekiyor. Çünkü tarihten ders almak, olayları ve hadiseleri peş peşe anlatmak değil bu olayların arkasındaki bu olayları doğuran sebepleri kavramaktır. Bu vesileyle biz tekrar bu coğrafyalarda insanlığın yararına yapılacak tüm faaliyetleri Türk milleti olarak destekliyoruz” dedi.

‘Onun mirasını gelecek nesillere taşımalıyız’

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, konuşmasında “İnşallah bu değerlerimize layık olmak üzere, onların bıraktığı mirası en güzel şekilde gelecek nesillere devretmek üzere, Fahri Kaya’dan aldığımız ışıkla hepimiz gayret göstermeliyiz” dedi.

‘Fahri Kaya en büyük değerimizdir’

Programın devamında, akademisyenler, şairler yazarlar, gazeteciler ve farklı alanlarda görev yapan temsilciler de Fahri Kaya’nın yaşantısına dair anılarını paylaştı.

Yeni Balkan Gazetesi ve Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Mürteza Sulooca, yaptığı konuşmada “İkinci dünya savaşından sonra daha doğrusu Yücelcilerden sonra ister siyaset, ister eğitim, ister edebiyat alanında olsun farklı branşlarda iz bırakan en büyük değerimiz Fahri Kaya olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.Merhum Fahri Kaya’nın oğlu programın sonunda yaptığı konuşmada babası ile ilgili anma programına katılan ve görüşlerini paylaşan herkese teşekkürlerini iletti.

Kafkassam Gostivar

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir