Ukrayna’nın Ankara büyükelçisi Vaslyv Bodnar, Ukrayna-Rusya savaşının 1. yıl dönümünde savaşta yaşananları ve bundan sonraki sürece dair öngörülerini başına açıkladı.
Depremlerden dolayı Türk halkına taziyelerini ileten Bodnar, “Askerimizle, arama kurtarma ekibiyle elimizden gelen yardımı vermeye çalıştık. 1 yıl önce Türk halkının bu elçiliğe birçok insani yardım malzemesi getirdiğini hatırlıyorum. Bu da bu savaşın bir simgesiydi.” değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna-Rusya savaşının aslında 9 yıldır sürdüğünü belirten Bodnar, “Tam kapsamlı bir işgal 1 yıl önce başladı. Ve bu her şeyi değiştirdi, gerçeklik anlayışı değişti. Kimin dost kimin düşman olduğunu gördük, dost kara günde belli oluyor. (Türkiye ile) Şimdi eskisinden daha yakın dost olduğumuzu biliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan başından bu yana Ukrayna’ya destek verdi, Türk halkı da çok destekçimizdi.” diye konuştu.
Bodnar, savaşla birlikte tüm dünyanın da değiştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Tüm bu kayıplara rağmen, Rusya’nın Ukrayna’ya çektirdiği tüm bu acılara rağmen zafere ve eskisinden daha iyi bir geleceğe olan inanç artıyor. Savaştan önce ülkesiyle gurur duyan Ukraynalıların oranı yüzde 35 civarındayken, bu rakam şimdi yüzde 75’i aştı. Şu anda birçok Ukraynalı zafere inanıyor, savaşın başında ya da savaştan önce bile böyle güçlü bir inanç yoktu. Bu savaş hayatta kalma savaşı, bağımsızlık savaşı.”
ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya yaptığı “sürpriz” ziyaret ile ne mesaj verdiği sorusuna Bodnar, “Bu tam kapsamlı savaşın ilk yılında, birçok dünya liderinin Ukrayna’yı ziyaret ettiğini gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçen yıl içinde Ukrayna’ya gelme ve destek cesaretini gösteren bir liderdi. (Biden’ın ziyareti) Bu her şeyden önce Ukrayna’ya desteği gösteren bir ziyaretti. İkinci olarak en büyük güvenlik önlemlerinin alındığı bir lider olarak Biden Ukrayna’ya gelmekten korkmadı, bu da Ukrayna’nın güven verdiğini, güçlü ve savaşa hazır olduğunu gösteriyor.” yanıtını verdi.
Bodnar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in de Washington’a giderek ülkesinden çıkma özgürlüğü olduğunu gösterdiğini dile getirerek, Biden’ın ziyaretinin de bunun devamında gerçekleştiğini kaydetti.
“Ukrayna’dan önce Türkiye mesajı”
Biden’ın Ukrayna’yı ziyaret ettiği gün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da Türkiye’de olduğuna işaret eden Bodnar, “Bu da Türkiye ve Ukrayna’nın hem ABD hem de dünya için ne kadar önemli olduğunu gösterdi.” görüşünü paylaştı.
Bodnar, şu anda sadece ABD’nin değil tüm dünyanın Türkiye ve Ukrayna’yı desteklemesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bugün bu korkunç şeyleri atlatması için belki de ilk aşamada Türkiye’ye öncelik vermeliyiz. Türkiye birçok ülkeye insani yardım göndermede dünya ile dayanışma sergiledi. Şimdi dünya bu yardımlara geri dönmeli.” ifadesini kullandı.
Ukrayna’nın sadece kendi egemenliğini ve bağımsızlığını korumadığının, aynı zamanda Avrupa’yı daha çok işgalden koruduğunun altını çizen Bodnar, ” Çünkü Rusya’nın gelecek planları var. Biz başarısız olursak bu saldırılar daha önce Rusya’nın etkisi altında olan diğer ülkelere doğru devam eder.” uyarısında bulundu.
“Asıl ‘büyük savaş’ bir yıl önce başladı”
Rusya ile Ukrayna arasında bahar aylarında “büyük savaş” olabileceği söylemine de değinen Bodnar, şunları söyledi:
“Bu, medya tarafından belirlenen bir söylem. Çünkü asıl ‘büyük savaş’ bir yıl önce başladı. Rusya tüm ekipmanlarını bize karşı kullandı. Biz de kendimizi savunmak için elimizdekileri kullandık çünkü bu bir var olma meselesiydi. Bu sadece bir bölgesel çatışma ya da uzun süredir var olan bir anlaşmazlık değildi. Rusya bizi hem fiziksel hem mental olarak yok etmek istedi. Putin’in savaştan önce ne dediğini hatırlarsınız, ‘Ukraynalılar diye bir şey yok’ dedi. Çünkü bizim Rus olduğumuza ve bizi kolayca işgal edebileceğine inanıyordu. Ama öyle olmadı, biz Ukraynalıyız ve bununla gurur duyuyoruz, kendimizi savunuyoruz.”
Bodnar, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’da çok büyük bir toprak kazanamadığını ve şu anda elinde fazla bir imkanı olmadığını anlatarak, “Bizim derdimiz Rusya’ya zarar vermek değil, onları toprağımızdan atıp istikrarlı bir Avrupa kurmaya çalışıyoruz. Bu bizim yolumuz. Ama Ruslarınki farklı. Bu yüzden de Rusya ateşi keserse bunun biteceğini söylüyoruz. Çok basit.” şeklinde konuştu.
Savaş konusunda iyimser olduklarına ve bunun hızlı olmasının tüm dünyanın çıkarına olacağına işaret eden Bodnar, “Gıda güvenliği örneğine bakarsak, tahminlerimize göre 400 milyon insan Ukrayna tahılına bağımlı. Ukrayna limanları kapatıldığında, Afrika’dan Asya’ya kadar açlık tehlikesi oluştu. Türkiye tahıl koridoru oluşturulmasında lider oldu. Her iki ülke de gıda güvenliği konusunda önemli rol oynadı. Enerji, nükleer gibi alanları da konuşmak lazım çünkü Rusya nükleeri başkalarına karşı tehdit olarak kullanmayı sürdürüyor.” ifadesini kullandı.
“Ukrayna’yı mayınlardan temizlemek için onlarca yıla ihtiyacımız olacak”
Bodnar, Rusya’nın elektrik santrallerini bombalamasının ve nükleer enerji santrallerinin yakınına füze atmasının tüm dünya için tehdit oluşturduğuna dikkati çekerek, “Savaş hemen yarın bitse bile, Ukrayna’yı mayınlardan temizlemek için onlarca yıla ihtiyacımız olacak. Bu da büyük bir mesele. Yani bu savaşın sonuçlarını gelecekte de görüyoruz. Ancak zafer ve iyileştirmelerin bölgede sağlam ve sürdürülebilir bir güvenlik için zemin oluşturacaktır. Aksi taktirde Avrupa’nın elindeki kaynakları tüketmeyi sürdüreceğiz. Biz evimizi ve ailemizi savunuyoruz. Zafere ihtiyacımız var ve başka türlüsünü biz kabul edemeyiz.” mesajı verdi.
Tüm dünyanın dayanışma ve sorumluluk sahibi olmaya açık olması gerektiğini vurgulayan Bodnar, “Savaş zamanı Ukrayna’daki ya da depremlerden sonra Türkiye’deki durumlara benzer duruma daha çok ilgi göstererek ve buraya daha çok dikkat çekerek bir gelecek inşa etmeliyiz. Bu da daha sorumlu bir davranış olur. Bunu yaptıktan sonra tüm dünyadaki insanların acısını engelleyebilir ve azaltabiliriz.” diye konuştu.