KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Ermenistan’da darbe olur mu Türkiye Ermenistan halkına yardım yapar mı

Ermenistan’da darbe olur mu Türkiye Ermenistan halkına yardım yapar mı

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 7 dk okuma süresi
309 0

Ermenistan’da baş döndürücü gelişmeler oluyor Karabağ’daki çatışmalar için ateşkes ilan ediliyor, fakat bu karara önce Ermenistan uymuyor. Başbakan Paşinyan Karabağ’ın kuzey ve güneyinden ordumuzu çektik açıklamasını yaparken bunu bir hezimet olarak gören eski başbakanlar Koçeryan ve Sarkisyan taraftarları ciddi anlamda sokak gösterileri ile itiraz etmeye hazırlanıyorlar. Ermenistan’da Paşinyan’a karşı bir sokak hareketi olur mu sorusu gündeme gelirken Paşinyan olağan üstü hali gerekçe göstererek sokak hareketlerine müsaade etmeyecek gibi durmaktadır. Eski başbakan Robert Koçeryan yeni başbakan Paşinyan’ı 2010 yılında tutuklattığı için şimdi Paşinyan Koçeryan çekişmesi ve de hesaplaşması açık bir şekilde yeniden su yüzüne çıktı. Paşinyan ise geçen aylarda intikam almak adına Koçeryanı hapsettirmiş, Koçeryan 4 milyon dolar mahkemeye vererek bir kaç ay hapiste kaldıktan sonra serbest kalmıştı. Koçeryan serbest kaldı ama yurtdışı çıkış yasağı devam etmektedir.

Tovuz Ermenistan’ın planlı saldırısı mı provokasyon mu
12 Temmuz’da beklenmedik bir şekilde ihtilaflı Karabağ topraklarının dışındaki Tovuz köyüne Ermenistan tarafından yapılan stratejik saldırının arkasındaki gerçekler incelenmeden anlaşılamadan son günlerdeki savaşın gidişatını anlamak açısından zorluklar içeriyor. Ermenistan kovid Çin gribi salgınından en çok etkilenen devletlerin başında gelmektedir. Kovid salgınının Ermenistan devletinde oluşturduğu çöküntü Libya’da Türkiye’ye karşı cephe kaybeden Birleşik Arap Emirlikleri tarafından fırsata çevrildi ve BAE Ermenistan’ı ziyaret ederek bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Bu süreçte kafkassam olarak Ermenistan’a yardım edilmesi gerektiğini ifade etmiştik.
https://kafkassam.com/turkiye-ermenistan-halkina-yardim-yapmali-mi.html Türkiye bu insani yardım cesaretini gösterebilseydi belki olaylar bu raddeye gelmeden ciddi çözümler gündeme gelebilirdi. Türkiye Azerbaycan Ermenistan savaşında tarafsızlığını koruyarak bölgede tesis edilecek barışta çok önemli yer alabilecek iken şimdi hem savaşta ve hem de barışta devre dışı kalmıştır. Koçeryan Paşinyan kavgası Kafkaslarda yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülürken Koçeryan Karabağ’da meydana gelen savaşta Paşinyan’ı suçlamakta, yurtdışı yasağının kaldırılması halinde Rusya’ya giderek modern silahlar alıp Azerbaycan’a karşı kaybedilen mevzileri yeniden ele geçirmek için taarruza geçilebileceğini ifade etmektedir. Paşinyan ise Koçeryan ve Sarkisyan dönemlerinde Rusya’dan alındığı iddia edilen fakat silah alınmayarak bu paraların iç edilmesi yüzünden Karabağ’da silah ve techizat yetersizliği yaşandığını ileri sürerek cephedeki yenilginin asıl sebebinin rüşvet ve ordunun Koçeryanın emrini dinleyerek çatışmalardan kaçtığı eleştirisini getirmektedir. Bu konuda Ermenistan Savunma bakanlığı sık sık cepheden kaçışlar olduğu ve bunun da eski yönetimin emrinde olan üst düzey askerler tarafından yapıldığı iddia edilmektedir. Moskova’daki ateşkes görüşmeleri neticesinde Paşinyan kendisine karşı yapılması planlanan Koçeryan darbesini savuşturmaya çalışırken Koçeryan’ın emrindeki askeri birliklerden Gence’ye yapılan saldırı Azerbaycan’ın tekrar harekete geçmesini sağladı. Koçeryan böylece Paşinyan’ı Azerbaycan karşısında savaşmaktan kaçınan hatta Karabağı satan bir lider görüntüsüne dönüştürerek yapacağı askeri darbenin alt yapısını oluşturduğu iddiaları Ermenistan kamuoyunda dillendirilmeye başlandı. Ermenistan ileri gelenleri Paşinyan’a karşı direk bir askeri darbe planının hayata geçiremeyeceklerini anlayınca Koçeryan ve Sarkisyan’ın da içinde bulunacağı bir komuta merkezi kurulmasını teklif ettiler. Koçeryan ve Sarkisyan 1992 Karabağ savaşlarının liderleri olarak bu savaşı da başarı ile verebilecekleri görüşü ileri sürülerek bir anlamda Paşinyan’a karşı postmodern bir darbe girişimi için harekete geçtiler.

Bu girişime destek için Taşnak Partisi Temsilcisi Hakob Ter-Khachaturyan, 17 Ekim’de Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Leon Ter-Petrosyan ile görüştü. Petrosyan her ne kadar bu gelişmeleri yakından izleyen birisi olarak olayların içine girmek istemese de neticede Paşinyan’ı da iktidarda tutmak için ne gerekiyorsa yapacaktır. Türkiye Ermenistan’a kovid 19 sürecinde insani yardım yapma konusunda Azerbaycan kamuoyundan çekinerek yapmadığı yardımı şimdi Paşinyanı iktidarda tutabilmek için gerçekleştirebilecek mi. Azerbaycan 23 günde beklenen başarıyı gösterip topraklarındaki işgale son veremediği için bu durumu gerekçe gösterip Ermenistan’da olası Rusyacı bir darbeci iktidar Karabağ’da dengeleri altüst eder. Azerbaycan hazır cephede elde ettiği toprakları elinde bulundurabilmek ve yeni yerler alabilmek için Ermenistan’daki senaryoları, gelişmeleri iyi takip etmelidir. Türkiye Azerbaycan ile cephede birlikte savaşan bir devlet görüntüsünden bir an önce kurtulmalıdır. Buna ilk etapta Azerbaycan askerine ve kamuoyuna psikolojik güven vermek adına sıkça dillendirilmişti ama işin aslı öyle olmadığı Türkiye’nin ancak psikolojik destek vermekten öte herhangi bir askeri destek olmadığı artık bilinmektedir. Şimdi Türkiye Ermenistan ile görüşmelere başlamalı, Ermeni halkına insani yardım başta olmak üzere her türlü destek olma konusunda Erivan’a gerekli mesajları göndermelidir. Hatta bu çatışmalar uzar bölgesel bir savaşa döner ise Ermeni halkının güvenli bölge olarak Türkiye’ye sığınabilecekleri garantisi bile verilmelidir. Suriye örneği Türkiye’nin dünyaya göstermiş olduğu en insani bir davranıştır. Ermenistan’da iktidar değişimi ve savaşın uzaması bölgesel çatışmaları tetikleyecek belki de eski Sovyet coğrafyasına yayacaktır. Ermeni halkı 200 yıldır Rusya’nın Kafkasya politikasına kurban verilmektedir. Türkiye artık Kafkasya’daki gelişmeleri olayları kendi penceresinden görüp Ermeni halkını bu savaştan kurtarmalıdır.
Hasan Oktay
kafkassam başkanı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir