KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gürcistan
  4. »
  5. Gürcistan’ın Zor Durumu: Ahlak ve Ekonomik Çıkar arasında

Gürcistan’ın Zor Durumu: Ahlak ve Ekonomik Çıkar arasında

Keisuke Wakizaka Keisuke Wakizaka - - 5 dk okuma süresi
543 0

Yakınlarda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ahlak ve güvenliği öne sürerek Gürcistan topraklarındaki kumarhanelerin kapatılmasını ya da Türk vatandaşlarının kumarhanelere girişlerinin yasaklanmasını istemiş ve kumarhanelerin kapatılması konusunda baskının artacağı beklenmektedir.
Diğer yandan Tiflis yönetimi ise ekonomik çıkarları ön planda tutmakta ve Eski Gürcistan Başbakanı ve işadamı Bidzina İvanişvili Türkiye’nin Gürcistan’ı ekonomik yönden tehdit ettiğini ileri sürerek kumarhanelerin kapatılmasına karşı çıkmaktadır.
Gerçekten de Gürcistan içinde çok miktarda yeraltı kaynaklar bulunmamakta ve sanayiler de pek gelişmemiştir. Aynı zamanda tarım olarak istifade edilebilen toprak da sınırlı olduğu için Gürcistan’ın ekonomisinin önemli kısmı ülkeden geçen petrol ve doğalgaz boru hatları ve üçüncü sektör, yani hizmet sektörüne dayanmaktadır. Özellikle turizm ve kumar Gürcistan’a büyük miktarda para getirmekte ve Gürcistan’ın ayakta durması için vazgeçilmez hale gelmiştir. Kumar gibi “kara işler”den para kazanan devlet adamları, siyasetçiler ve iş adamlarının sayısı da az değil ve onların çıkarları açısından kumarhaneleri kapatmak imkânsız denebilir.
Fakat bu duruma Recep Tayyip Erdoğan’dan başka birçok Gürcistan vatandaşları da hoşnutsuzdur. İslamiyet’in dışında Hıristiyanlık da kumar gibi konulara kötü bakmakta ve kumar ve içki gibi hoş olmayan amaçlarla Gürcistan’a giden Türk vatandaşlarına olumsuz bakanların sayısı da az değildir. Gerçekten de bütün dünyayı gezmekte olup Kuzey Kore’yi ziyaret eden çok az insanlardan biri Alper Metin Çelebi de bu durumu şöyle anlatmaktadır:
“Önemli bir kısmı Türk ve İranlı olan ve buraya akın eden erkekler nedeniyle güzel kent son yıllarda maalesef bir kumar ve fuhuş turizmi merkezi haline geldi. Bu tip insanların çoğunluğunun tahmin edebileceğiniz davranış tarzı nedeniyle Gürcistan’daki Türk algısının iyi olduğu söylenemez. Batum’a seks turizmi için gidenler ve yaptıkları nedeniyle yakında vize konması şaşırtıcı olmaz. Kente kumar için giden Türklerin çoğu, hepsi Ninoshvili Caddesi’ndeki Sheraton, Radisson Blue ve Grand Palace Intourist otellerinin casinolarını tercih ediyor. Kentteki yabancıların çoğu Türk.”
Ona göre, hoş olmayan amaçla Batum’a giden ve önemli bir kısmın Türk olan insanlardan dolayı şehir önemli derecede bozulmuş ve böylece Gürcistan’daki Türk algısı da olumsuzdur. Türkiye ve Gürcistan arasında pasaportsuz geçiş devreye girdikten sonra bu yönelim daha da ilerlemekte ve 2 yıl önce Batum, Tiflis ve çevre bölgelerini gezdiğimde Türkiye’den gidenler hakkındaki olumsuz yorumları Gürcüler ve Ermenilerin dışında yerli Türkler ve Çerkeslerden (Abhazlar, Osetler ve Çeçenler) de duydum. Böylece Gürcistan’a akın eden insanlara karşı hoşnutsuzluk gitgide artmakta ve medyalarda onlara sert tepkiler de gösterilmeye başlamıştır.
Bu duruma rağmen, günümüzde Gürcistan’a giriş yapan Türk vatandaşların sayısı artmaya devam etmekte ve onlara yönelik hizmetler Gürcistan için önemli gelir kaynağı olmuştur. Bu yüzden kumarhaneleri kapatarak veya pasaportlu geçişi tekrar devreye sokarak Gürcistan’ın onların akımını durdurmak ekonomik açıdan imkânsız hale gelmiştir. Bu yüzden Gürcistan’ın ekonomik durumu değişene kadar ahlak ve ekonomik arasında zor seçimle karşı karşıya kalacağı kesindir ve insanlar arasındaki gerginlik de devam edeceği gibi görülmektedir. Keisuke Wakizaka

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir